Rumänien

Reseguide
Hunedoara slott som inkluderar en bro och chateau eller palats
Det var de medeltida slotten i Rumänien som var inspirationen till Bram Stokers Dracula. Enorma sovjetiska palats vittnar om ett turbulent 1900-tal.

Att besöka Rumänien är som att besöka två mycket olika länder. Först har du staden Bukarest, en rik, flera hundra år gammal metropol som är fylld med sovjetiska palats och 1800-talsprakt. Därefter kommer landsbygden där livegenskap levde kvar ända fram till slutet av 1700-talet. Utforska båda sidorna av det här östeuropeiska landet, och njut av den vackra naturen högt upp i Karpaterna eller nere vid Svarta havets kust.

Lär dig mer om Rumäniens historia i Bukarest, som är ett utmärkt resmål för en weekendresa. Den tidiga historien är representerad i religiös arkitektur, som den Metropolitanska katedralen från 1600-talet, där den rumänsk-ortodoxa kyrkan är baserad. Promenera längs Calea Victoriei, stadens centrala boulevard, där du ser många ståtliga byggnader från 1800-talet då Bukarest blev Rumäniens huvudstad. Besök sedan stadens pråliga byggnader från den sovjetiska tiden, bland annat det enorma Parlamentspalatset och Casa Presei Libere, eller Fria pressens hus. Det var diktatorn Nicolae Ceauşescu som gav order att uppföra byggnaderna, och han gav sitt sista tal på Revolutionstorget innan han störtades 1989.

Från Bukarest reser du norrut till Karpaterna för att komma till Transsylvanien, landets centrala landsbygdsregion. Det finns uråldriga slott att besöka i hela regionen, men det mest kända är det spektakulära slottet Bran som ligger på en bergstopp utanför Braşov. Res runt bland områdets små medeltida byar under din semester. I Sighişoara hittar du till exempel ett klocktorn från 1300-talet. Längre norrut har södra Bukovinas ännu mindre byar mer antika sevärdheter att bjuda på, bland annat medeltida kloster som är fyllda med ursprungliga freskomålningar som i Voronet.

Både Rumäniens berg och dess kust vid Svarta havet är mycket vackra. I västra Karpaterna ligger Peștera Scărișoara, en grotta med en massiv underjordisk glaciär. Svarta havets kust är kantad med vita stränder och semesterorter. Utforska Constanta, en stor kuststad där romerska ruiner står sida vid sida med art déco-palats.

Res till Rumänien genom att ta tåg eller flyg till Bukarest. Du kan även anlända med en kryssning på Donau. Resan tar dig genom Järnporten, ett trångt pass vid den serbiska gränsen där det finns slott, och där kung Decebalus ansikte har huggits ut i sten.

Populära städer i Rumänien

Parlamentet som visar gatuliv, en solnedgång och en fontän
Bukarest
Historisk, Slott och Museer
Utforska Rumäniens huvudstad, en charmig stad med palats, trädgårdar, historiska byggnader, grönskande torg och spännande nattliv.

Saker att besöka

  • Nationalmuseet för rumänsk historia
  • Rumänska Ateneum
  • Piata Romana
Cluj-Napoca
Cluj-Napoca
Historisk, Katedraler och Kyrkor
Tillbringa några dagar på att utforska utmärkta museer, bohemiska kaféer och historiska kyrkor i denna pigga studentstad.

Saker att besöka

  • S:t Mikaelskyrkan
  • Hoia Baciu Forest