Need Some Inspiration?

Select a Theme
Golfresor
Mallorca

Intro

Golf på Mallorca

Mallorca är ett golfparadis! Ön har ett stort antal fina golfbanor, och är egentligen inte större än att du lätt kan köra bil till samtliga från huvudstaden Palma. Mallorcas varma klimat gör även att det går utmärkt att spela golf här året runt! Det är alltså upp till dig om du väljer höstens eller vårens högsäsong då vädret är som bäst, eller vintern när turisterna är färre och du får mer utrymme på banan. Sommaren passar den som inte har något emot att byta golfbanan mot stranden de dagar då solen blir för het. Denna möjlighet att kombinera golfen med strandliv – eller för den delen med vandring, spännande shopping eller intressant kultur – är ännu en fördel med Mallorca som golfdestination.Lägg därtill vacker natur, god mat och höga ambitioner när det gäller golfbanornas standard.

continued

Trots att Mallorca inte är mycket större än Gotland har ön över 20 golfbanor. Öns blygsamma storlek innebär att du egentligen har alla banor tillgängliga inom en timmes bilväg från huvudstaden Palma de Mallorca. Den som önskar kan alltså spela sig igenom ett stort antal banor under semestern utan att resa land och rike runt. Innan du bokar din resa kan det vara bra att tänka över vissa aspekter. Vill du fokusera på golfen eller varva den med andra aktiviteter? Vill du ha lugn och ro eller nära till stadspuls? Något som är säkert är att du alltid kommer att ha nära till sol och bad. Vi ger dig lite tankar och idéer som du kan låta dig inspireras av, samt på vad du bör tänka på innan du bokar så att du lättare kan ta reda på vilken sorts golfresa på Mallorca som passar dig bäst. Här kommer lite tips!

Top things to Do

Spela golf på Mallorca

Palma

Tack vare sitt läge inbjuder Palma till både stadsliv och strandhäng. Du har alltså mycket att göra, även utöver golfen. Å andra sidan kommer du kanske att ha fullt upp; i närheten av staden finns nämligen ett drygt tiotal golfbanor. Bland dessa hittar vi bland annat pärlorna Son Gual och Son Vida.

Son Gual är en av Mallorcas mest påkostade, och enligt många bästa, golfanläggningar. 18-hålsbanan med par 72 mäter 6 621 meter från backtee. Det är en linksbana, som är vackert skulpterad i landskapet – en upplevelse i sig när solen börja sänka sig. Banan är bitvis kuperad, och bjuder på stor variation mellan de olika hålen. När du har spelat klart kan du besöka restaurangen för en bit mat.

Son Vida, anlagd 1964, är Mallorcas äldsta golfbana. Banan, med par 71, slingrar sig mellan villor och bostadshus och kommer att utmana dig med sina smala fairways. Här är det en fördel att kunna slå riktigt raka bollar! Från hål 6 har du en underbar utsikt över katedralen i Palma medan du spelar golf på Mallorca!

Om du önskar bo på golf-resort med hotell i anslutning till banan kan Son Antemvara av intresse. Här finns sammanlagt 36 hål att spela, fördelade på två banor, Son Antem East och Son Antem West. Den sistnämnda anses vara både svårare och något bättre än den andra. Anläggningen ligger ungefär 20 minuter från Palma, och erbjuder även spa-behandlingar.

Alcúdia och Cala Millor i nordöst

På nordöstra Mallorca ligger Alcúdia, med grannorterna Port d'Alcúdia och Platja d'Alcúdia. De två sistnämnda står för det mesta av turistlivet, med möjligheter till bad och caféhäng, medan själva Alcúdia kan upplevas som mer genuint. Exempelvis är stadskärnan med sin medeltida mur känd för sina fina små restauranger och tavernor. I närheten av Alcúdia ligger golfbanan Alcanada med par 72. Banan är av parktyp och anses vara medelsvår till svår. Från flera av hålen har du en fantastisk utsikt, då banan är vackert belägen vid kusten.

Söder om Alcúdia, även den på öns östra sida, ligger Cala Millor. Här har du nära till banorna Canyamel, Pula och Capdepera.

Canyamel med par 73 anses vara en av öns svåraste golfbanor. Det är en vacker och grönskande parkbana som bjuder på omväxlande golf på Mallorca. Första halvan av banan är kuperad, medan de sista nio hålen spelas i plattare terräng. Canyamel lär också ha de finaste greenerna på Mallorca.

