Need Some Inspiration?

Select a Theme
Julmarknad
Berlin

Intro

Julmarknader i Berlin

Traditionen att hålla julmarknader började redan under medeltiden i Tyskland. Ja, kopplingen är så stark, att man i engelskspråkiga länder ibland helt enkelt kallar sina julmarknader för ”tyska marknader”. Det finns många julmarknader i Berlin, allt från de mest traditionella till lite mer alternativa marknader. Vare sig marknaden har tysk tradition och historia i fokus, eller trendigt och nyskapande hantverk, kommer du att känna den välkomnande julkänslan som marknaderna sprider. Om du reser med barn finns det marknader där de kan hälsa på levande djur i julkrubban, och resenärer i alla åldrar kommer att bli imponerade när de ser Europas största julpyramid. Till julmarknaderna hör att dricka glühwein, som värmer i vinterkylan, samt att äta grillad bratwurst och andra traditionella delikatesser.

continued

Berlin är en stad som ständigt lockar resenärer från hela världen, och kring jul är staden det perfekta resmålet. Gator och hus kläs med imponerande julbelysning, och det är en fröjd att upptäcka staden när mörkret faller. På Berlins julmarknader kan du hitta julklappar till dina nära och kära, samtidigt som du säkert får med dig något till dig själv. Självklart hittar du på de olika marknaderna också ett stort utbud av mat och annat smått och gott att stoppa i magen. Här finns helt enkelt något för alla, och du kommer definitivt att hitta någon julmarknad i Berlin som faller dig i smaken – det finns omkring 60 julmarknader runtom i staden. De stora julmarknaderna i Berlin brukar öppna runt slutet av november, och håller sedan öppet hela december, medan de lite mindre marknaderna håller öppet under adventshelgerna.

Top things to Do

Berlins julmarknader

Julmarknaden vid Charlorrenburgs slott

Vid Charlottenburgs slott hittar du en lite lyxigare marknad, där du kan köpa exklusivt hantverk av bra kvalitet av de 250 försäljarna, som varje år slår upp sina bodar och stånd här. Slottet är under julmarknaden upplyst i en mängd olika färger, som ger det en vacker julskrud, och varje dag är det körsång på scenen. Här finns även karuseller, och självklart hittar du någon mat som tilltalar dig i mattältet som ligger på marknadens område. Slottet har en spännande historia – bland annat bodde Napoleon här under en tid, då franska styrkor ockuperade det på 1800-talet.

Julmarknad i Centrala Berlin

Framför Rådhuset ligger Berlins äldsta julmarknad. Här låg tidigare Berlins historiska centrum, fram till dess att det förstördes under andra världskriget. Julmarknaden är traditionsenlig och återspeglar medeltida kultur och tradition. Här finner du ett medeltida bageri, dockteater, mjöd och en mängd attraktioner, så som skridskobana, pariserhjul och karuseller. Här finns också en julkrubba i naturlig storlek! Marknaden är mäkta populär bland barn och andra djurälskare, eftersom det finns levande djur som man får hälsa på. En annan klassisk julmarknad i Berlin finner du på Gendarmenmarkt, och det är en av stadens mest populära. Eftersom den är så pass populär har man infört en liten avgift för att komma in, förutom på mitt på dagen på vardagar. Här erbjuds, förutom hantverk och andra typiska julsaker, underhållning i form av gycklare, jonglörer och körsång. Du kan också se hur vissa av hantverkarna arbetar, då många tar med sig sin verkstad, och arbetar under själva julmarknaden. På området finns även många restauranger och bryggerier som rest sina tält, och där du kan vila fötterna och stilla hungern under julhandeln.

Potzdamer Platz, i centrala Berlin, byggs det upp ett vinterland i november varje år. Detta är en av Berlins mest speciella julmarknader, och här hittar du bland annat en konstgjord kälkbacke, Eisstockschiessen, som är en sorts tysk curling, och självklart också en skridskorink där du kan ta dig en svängom. Med sina 70 meter är kälkbacken Europas längsta, och med utsikt mot Brandenburger Tor är det en oslagbar upplevelse. Om du är sugen på att åka skridskor på julmarknad i Berlin, är inträdet till rinken, som på de flesta andra ställen, gratis om du har dina egna skridskor med dig. Den som inte orkar släpa med sig skridskorna i packningen kan dock självklart hyra ett par. Barn mellan fyra och sju år kan också få gratis skridskolektioner. På kvällarna bjuds det in till afterski där det spelas tysk schlager och skålas med glühwein och öl, och du kan även prova på en massa olika maträtter i mattälten. Festen drar igång vid 19-tiden varje kväll.

