Uleåborg

Norra Österbotten
Oulu som inkluderar skyltar, nattliv och gatuliv

Skidanläggningar och nationalparker, antika ruiner, stränder och en kulturkalender som är fullpackad med musik och festivaler gör detta till en av Finlands mest underhållande städer.

Uleåborg är en blomstrande högteknologisk stad med vetenskapsparker, forskningsinstitut och IT-företag. Under din resa till Uleåborg får du chansen att utforska en stad som ligger utspridd på flera öar i Bottenviken. Både vatten och natur går därför hand i hand med stora delar av livet i Uleåborg. Lek i snön, gå på en historievandring eller sjung och dansa på någon av de många musikfestivalerna. Staden ligger bra till för weekendresor, så res gärna hit under en weekend med ett färdigt weekendpaket.

Staden är perfekt för cyklister med sitt omfattande nätverk av cykelleder som täcker hela stadsområdet. Det går även att ta sig fram på cykel på vintern längs vägar som plogas regelbundet. Många som satsar på resor till Uleåborg provar på pimpelfiske och besöker nationalparkerna Syöte och Rokua för att åka kälke eller längdskidor. På sommaren kan man njuta av stadens friluftsliv med en picknick i parken Hupisaaret eller en avkopplande dag nere vid älven.

Uleåborgs läge nära polcirkeln innebär att du kan uppleva midnattssolen här. Res gärna hit i juni, juli eller augusti, då du kan njuta av solljuset dygnet runt under de flesta dagarna. Den motsatta effekten får du uppleva på vintern, då solen inte går upp över horisonten och Uleåborg genomgår två månader av mörker.

Gå på självguidad tur bland Uleåborgs historiska platser. Besök katedralen från 1700-talet och se resterna av ett gammalt slott på Slottsholmen. Vandra genom rummen i Sjömanshemsmuseet, stadens äldsta träbyggnad, byggd 1739.

Uleåborgs årliga kultur- och musikfestivaler lockar stora folkmassor. Några av de mest populära är musikfestivalen Oulun Musiikkijuhlat och dansen, musiken och historieberättandet under den irländska festivalen, då man hyllar den irländska kulturen. Deltagare från flera länder tävlar i världsmästerskapen i luftgitarr; missa inte chansen att se vem som utses till världsmästare på låtsasinstrument.

Till Uleåborg tar du dig via stadens internationella flygplats, därefter tar du dig runt med buss, bil, cykel eller till fots. Njut av Uleåborgs stränder, museer, trädgårdar och festivaler. Planera in lite tid för fågelskådning och skogspromenader på Karlö, en kort färjetur från Uleåborg. På vintern kan du köra ut till Karlö via en isväg.

Populära städer i Uleåborg

Oulu som inkluderar norrsken och nattliv
Oulu
Restauranger, Shopping och Familjevänlig
Romantiska Oulu väntar: krogar, underhållning, museer och mycket mer!
Hailuoto
Hailuoto
Öknar, Kyrkor och Festivaler
Upplev öknen, kyrkorna och festivalerna i Hailuoto!
Tyrnävä
Tyrnävä
Missa inte sevärdheter som Ampumaradan uimaranta och Peuranmäen uimaranta på din resa till Tyrnävä.
Muhos
Muhos
Missa inte sevärdheter som Lianjarvi-sjön och Rokua nationalpark på din resa till Muhos.
Kempele
Kempele
Restauranger, Trevliga människor och Affärsresor
En weekend på Kempeles pittoreska landsbygd bjuder på både natur och stadsliv i närliggande staden Uleåborg, som har ett brett utbud av sevärdheter.