Need Some Inspiration?

Select a Theme
Weekendresor
Wien

Intro

Weekend i Wien – kultur och historia!

Kultur, kultur, kultur. Så skulle man kunna sammanfatta en weekendresa till Wien, och för den kulturintresserade är staden ett riktigt Mecka. Vart du än vänder dig, ser du klassisk arkitektur och vackra miljöer som påminner om Wiens centrala roll i Europas historia. Följ med på en resa bland slott och museer i musikstaden Wien – staden som varit så tongivande inom den västerländska konstmusikens historia, att två musikaliska skolor har uppkallats efter den (för att inte tala om wienklassicismen). Besök slottet Schönbrunn där Mozart höll sin första konsert, endast fem år gammal, museet Belvedere med världens största Klimt-samling, och se de vita lippizanerhingstarna dansa sin graciösa balett på Spanska ridskolan. Kanske hinner du också med Sigmund Freud Museum innan du fått nog av inomhusaktiviteter.

continued

Även om tonvikten ligger på kultur och historia, är Wien allt annat än mossigt. Om du kikar bakom fasaderna så hittar du en ung, trendig och kreativ sida, där en ny generation wienare håller på att ta över scenen. Lyssna på kommande musikaliska storstjärnor, shoppa loss i några av stadens spännande butiker, och dansa hela natten lång på någon av de trendiga klubbarna. Gå på loppmarknad på Naschmarkt på lördag morgon, och när du har fyndat klart kanske det blir picknick i parken eller varmkorv från ett würstelstand till lunch. Sedan kan du ta en skön promenad längs Donaus flodbankar, eller gå i James Bonds fotspår i nöjesparken Pratern. Om du är sugen på en lite annorlunda upplevelse under din Wien-weekend, kan du ta buss eller spårvagn till en vinodling alldeles utanför stadsgränsen.

Top things to Do

Du hinner med mycket under en weekend i Wien

Ett bra ställe att börja på för att få en överblick av Wiens många sevärdheter, är ringvägen Ringstrasse som omger den historiska stadskärnan. Ta en promenad om vädret är vackert, eller åk spårvagn om du vill vara lite effektiv. På ett varv får du se Wiens operahus, konsthistoriska museet, naturhistoriska museet, parlamentet, rådhuset, museikvarteret, den kungliga teatern Burgtheater och Wiens universitet, och fler sevärdheter finns bara ett stenkast frånringvägen. Missa inte heller att ta en tur med pariserhjulet Riesenrad på Prater 90, som tar dig 65 meter upp i luften och ger gott om tid för fantastiska panoramabilder.

Om du är redo för en extra dos kultur under din weekendresa till Wien, ska du lägga lite extra tid på MuseumsQuartier, som erbjuder en imponerande blandning av bild- och scenkonst, arkitektur, musik, mode, teater, dans, litteratur, barnkultur och digitalkultur i de tidigare hovstallarna. Störst är det moderna konstmuseet MUMOK med en samling av 7 000 moderna verk från konstnärer som Andy Warhol, Picasso och Jasper Johns; konstmuseet Leopoldmuseum, känt för sina samlingar av Egon Schiele och Gustav Klimt, samt konstcentret Kunsthalle Wien, som inte har egna samlingar utan arrangerar tillfälliga utställningar av modern konst. Väl här bör du inte heller missa gatukonsten i passagerna mellan byggnaderna.

Wien är också hem för en rad imponerande slott. Wiens mest populära sevärdhet och ett av Österrikes viktigaste arkitektoniska, kulturella och historiska monument är det habsburgska sommarslottet Schönbrunn. Slottet och slottsträdgården finns upptagna bland Unescos världsarv och hyser även världens äldsta verksamma djurpark Schönbrunner Tiergarten. En annan symbol för ätten Habsburg är slottet Hofburg som var deras hem från 1273 till 1918, när monarkin slutligen föll samman och republiken utropades.

