Serbien

Reseguide
Novi Sad som visar en stad, gatuliv och caféer
Upptäck de naturliga och kulturella sevärdheterna i Serbien som är känt för vacker natur, historiska kloster och en spännande huvudstad.

Serbien bjuder på vacker vild natur i sina skogbeklädda dalar, nationalparker, enorma skogar, floddalar och trånga pass. Du kan göra många resor till Serbien innan nyfikenheten mättas. Det finns även mycket att se i landets urbana centrum. Här finns museer, gallerier, fascinerande arkitektur och ett spännande nattliv.

Huvudstaden Belgrad är en avslappnad stad med en mängd olika sevärdheter, vilket gör den till ett utmärkt resmål för en weekendresa. Njut av en imponerande utsikt över staden från den historiska borgen Kalemegdan på Savas östra strand. I närheten kan du se det serbisk-ortodoxa Sankt Savas tempel och den urbana Kalemegdan-parken. Besök några av Belgrads många museer och gallerier under din semester. På Nikola Tesla-museet kan du se livedemonstrationer av några av de serbiska vetenskapsmännens uppfinningar. Se traditionella dräkter, hantverk och gamla fotografier av folkritualer på Etnografiska museet. Ta en sen drink i Skadarlija, ett bohemiskt kvarter med kullerstensgator och konstgallerier, antikvitetshandlare, kaféer och restauranger.

Res ungefär 90kilometer nordöst om Belgrad till Vršac. Besök vingårdar och vinodlingar i den här staden som har en uråldrig vinhistoria. Serbien har flera vinregioner och de har alla minst en vinrutt du kan följa.

Serbien bjuder även på en fantastisk natur. Utforska skogarna, ravinerna och Donaus floddal i Djerdaps nationalpark, och fästningen Golubački grad från 1300-talet. Se många kloster i Fruška Gora nationalpark, och ge dig sedan ut på friluftsäventyr i Tara nationalpark. I våtmarksregionen Carska Bara har du chansen att se över 200fågelarter. Under vintern kan du åka skidor både i backe och offpist i den södra bergskedjan Kopaonik. Under sommaren kan du simma i sjön Borsko Jezeros klara vatten. Nära staden Bor ligger Zlotska-grottan. Det är möjligt att besöka delar av den genom att ta en guidad rundtur. Se ovanliga naturliga formationer och lär dig om de arkeologiska fynd som gjorts här.

Stanna till vid staden Niš och se Ćele Kula, eller skalltornet, som är byggt av mänskliga kvarlevor och den romerska ruinen Mediana, kejsaren Konstantin den stores sommarpalats.

Landet är känt för sina klosters vackra arkitektur och konst. Beundra bysantinska målningar och marmorbyggnader på det ortodoxa Studenicaklostret från 1100-talet, där kvarlevorna från tidiga serbiska kungar är begravda. Se väggmålningar och freskomålningar och njut av skogen som omger klostret.

Serbien är ett utmärkt val om du är ute efter äventyr, kultur och avkoppling.

Populära städer i Serbien

S:t Savas tempel presenterar historisk arkitektur, en kyrka eller katedral och en trädgård
Belgrad
Kaféer, Levande musik och Festivaler
Lär dig om en många gånger krigshärjad stads spännande historia på resor till Belgrad. Upptäck fascinerande historiska sevärdheter inne på Belgrads fästning.

Saker att besöka

  • Knez Mihailova-gatan
  • Nikola Tesla-museet
  • Sankt Savas tempel
Novi Sad presenterar gatuliv, historisk arkitektur och en stad
Novi Sad
Historisk, Teatrar och Kultur
Längs Donaus strand ligger denna fascinerande stad som bjuder på vackra björkar, parker, kaféer och religiösa sevärdheter.

Saker att besöka

  • Petrovaradins fort
  • Serbiens nationalteater
  • Frihetstorget
Pristina
Pristina
Kultur, Bibliotek och Monument
En weekend i Pristina bjuder både på vackra grönområden och en rik historia som inkluderar den högst moderna historien om hur Kosovo blev självständigt. Pristina är en gammal stad men en relativt ny huvudstad.
Bajina Bašta
Bajina Bašta
Drinas flodhus och Vidikovac Osluša är bara två sevärdheter bland allt som finns att se och göra i Bajina Bašta.
Raska
Raska
Längdskidåkning, Restauranger och Span
Raska kallar! Upptäck skidåkning, spaanläggningar, parker och mycket mer.
Peć
Peć
Berg, Längdskidåkning och Kultur
Kom iväg till Peć! Upplev bergen, skidåkningen och templen.

Serbien

Välj två eller fler komponenter för att spara på din resa:
Välj två eller fler komponenter för att spara på din resa: