Need Some Inspiration?

Select a Theme
Vandrarhem
Lund

Intro

Billigt boende i Lund – vandrarhem eller hotell

Lund är en av Sveriges äldsta städer som idag främst är känd som studentstad. Universitet grundades för omkring 350 år sedan och studenterna utgör drygt en tredjedel av stadens invånare. Där det finns studenter brukar det också finnas kul saker att göra när kassan är skral, och så är det även här. Boendet kan lätt äta upp större delen av reskassan, och övernattning på vandrarhem i Lund kan vara ett bra alternativ. Om det passar dig bättre, finns det även bed and breakfast, privata lägenheter och billiga hotell. Väljer du att bo centralt har du nära till universitetet, många sevärdheter och den mysiga stadskärnan med levande gågator och torg,där rötterna från medeltiden märks i gatunätet som i vissa delar har sett likadant ut i flera hundra år.

continued

Universitetet ligger centralt, vid parken Lundagård, och bredvid Lundagård ligger även friluftsmuseet Kulturen som omfattar två stadskvarter med över trettio kulturhistoriska byggnader och utställningar om kulturhistoria, hantverk, konst och modern design. Kulturen är gratis för barn, men vuxna får betala en liten avgift. Om du i stället väljer att bo lite mer lantligt kan du hitta ett boende med utsikt över Lundaslätten, och närhet till naturen och utflyktsmål som Flyinge Kungsgård där hästavel har bedrivits sedan 1100-talet. Känner du dig lite äventyrlig finns det till och med möjlighet att bo i en traditionellt inredd mongolisk jurta – mysigt och bekvämt med naturen runt omkring dig. Hur du än väljer att bo, på hostel i Lund eller något annat sätt, finns alla förutsättningar för ett trivsamt besök.

Top things to Do

Billigt i Lund – studentstaden har mycket att erbjuda

Studentstaden Lund är Sveriges cykelstad nummer ett så gör som lundaborna och förflytta dig på två hjul – perfekt i en stad med korta sträckor och milt klimat, och perfekt om du vill förflytta dig billigt i Lund. Det finns flera företag som hyr ut cyklar och dessutom finns lånecykelsystemet Lundahoj med 17 cykelstationer runt om i staden. För att använda dessa måste du köpa ett säsongskort eller ett tredagarskort. Om du föredrar buss finns stadsbussar som drivs av Skånetrafiken. Med Skånetrafiken kan du även ta tåget till Malmö. Om du skulle behöva en taxi finns en taxistation vid centralen, Västra stationstorget.

I Lund finns mycket att se och göra och mycket av det är helt gratis. Börja med ett besök i Lunds domkyrka som är Sveriges mest besökta kyrka med över 700 000 besök per år. Den uppfördes på 1100-talet och är den förnämsta romanska domen i Norden. Kyrkans två torn kan ses över hela staden och är lokalt kända som Lunnapågarna. Missa inte det astronomiska uret: när uret spelar ”In dulci jubilo” träder de tre vise männen fram och hyllar Jesusbarnet i Marias famn.Efter domkyrkan kan du fortsätta till den botaniska trädgården med anor från 1600-talet. Den åtta hektar stora trädgården ligger nästan i centrum av staden, och här finns omkring 7 000 arter av både flora och fauna. Du kan gå på en visning eller delta i någon av trädgårdens andra evenemang. Under sommaren finns här även ett mysigt trädgårdscafé.

Om vädret inte vill visa sin bästa sida kanske Lunds konsthall kan passa bättre. Här finns utställningar med framförallt svensk och nordisk samtidskonst av både etablerade och mindre kända konstnärer och allt håller en hög internationell nivå. Inträdet till konsthallen är gratis i Lund. Spännande för hela familjen är också Livets museum, ett medicinhistoriskt museum med teman inspirerade av människokroppens funktioner. Lär dig mer om hälsa, sjukdomar och medicin i en interaktiv utställning som innehåller gamla föremål kombinerat med modern teknik.

Om du har med dig barnen kan Vattenhallen Science Center kanske passa.Här får alla, stora som små, bygga och laborera och experimentera med elektricitet, vatten, luft, ljud och ljus. Dessutom finns här ett planetarium där du kan titta ut i vårt universum. De har även visningar som sköts av astronomer från institutionen för astronomi och teoretisk fysik, så passa på att ställa alla frågor som du vill ha svar på! Besök även Högevallsbadet, Skånes modernaste och största badhus med ett äventyrsbad med 213 m långa vattenrutschbanor och en vildfors. Föredrar du att simma lugnt finns även en simbassäng och en bubbelpool.Obs! Ni måste betala inträde till Högevallsbadet, och biljett kan även krävas för vissa aktiviteter på Vattenhallen Science Center.

Did you know that?

Visste du det här om Lund?

Lund var danskt fram till mitten av 1600-talet och under den tidiga medeltiden var det här Danmarks viktigaste stad. Lunds stift blev en svensk besittning i samband med Freden i Roskilde 1658, och när Lunds universitet grundades 1666 var det för att hjälpa till med försvenskningen.

