Växjö

Reseguide
Växjö

Växjö utnämndes 2007 till Europas grönaste stad av BBC för sitt miljöarbete, och dess strävan mot en hållbar framtid är något som präglar hela staden.

Växjö började tidigt intressera sig för miljöfrågor och var 1996 den första staden i världen som satte som mål att bli helt fossilbränslefria. Tanken om en hållbar stad handlar om att utvecklas på flera olika plan. Man vill skapa en grön ort där man satsar på innovativt och mångsidigt miljöarbete, stark tillväxt, öppenhet, trivsel och ett gemensamt arbete för framtiden. Som besökare möts du av en stad med många fantastiska grönområden, smidiga cykelvägar och närhet till natursköna cykelleder. Man vårdar även sitt förflutna och här finns mycket att utforska för den historieintresserade.

Växjö växte fram som en marknadsplats i korsningen mellan flera större vägar. Eftersom den dessutom låg vid en sjö fick platsen namnet Vägsjö, vilket sedermera blev Växjö. Enlig Sigridlegenden var det hit den brittiske missionären Sigrid först kom för att kristna svenskarna i början av 1100-talet. Han lär även ha låtit bygga landets första biskopskyrka som efter många ombyggnationer blev Växjös ståtliga domkyrka.

Under en resa till Växjö är naturen alltid nära. Den välskötta stadsparken sträcker sig fem kilometer längs Växsjösjön. Inom området ligger flera olika parker som alla har något unikt. Ge dig ut på en lång promenad, duka upp en picknick i gröngräset, ta med dig barnen till den stora lekplatsen i Strandbjörket eller lär dig mer och växterna i Linnéparken.

Det finns även gott om möjligheter att ge sig ut på längre cykelfärder utanför staden. Den 26 mil långa nyanlagda Sydostleden tar dig ända till Simrishamn längs en naturskön cykelled i världsklass och passar utmärkt för en weekendresa.

För de kulturhistoriskt intresserade finns här flera skatter att utforska. Besök Utvandrarnas hus och se utställningar om 1800-talets stora utvandring. Leta upp dina förfäder i arkiven och blås liv i släktens historia. Bege dig sedan till Kronobergs slottsruin och lyssna på spännande berättelser om Nils Dacke, Gustav Vasa och striderna mot Danmark.

Njut av en harmonisk miljö som inspirerar till en hållbar framtid och utforska en viktig del av Sveriges historia i Europas grönaste stad. Varför inte boka ett weekendpaket redan i dag?

PM & Vänner Hotel
PM & Vänner Hotel
4 out of 5
Priset är 2 293 kr per natt mellan 12 dec. och 12 dec.
Detta hotell med golfbana i Växjö ligger nära Växjö konsthall och Växjö bibliotek. Växjö domkyrka och Utvandrarnas hus ligger också tio minuter härifrån. Växjö ...
4.7/5 Exceptional! (729 recensioner)
Mycket bra
"Super trevligt"

Recension från 28 aug. 2021

PM & Vänner Hotel
Quality Hotel Royal Corner
Quality Hotel Royal Corner
4 out of 5
Priset är 763 kr per natt mellan 19 dec. och 19 dec.
Detta hotell i centrala Växjö ligger nära Växjö konsthall och Växjö bibliotek. Sveriges glasmuseum och Växjö domkyrka ligger också en kvarts promenad härifrån. ...
4.3/5 Excellent! (907 recensioner)
Centralt och trevligt
"Jättetrevligt hotell med bra läge och fin frukost"

Recension från 6 sep. 2021

Quality Hotel Royal Corner
Elite Park Hotel Växjö
Elite Park Hotel Växjö
4 out of 5
Priset är 967 kr per natt mellan 17 dec. och 17 dec.
Detta hotell med miljövänlig profil i centrala Växjö ligger nära Växjö konsthall och Växjö bibliotek. Växjö domkyrka och Utvandrarnas hus ligger också en kvarts ...
4.3/5 Excellent! (954 recensioner)
Tyst fast fullt hotell
"Tyst o stillsamt, mitt i stan Underbar frukost O trevlig personal //Håkan"

Recension från 22 aug. 2021

Elite Park Hotel Växjö
Lägsta pris per natt som vi hittade under de senaste 24 timmarna, baserat på 1 natt för 2 vuxna. Priser och tillgänglighet kan komma att ändras. Ytterligare villkor kan gälla.
Evedals Camping
Evedals Camping
2 out of 5
Priset är 1 354 kr per natt mellan 9 dec. och 9 dec.
Denna camping vid stranden i Växjö ligger 3 km från Kronobergs slottsruin och 4,3 km från Glasriket golfbana. Växjö domkyrka och Utvandrarnas hus ligger också ...
4.7/5 Exceptional! (10 recensioner)
Helgasjön
"Jättefin Camping stuga vid en fantastik sjö Vädret gjorde väl stor del Varmt och skönt . Men absolut ett ställe jag kan åka tillbaka till. Närhet till golfbanor. Resturangen dock kunde varit mer klass på då den ligger väldigt fint"

Recension från 21 juli 2021

Evedals Camping
Mysebo Apartments via Hotel Esplanad
Mysebo Apartments via Hotel Esplanad
3 out of 5
Denna lägenhet i Växjö ligger mindre än 3 km från Växjö universitet, Linnéparken och Utvandrarnas hus. Växjö domkyrka och Smålands museum ligger också 3 km ...
4.2/5 Very Good! (30 recensioner)
"Enkel incheckning, gott om parkeringsplats. Rummet makalöst varmt! Fanns en bordsfläkt, men den gjorde inte mycket nytta. Många eluttag, men de på ena sidan sängen fungerade inte (8 st). Ingen duschkräm i behållaren, men gick bra att använda schampoo! Sängarna helt OK (om man inte kräver mjuka sängar) ..."

Recension från 12 juni 2021

Mysebo Apartments via Hotel Esplanad
5 Person Holiday Home in Växjö
5 Person Holiday Home in Växjö
3 out of 5
Denna semesterbostad i Växjö ligger 5 km från Grand Samarkand köpcentrum och mindre än en mil från Vida Arena och Myresjöhus Arena. Växjö konsthall och Växjö ...
5 Person Holiday Home in Växjö
Lägsta pris per natt som vi hittade under de senaste 24 timmarna, baserat på 1 natt för 2 vuxna. Priser och tillgänglighet kan komma att ändras. Ytterligare villkor kan gälla.

Populära sevärdheter i Växjö

Städer nära Växjö