Need Some Inspiration?

Select a Theme
Weekendresor
Riga

Intro

Känn historiens vingslag under en weekend i Riga

Om du vill göra något som är lite annorlunda över en helg, kanske det är dags för en weekend i Riga. I Lettlands huvudstad möter du en stadskärna från medeltiden, vacker arkitektur i jugendstil och spännande marknader med konst, traditionellt hantverk och lokalproducerade matvaror. Om du väljer rätt tidpunkt för din Riga-weekend kan du också titta närmare på (och smaka på!) slow food-produkter på en marknad som arrangeras regelbundet, eller sång- och dansfestivalen som lockar omkring 20 000 personer vart femte år. Handelsstaden Riga är även känd för bärnsten och antikviteter, så vänta inte till flygplatsen med att köpa dina souvenirer, utan passa på att strosa i de små hantverksbutikerna inne i staden.Missa inte heller en promenad där du kan beundra de fantastiskt vackra jugendbyggnaderna som är unika i sin omfattning.

continued

Riga grundades år 1201 av den livländske biskopen Albert av Riga, och staden har sedan dess varit en av Baltikums viktigaste handelsstäder. Denna livliga hansastad har under historiens gång ockuperats i omgångar, både före och efter att Riga blev huvudstad i det självständiga Lettland. Staden åtnjuter än idag frihamnsprivilegier. Det historiska arvet är ständigt närvarande, och under ditt besök möter du det både i den medeltida stadskärnan, som finns med på Unescos världsarvslista, och via inrättningar som frihetsmonumentet och ockupationsmuseet. Mest populärt är att resa till Riga under sommarhalvåret, men om du vill uppleva stadens mer autentiska sidor under din weekendresa till Riga, rekommenderas oktober till mars, då lokalbefolkningen tar över gatorna, priserna sjunker och kulturlivet sprudlar.

Top things to Do

Sightseeing, världsarv och marknader i kulturstaden Riga

Ett besök i Rigas gamla kvarter Vecriga är ett måste, särskilt om det är ditt första besök i staden. Här kan du strosa i smala gränder medan du beundrar de medeltida husen, eller bara insupa atmosfären från ett mysigt café. Tack vare den gamla stadskärnan, finnsRiga upptaget som ett av Unescos världsarv. Trots att området är välbesökt av turister är förhållandet mellan pris och kvalitet fortfarande gott, så passa på att sätta dig en stund och prova på den traditionella örtlikören Rigabalsam, innan du fortsätter din weekend i Riga. I den gamla stadskärnan hittar du också det spektakulära Melngalvju nams (svarthuvudenas hus). Byggnaden uppfördes på 1300-talet för svarthuvudenas broderskap, ett skrå för stadens ogifta tyska köpmän.

Om du är intresserad av historia ska du inte heller missa Lettlands folkmuseum på Brīvības gatve 440, som utgörs av bondgårdar, kyrkor och väderkvarnar, och beskriver livet på landet under gångna tider. Fortsätt sedan med Rigas nutidshistoria på ockupationsmuseet på Raiņa bulvāris 7 där du får en inblick i nazisternas ockupation av Riga och Lettland. Omkring hälften av Rigas befolkning utgörs av ryssar som placerades där av Sovjetunionen, så ämnet är fortfarande känsligt. Avsluta med en titt på frihetsmonumentet på Brīvības bulvāris, i folkmun kallat "Milda".

Riga har mycket att erbjuda i form av arkitektur. Utöver den gamlastadskärnan finns ett stort antal jugendbyggnader; faktiskt fler än 800 stycken, vilket är flest i Europa. Du hittar de mest imponerande byggnaderna på gatorna Elizabetes, Alberta och Strelnieku. För den särskilt intresserade finns även ett jugendmuseum på Alberta iela 12. För fler spektakulära syner kan du bege dig till Baltikums största rysk-ortodoxa katedral Kristus Piedzimšanas pareizticīgo katedrāle på Brivibas Blvd 23 och nationaloperan på Aspazijas bulvāris 3. Om du vill se staden ovanifrån, rekommenderas St Peterskyrkans torn i de gamla stadsdelarna, baren Skyline på våning 26 i Radisson Blu Hotel Latvija på Elizabetes iela 55 eller Terrace Riga i shoppingcentret Galleria Riga.

När du har tröttnat på sightseeing kan du bege dig till marknaden Rīgas Centrāltirgus, som är Europas största marknadsplats och som ligger vackert vid kanalen. Här kan du smaka på den bästa lokala maten, och köpa delikatesser att ta hem från din weekendresa i Riga. Några lokala läckerheter som är värda att prova är rågbrödet, björksaften, ålen, surkålen och de lokala mjölkprodukterna. Köp med dig mat till en picknick, och sätt dig i den vackra parken Bastejkalns mellan boulevarderna Bastion och Rainis.Om du gillar att befinna dig vid vattnet, kan du sedan kliva på en guidad båttur på floden Daugava och åka runt på stadens kanaler, eller hyra en liten trampbåt och utforska dem själv.

