Covid-19-reseguide

Resurser som hjälper dig att resa smart och säkert

Oavsett om du måste resa eller om du bara utforskar alternativ för framtida resor finns det mycket du bör tänka på innan du ger dig av. Precis som du älskar vi resor, och vi vill resa igen. När det blir möjligt igen hjälper vi dig resa smart och säkert, hela vägen.

Kontrollera vilka reseråd för covid-19 som gäller

Få mer information om reserestriktioner och hälsorekommendationer för covid-19. Läs mer

Ändra eller avboka din bokning

Behöver du ändra eller avboka dina resplaner? Vi hjälper dig gärna. Läs mer

Res smart

Använd den här checklistan för att kontrollera att du har allt du behöver. Läs mer

Flexibilitet är viktigt

Vi har gjort det enklare för dig att hitta resealternativ med gratis avbokning eller utan ändringsavgifter. Läs mer

Vad du kan förvänta dig på flygplatsen

Flygplatser över hela världen implementerar nu nya funktioner och processer. Läs mer

Vad är din policy?

Läs om hur semesterskydd och reseförsäkringar kan hjälpa dig. Läs mer

Res säkert

Vi har skapat riktlinjer som hjälper dig att fatta rationella beslut när du reser. Läs mer

Spåra din återbetalning

Vissa återbetalningar har fördröjts på grund av det stora antalet avbokningar. Läs mer

Vanliga frågor och svar

Jag har redan bokat en resa. Kan jag avboka eller ändra min resa på grund av covid-19?

Ja. Det gör du enklast från din resplan online. Kontrollera vilka avbokningsregler som gäller för din bokning. Gratis avbokning eller inga ändringsavgifter gäller redan för många bokningar. Logga in på ditt konto och kontrollera din resplan. Om du inte har ett konto kan du använda resplanen eller bekräftelsenumret som du fick i e-postmeddelandet när du bokade resan. Du måste avboka ditt boende och ditt flyg separat om du har bokat en paketresa.

Hur tar jag reda på om jag kan få en återbetalning?

Många av våra resepartner ser över och uppdaterar sina regler. Granska din resplan online för att se vilka avbokningsregler som gäller för din bokning. Du kan avboka din resa även om reglerna för gratis avbokning inte gäller för din resa, men de vanliga reglerna för avbokning gäller.

Kan jag få en återbetalning även om jag har bokat en biljett utan återbetalning?

Reglerna varierar beroende på flygbolag. Många flygbolag ger flygbolagskredit och tar inte ut avboknings- och ändringsavgifter för resor som påverkas av covid-19. Se din resplan online eller flygbolagets webbsida för att se de senaste reglerna som gäller för din bokning.

När får jag min återbetalning?

Återbetalningen kan dröja på grund av den stora mängden avbokningar. Vi ber om ursäkt för besväret och uppskattar ditt tålamod. Hur lång tid det kan ta beror på typen av bokning:

  • Boenden, biluthyrning och aktiviteter: Det kan ta upp till 30 dagar innan återbetalningen genomförs. Om hotellet behandlade betalningen beror återbetalningstiden på dem.
  • Flyg: De flesta återbetalningar genomförs inom 8 veckor. Vissa återbetalningar kan ta ännu längre tid, beroende på flygbolag.
  • Paketbokningar: De enskilda delarna av ditt semesterpaket hanteras separat. Det kan ta upp till 30 dagar att behandla återbetalningar för boenden, biluthyrning och aktiviteter. Återbetalningar för flyg kan ta 8 veckor eller mer.

Vad ska jag göra om jag har bokat en resa och fortfarande vill åka?

Innan du reser bör du kontrollera vilka regler som gäller på ditt resmål. Kontrollera även uppdateringar för de flygplatser som du reser genom. Vi rekommenderar även att du läser de senaste uppdateringarna från Folkhälsomyndigheten och Världshälsoorganisationen (WHO).

Ta lite extra tid och se till att du har personlig skyddsutrustning som ansiktsmask och handdesinfektionsmedel, och kom ihåg att tvätta händerna ofta och noggrant.

Vad ska jag göra om jag vill resa trots covid-19?

Vi rekommenderar att du följer riktlinjerna från myndigheterna för att bekämpa spridningen av covid-19. Men beslutet att resa eller ej är upp till dig. Det är du som bestämmer vad som är bäst för dig och din familj.

Vad är det enklaste sättet att hitta flyg med flexibla regler för ändringar eller som är återbetalningsbara?

De flesta flygbolag erbjuder inte gratis avbokning, men många gör det möjligt att boka om utan att ta ut en ändringsavgift. Det enda du behöver betala är skillnaden mellan den ursprungliga flygresan och den nya. När du söker efter flyg kan du se filtret Inga ändringsavgifter längst upp över sökresultaten och i listan över filter till vänster.

Hur kan jag hålla mig uppdaterad om covid-19?

Se de lokala, regionala och nationella myndigheternas hemsidor och internationella organisationers webbsidor. Här är några pålitliga källor:

Var den här informationen till hjälp? Lämna feedback