Pula är en lång, krävande bana med par 70. Den anlades på 90-talet men gjordes om helt under 2006 för att leva upp till kraven för professionell golf. Europatourtävlingen Mallorca Classic spelas här. Banan är till stora delar flack, med en härlig utsikt över berg och hav.

Did you know that?

Visste du att…

… golfare lever längre? Det var i alla fall vad man kom fram till i en studie vid Karolinska Institutet. Forskarna jämförde dödligheten hos svenska icke-golfare med den hos golfarna, och fann att golfarna i genomsnitt levde upp till fem år längre! Man fann dessutom att golfare med lägre handicap levde ännu längre. Exakt vad det är som förlänger golfarnas liv är svårt att säga, men enligt kvalificerade gissningar kan den lågintensiva träningen och den sociala samvaron som golfen ger vara viktiga pusselbitar.

… Mallorca besöks av omkring 15 miljoner turister varje år? Det första svenska charterflyget landade på ön 1955, och sedan dess har det varit en ständig favorit för soltörstande svenskar.

… linksbanorna är golfens ursprung? ”Links” syftade ursprungligen på en bit land vid kusten, beläget mellan stranden och den jord som lämpade sig som betesmark. Området bestod vanligtvis av sandjord där väldigt lite kunde växa. Det gjorde marken värdelös för bete eller odling – därför kunde den utnyttjas för golfspel! För det syftet lämpade sig sandjorden mycket väl. Väder och vind formade naturliga bunkrar, och bollarna studsade på ett oberäkneligt sätt på den hårda marken. Bland de banor som idag kallas linksbanor är det få som uppfyller alla kriterier på en egentlig linksbana. Men det är kanske ett faktum som mest är av intresse för purister som anser att just linksgolf är det finaste man kan ägna sig åt som golfare.

… världens äldsta golfbana anses av många vara Musselburgh Links nära Edinburgh i Skottland? Den har anor från 1600-talet. Mallorcas äldsta bana anlades dock inte förrän på 1960-talet.

… en golfboll kan komma upp i hastigheter bortemot 340 km/h? Hastigheten och längden beror mycket på de små inbuktningar, dimples, som finns i bollens yta. Utan dem skulle bollen färdas betydligt kortare och långsammare från utslaget.

The local perspective

Lokal kultur

Vill du skrapa på den turistanpassade ytan och komma mallorkinerna lite närmare under din golfresa på Mallorca?

Palma är en ”riktig” stad, och ingen badort uppbyggd enbart kring turismen. Mallorca är ju gammalt som resmål, men just Palma fick mallorkinerna ganska länge ha för sig själva. Numera har dock turisterna hittat hit, vilket är naturligt då staden har mycket att erbjuda i form av charmiga gränder, shopping, en härlig strandpromenad med mera.

En del av Palma som uppskattas av lokalinvånarna är Bonaire. Området ligger mitt i staden, men är ändå relativt lugnt. Det är en chic, lite lyxig stadsdel där gamla och nya byggnader blandas i typisk mallorkinsk stil. Här finns många trevliga barer, restauranger och caféer, blandade med matbutiker och trendiga inredningsaffärer. Bonaire ligger i anslutning till två av Palmas stora shoppinggator, så det kan vara en idé att slå sig ned på ett café här och insupa atmosfären efter ett hårt shoppingpass.

Om du vill uppleva den lokala kulturen på Mallorca är ett tips att försöka hitta en restaurang utanför turiststråken, och beställa in inhemsk mat och dryck från ön. En typisk mallorkinsk måltid kan inledas med oliver, aioli och bröd. Förrätten blir kanske en soppa med linser och grönsaker. (Tapas finns naturligtvis på restaurangmenyerna på Mallorca, men är en sed importerad från fastlandet, och alltså egentligen ingenting typiskt för det mallorkinska köket.) Som huvudrätt kan du exempelvis prova ”frito mallorquin”, en öspecialitet gjord på bland annat lever och fänkål. Ett vegetariskt alternativ är ”tumbet”, en kryddig rätt bestående av gratinerade tomater, paprika, auberginer, potatis och vitlök. Som avslutning blir det kanske ”biscuit de higos”, fikonglass.

När det gäller drycker är likörer kryddade med anis en mallorkinsk specialitet. ”Hierbas” innehåller dels anis, dels olika örter. Många familjer har sin egen örtblandning. ”Palo” är en annan inhemsk likör som till smaken påminner om kaffe och kakao. Likörerna kan serveras som aperitif eller till kaffet efter maten, lite beroende på hur söta de är i smaken.