När ska man resa på en weekend till Riga?

Den huvudsakliga turistsäsongen löper från april till september, men även nyår är populärt. På sommaren blir staden snabbt het och trängseln på gatorna är stor. Om du vill slippa de största turistströmmarna och uppleva Rigas mer autentiska sidor, rekommenderas oktober till mars, då lokalbefolkningen tar över gatorna, priserna sjunker och kulturlivet sprudlar. Varför inte prova något annorlunda och satsa på en billig destination för vintersport? Du kan också passa på att komma på Lettlands nationaldag den 18 november och delta i firandet.

 

Did you know that?

Visste du det här om Riga?

Riga var födelseplats för Walter Zapp som uppfann den första spionkameran, Minox-miniatyrkameran. Kameran var revolutionerande och fick snabbt ett världsrykte, ochidag är den ett eftertraktat samlarobjekt.

Byggnaderna som Rigas centralmarknad– ett oumbärligt stopp under din weekend i Riga– är inhysta i, är ombyggda hangarer för luftskeppen Walhalla och Walther, som ursprungligen byggdes för den tyska arméns zeppelinare i landskapet Kurland.

Äventyraren Aleksandrs Laime, som var den första människan att 1949 nå Angel Falls i Venezuela, föddes i Riga. Han döpte floderna Rio Gauya, Rio Vento, Rio Daugava och Rio Ogre efter sina favoritfloder hemma i Lettland.

Riga var en gång Sveriges största och mest utvecklade stad, med början 1621 när Gustav II Adolf lyckades besegra de polska styrkorna. I staden finns ännu minnesmärken av svensktiden, varav svenskporten i den gamla stadskärnan är det mest kända.

Den andra boken i Henning Mankells serie om Kurt Wallander utspelar sig i Riga och heter Hundarna i Riga.

Artisten DJ Lethal, tidigare DJ i bandet Limp Bizkit, är från Riga.

The local perspective

Utforska dolda pärlor under din Riga-weekend

Om du vill göra något annat än besöka klassiska turistattraktioner under din weekendi Riga,rekommenderas varmt ett besök i något av Rigas kreativa kvarter som finns runtom i staden, och erbjuder en direktkanal till det lokala livet samt den lokala konsten och kulturen. Kvarteret Kalnciema är ett av de mest kända kreativa kvarteren och ligger en bit bort på andra sidan floden Daugava. Kvarteret är mycket populärt bland lokalbefolkningen, och här kan du delta i allt från spontana marknader och filmkvällar till konserter och små festivaler. Ett annat kvarter är Berga Bazars där du kan besöka Riga Slow Food-marknaden den andra och fjärde lördagen varje månad. Här får du komma nära Lettlands autentiska smaker med säsongens specialiteter, rökt kött och fisk, pumpasoppa,och även handgjorda souvenirer från traktens hantverkare.

En stunds lugn och ro från stadsmyllret kan du få, om du tar en promenad till Andrejsala, ett distrikt nära centrum som tidigare var en industrihamn. Nu håller området på att utvecklas till ett kultur- och underhållningscentrum där nya studior, klubbar, caféer och utställningsutrymmen dyker upp hela tiden. Enligt stadsplanen planeras en terminal för kryssningsfartyg i detta område, men just nu är det fortfarande relativt folktomt.

Rigaborna älskar sina festivaler och en av de populäraste är, liksom i resten av Norden, midsommar. En annan mycket populär festival är sång- och dansfestivalen som har firats vart femte år i Riga sedan 1873. Festivalen är något alldeles extra med uppskattningsvis 20 000 personer, klädda i nationaldräkter,som stolt sjunger för sitt land. Traditionellt sett har festivalen innehållit folkmusik och klassisk körsång, men på senare år har även modernare musik letat sig in i programmet.

Om din Riga-weekend går i shoppingens tecken hittar du många gallerior och köpcentrum i Riga, liksom charmiga små butiker i de äldre stadsdelarna. Om du vill spara lite tid, kan du bege dig till den lilla gallerian Istaba på Kr. Barona iela 31a.Här finns ett utställningsområde med verk av lokala artister, en butik som säljer lokalt designade produkter och ett café som blir till restaurang på kvällen. Om du handlar här är risken minimal att din souvenir är massproducerad och tillverkad i Kina. Restaurangen har ingen egentlig meny, utan du får välja bland vad som finns för dagen, och rätterna lagas enligt detta. Ett annat lokalt och prisvärt mattips, är att prova på pielmieni, som närmast liknar fylld ravioli och serveras med gräddfil och saltgurka. Billigt, gott och mättande!