Ytterligare en central marknad hittar du vid Alexanderplatz, där en gigantisk marknad byggs upp. Här slår varje år hundratals bodar upp sina luckor för försäljning av hantverk, som exempelvis keramik och glas. Denna julmarknad stoltserar med Europas största julpyramid, som bländar besökarna med sina 5 000 lampor. Med den imponerande julbelysningen, och i skuggan av TV-tornet, är denna julmarknad verkligen en speciell upplevelse.

Did you know that?

Visste du att …

… melodin till den tyska populära julvisan O Tannenbaum, som skrevs på 1500-talet, numera är en visa med många användningsområden världen runt? Bland annat känner vi igen melodin från barnvisan Vår busschaufför och snapsvisan Nu tar vi den. Melodin används även i amerikanska delstaten Iowas delstatssång the Song of Iowa, och i det brittiska arbetarpartiets hymn The Red Flag. Den ursprungliga tyska visan var en vanlig folkvisa, som egentligen handlar om granar och hur de är gröna året om, även när snön faller, men den blev senare en julvisa. På engelska heter visan O Christmas Tree.

… särskilda vintermarknader har hållits i Europa sedan medeltiden, men att det råder viss oenighet kring vilken som var den första riktiga julmarknaden? I Wien hölls vintermarknaden Dezembermarkt redan 1294/1295. Andra platser med tidiga marknader är München (1310), Bautzen (1384) och Frankfurt am Main (Weihnachtsmarkt am Römerberg, 1393).

... smällkaramellerna uppfanns av britten Thomas Smith runt 1847? Tanken att slå in godis i vackert papper hade han hämtat från Frankrike, där han sett franska ”bonbons”, och idén att de skulle smälla när man drar isär dem, lär han ha fått hemma vid en sprakande brasa. Från början kallades de ”kosacker”, och man tror att namnet kom från kosackerna som avfyrade vapen upp i luften när de stormade fram på sina hästar.

Find things you can do in Berlin

The local perspective

Följ berlinarna till alternativa julmarknader

Gör som lokalbefolkningen och besök Berlins lite ovanligare julmarknader. Vid Mitte hittar du en mer alternativ julmarknad i Berlin, den ekologiska marknaden på Sophienstrasse. På en av Berlins äldsta gator kan du botanisera bland noggrant utvalda ekologiska och rättvisemärkta varor. Här hittar du också ekologisk mat och dryck, allt från bratwurst och pajer till våfflor och andra sötsaker. Om du är intresserad av vegetarisk och vegansk mat, är det hit du ska ta dig när det börjar kurra i magen. Marknaden håller öppet under alla adventshelger i december.

På andra sidan gatan från Charlottenburgs slott hittar du en julmarknad vid Bröhanmuseet, där konstnärer och hantverkare visar upp och säljer sina verk. Marknaden är alternativ på så vis att den organiserats på initiativ av områdets invånare och är icke-kommersiell. Förutom julklappshandel är denna marknad mysig att strosa runt på, titta på alla kreativa föremål och ta sig något gott att äta. Marknaden är verkligen ett perfekt val av för den som är intresserad av konstnärligt hantverk.

En av de mest alternativa av alla julmarknader i Berlin äger rum i ett gammalt modehus. Christmas Rodeo slår under tredje och fjärde advent upp portarna för 170 utställare inom konst, design och mode. Marknaden presenterar sig som ett alternativ till den stressiga julhandeln, och erbjuder en verkligt unik julstämning. Förutom alternativ shopping finns här DJ:s som spelar musik för besökarna, samtidigt som du inhandlar dina julklappar i en avslappnande miljö. Julmarknaden äger rum i lagerlokalen Warenhaus am Weinberg, centralt i Mitte.

Välj rätt hotell under din julshopping i Berlin

Berlin är en av Europas största städer, och hit kommer turister under alla tider på året. Det finns många hotell i Berlin att välja bland, men eftersom det är ett populärt resmål är det bra att boka i tid, särskilt under juletid då många kommer hit för att handla julklappar.

Om du vill bo nära flera marknader, bör du hitta ett hotell i den centrala stadsdelen Mitte. Här har du nära till de spektakulära julmarknaderna på Alexanderplatz och Potsdamer Platz. Härifrån har du nära till tunnelbanan och pendeltåget, och promenadavstånd till många av stadens sevärdheter. Du får även en fantastisk utsikt över staden och TV-tornet, och under juletid kan du beskåda belysningen på julmarknaden vid Alexanderplatz från första parkett.