Peder Winstrup var biskop i Lund och vid sin död 1679 begravdes han i domkyrkan. År 2013 skulle hans kvarlevor flyttas, och när kistan öppnades upptäckte man att kroppen hade mumifierats på naturlig väg genom lufttorkning. Kroppen är en av de bäst bevarade från 1600-talets Europa och den står nu i centrum för ett projekt med syfte att spegla livet i Lund på 1600-talet.

August Strindberg bodde i Lund en period efter 1896 och här skrev han bland annat ”Inferno” (1897) och ”Legender” (1898).

Sveriges äldsta studenttidning Lundagård grundades 1920 i Lund, och har samma namn som den centrala parksom tillsammans med Universitetsplatsen utgör stadens akademiska centrum. Det är i parken Lundagård som Lundakarnevalen hålls vart fjärde år.

The local perspective

Lokala favoriter för besökare medlitenbudget i Lund

En tredjedel av Lunds invånare är studenter och utelivet präglas mycket av de 13 studentnationerna. Vart fjärde år anornas en studentkarneval som lockar till sig många besökare, och Lundaspexarna är en av Sveriges mest kända spexgrupper. Om du vill uppleva Lunds musikscen är Mejeriet populärt, med allt från pop-, rock- jazz- och världsmusikkonserter till teaterföreställningar och danskurser. Biografen Kino på Kyrkogatan visar kvalitetsfilm från hela världen och arrangerar bland annat filmfestivaler, regissörsbesök och direktsända evenemang. Filmstaden på Västra Mårtensgatan är den större biografen i staden med sju salonger. Under året anordnas flera filmfestivaler i Lund, bland annat Fantastisk filmfestival i oktober,som visar science fiction, fantasy och skräckfilm, och FLUFF– också i oktober – som visar olika sorters film för de allra yngsta biobesökarna. Lund har även många små scener för teater och scenkonst. Utöver Lunds Stadsteater finns flera etablerade scener och fria grupper, till exempel Månteatern med föreställningar som riktar sig främst till barn och unga, men även passar alla åldrar.

Där det finns studenter finns det caféer, och Café Ariman på Kungsgatan är något av institution för Lunds studenter och det alternativa Lund. Om du föredrar ett mer traditionellt konditori finns Ramklints Café & Conditor i på Mårtenstorget. Missa inte heller Patisseriet som har utnämnts till ett av Sveriges bästa konditorier och där du kan äta allt från surdegsbröd till macarons. I Stadsparken finns även det mysiga Stadsparkscaféet.

Skrylleområdet är ett av de viktigaste rekreationsområdena i sydvästra Skåne. Området erbjuder vandringar i skog och mark, fiskevatten och motionsspår. Dessutom finns grillplatser och vindskydd, en restaurang, och motionsavdelning med omklädningsrum, dusch och bastu. För barnen finns Skogsmulles stig med naturens egen hinderbana samt Naturum där de kan lyssna, känna, kika bakom luckor och klättra på vildsvinen. Testa linbanan och den annorlunda klätterväggen och fika i en skogsglänta eller grilla korv över öppen eld.

Ät gott med en liten budget i Lund

Lund är en riktigt matglad stad, och här kan du äta gott utan att det behöver kosta särskilt mycket. Vid Mårtenstorget ligger Saluhallen som varitsamlingspunkten för matintresserade i mer än hundra år. Här kan du äta lunch eller middag i någon av restaurangerna eller köpa med dig en bit ost, ett gott bröd eller en hemlagad måltid som du kan njuta av i någon av parkerna eller på ditt hostel i Lund. Den berömda lundaknaken säljs här, en sorts korv som är en lundensisk specialitet och som tillverkats sedan 1910-talet.

Om du håller kostnaderna nere genom att bo på vandrarhem i Lund kanske du även kan unna dig en måltid på restaurang. Restaurang Bellman är en trevlig restaurang, helt inredd i en rustik träpanel, där du kan prova den lokala klassikern Bellmans sillsmörgås. På stans matstråk Klostergatan hittar du bland annat den populära kvarterskrogen Klostergatans Vin & Delikatess som serverar vällagad klassisk fransk/svensk bistromat – både lunch och middag – och ger en härlig känsla av parisisk bistro. På samma gata ligger Rå Epok som serverar ”sushi på skånska”, till exempel på röding, gös och torsk. Även för vegetarianer finns alternativ – det sägs att det var till Lund falafeln kom först i Sverige. Besök En bit bort på Bankgatan som serverar arabisk plockmat med olika orientaliska rätter. Om du sedan vill ta en god drink eller dansa hela natten lång kan du prova Herkules bar på Stortorget. Under sommaren finns här även en stor uteservering. Föredrar du en pub finns Bishops Arms i kedjan med samma namn och de har ett stort sortiment med öl och whisky. Skulle sedan allt detta inte skulle räcka tar du bara tåget till Malmö som ligger en kort resa bort, bara 10 minuter med tåget. Även Köpenhamn går enkelt att besöka och hit tar tågresan omkring 50 minuter.