Mellanöstern

Reseguide
Burj Khalifa som inkluderar skyline, ett höghus och en stad
Besök många av våra världsreligioners födelseplatser och spännande historiska och geografiska områden på en resa till Mellanöstern.

Mellanöstern ses ofta som den moderna civilisationens födelseplats. Toran, Bibeln och Koranen nämner just detta historiska område som ursprungsplats för judendom, kristendom och islam. Arkeologer har upptäckt några av de allra första kvarlevorna av människor i dalgången runt Eufrat och Tigris. På en semester i Mellanöstern kan du upptäcka både den långa historien och moderna städer.

Israel är inte bara ett lockande resmål för folk av den judiska tron, men även för andra som vill se Jerusalem och den sprudlande storstaden Tel Aviv. I gamla Jerusalem kan du se Västra muren, dit moderna judar kommer för att minnas sina förfäders prövningar. Vid Yad Vashem, minnescentrum för hågkomst av förintelsens offer och hjältar, finns mängder av information om och en lista över offren för den historiska tragedin. Från Tel Aviv kan du göra en dagsutflykt till Betlehem på Västbanken i Palestina där jungfru Maria födde Jesusbarnet i ett stall.

Ett annat måste på ditt besök i mellanöstern är Förenade Arabemiraten, ett litet men rikt land. Se den fantastiska Schejk Zayed-moskén i Abu Dhabi som imponerar med sina stora vita kupoler och vackra mosaikkonstverk. Folk av alla religioner är välkomna i den här moderna byggnaden. Och på tal om modernt – i Dubai kan du besöka en av världens högsta och mest imponerande byggnader i 160-våningshuset Burj Khalifa. Utanför kan du beskåda de unika fontänerna som koreograferats till musik och ljus. Dubai investerar alla sina tillgångar i bebyggelse och turistsevärdheter, så det poppar upp nya attraktioner varje år.

Jordanien är ett av de resmål i Mellanöstern som har mest fascinerande arkeologi. Unescos världsarvslistade plats Petra är en förhistorisk stad där grekiska pelare ristats in på gigantiska klippsidor. Besök Döda havet och flyt fritt i det salta vattnet.

Utforska gyllene souker och kamelmarknader i Saudiarabiens huvudstad Riyadh. Överallt i världen riktar muslimer sina huvuden mot Mecka varje gång de ber. Staden Mecka är profeten Mohammeds födelsestad och muslimernas heligaste plats.

Andra resmål i Mellanöstern ligger på den afrikanska kontinenten, som Egypten. Här hittar du Nilen, som är världens längsta flod. Besök de berömda pyramiderna och sfinxen, som byggdes för över 4500 år sedan. Forskare strider fortfarande över hur de gamla egypterna lyckades skapa de fantastiskt imponerande byggnaderna utan moderna tekniker. Det finns mängder av semesterorter och populära dykområden på Sinaihalvön i Egypten.

Ibland utfärdas varningar för resor till olika länder i Mellanöstern, men de allra flesta platserna är säkra att besöka och bjuder på unika och minnesvärda semestrar. Du kan alltid hitta de senaste officiella reseråden på utrikesdepartementets hemsida. Res till Mellanöstern för en inspirerande semester där du möts av den moderna världens antropologiska och religiösa ursprung.

Populära städer i Mellanöstern

Istanbul som visar historisk arkitektur, dimma och en solnedgång
Istanbul
Restauranger, Historisk och Shopping
Istanbul är Turkiets största stad. Den ligger i två världsdelar och har ingått i många imperier. I dag är staden både modern och traditionell, välbekant och exotisk.

Saker att besöka

 • Hagia Sofia
 • Grand Bazaar
 • Süleymaniyes moské
Jumeira Beach and Park som inkluderar en sandstrand såväl som en familj
Dubai
I Dubai kan du besöka populära sevärdheter som Dubai Mall och Jumeirah Beach.

Saker att besöka

 • Wild Wadi Water Park
 • Mall of the Emirates
 • Guldmarknaden
Mount of Olives som visar en solnedgång, landskap och en stad
Jerusalem
Historisk, Museer och Katedraler
Fly undan till Jerusalem! Upplev historiska sevärdheter, museer och kyrkor.

Saker att besöka

 • El Aqsa-moskén, Jerusalem, Israel
 • Västra muren
 • Heliga gravens kyrka, Jerusalem, Israel
Etnografiskt museum
Izmir
Hav, Shopping och Kaféer
Åk till Izmir och upplev kaféer, monument och havsutsikt.

Saker att besöka

 • Konaks torg
 • Kemeralti marknad
 • İzmirs klocktorn
Antalya
Antalya
Stränder, Historisk och Shopping
Fly undan till Antalya! Upplev stränder, historiska sevärdheter och akvariet.

Saker att besöka

 • Klocktorn
 • Hadrians port
 • Alaaddins moské
Kocatepe moské som visar religiösa aspekter, en moské och interiörer
Ankara
Museer, Historisk och Kaféer
Upplev kaféerna, monumenten och de historiska sevärdheterna i Ankara!

Saker att besöka

 • Haci Bayram moské
 • Museet för anatoliska kulturer
 • Etnografiskt museum