Är du intresserad av musik måste du besöka Staatsoper på Opernsring 2, som är huvudscenen för opera och klassisk musik. Här kan du lyssna på opera i världsklass till ett mycket bra pris från september till juni. För fantasten finns även Haus der Musik (musikens hus) på Seilerstätte 30, som på 500 kvadratmeter presenterar musikens värld från mänsklighetens första instrument till dagens musik.

Om du föredrar att lägga din weekendi Wienpå shopping, hittar du det lyxigaste staden har att erbjuda i shoppingområdet Kohlmarkt på Tuchlauben. För vanlig shopping rekommenderas Mariahilfer strasse som börjar nära Ringstrasse. Här hittar du ett myller av butiker av olika typer, från varuhus med stora europeiska klädkedjor till småbutiker med originellt utbud. Gillar du marknader kan du bege dig till Naschmarkt på Wienzile, där du hittar allt från tulpaner och delikatesser till vin och grönsaker.

Sist men inte minst är ett besök på Spanska ridskolan en oförglömlig upplevelse. Ridskolan har fått sitt namn från de vita spanska lipizzanerhästar som används vid skolans uppvisningar i traditionell och klassisk ridkonst. Det är inte bara hästarna som är vackra, utan manegeni barockstil med kristallkronor och exklusiva målningar anses vara en av världens vackraste ryttararenor. Kom bara ihåg att boka i förväg, eftersom föreställningarna är mycket populära!

När är bästa tiden för en weekendresa till Wien?

Wien är en populär destination hela året. Vintertid ser hela staden ut som en dröm, med snö, rostade kastanjer, levande ljus och vackra dekorationer, och julmarknaden i Wien är verkligen en upplevelse. Populärast är ändå sommarhalvåret, särskilt juni till augusti då de stora turistströmmarna kommer. Om du vill slippa den värsta trängseln passar du på mitt emellan, och åker mars till maj eller september till november. Vår och höst är utmärkta tider för den som vill njuta av det stora utbudet av klassisk musik, som tar uppehåll över sommaren.

Did you know that?

Visste du det här om Wien?

En av världens mest kända filmer "Den tredje mannen" utspelar sig i Wien, och här finns också ett museum med dokumentation och originalrekvisita. Du hittar museet på 4, Pressgasse 25.

Nobelpristagaren i fysik, Erwin Schrödinger, känd för Schrödingerekvationen och tankeexperimentet Schrödingers katt, var från Wien.

Det var i en festsal i slottet Schönbrunn i Wien som en femårig pojke från Salzburg, nämligen Wolfgang Amadeus Mozart, höll sin första konsert.

Den första snögloben tillverkades av misstag i Wien år 1900 av Erwin Perzy, som försökte skapa en egen glödlampa. Passa på att köpa hem en som minne av din Wien-weekend!

Det populära godiset Pez uppfanns i Wien 1927 och namnet är en förkortning av "pfeffermintz", det tyska ordet för pepparmint (som ursprungligen var den enda smaken).

Kaiserliche Schatzkammer i palatset Hofburg i Wien innehåller en av världens största smaragder i svindlande 2 860 karat.

Find things you can do in Wien

The local perspective

Hitta wienarnas favoriter

Den perfekta inledningen på dinhelg i Wien, är en tur till Naschmarkt tidigt en lördag morgon,då det hålls en loppmarknad med antikviteter, möbler och kuriosa. Marknaden pågår hela dagen, men om du är ute efter riktiga fynd gör du bäst i att ta dig dit i ottan. Frukost hittar du på Do-An eller Tewa. På Naschmarkt hittar du också en snabb och billig lunch när du har shoppat färdigt. Gör som wienarna själva, och köp bröd, ost och kött tillpicknick i en närliggande park.

Ett würstelstand är Wiens korvstånd som finns runtom i staden, och populära sådana finns på Hohen Markt och Albertinaplatz. Skölj ned korven med en Almdudler, en österrikisk dryck gjord av vindruvs- och äppeljuice. Det är den populäraste läsken efter Coca Cola, och kommer i varianter med eller utan kolsyra och socker – det finns till och med en sort med öl i. En weekend i Wien är heller inte komplettutan en wienerschnitzel, gärna från Figlmüller, som har serverat schnitzel sedan 1905, och även anses ha skapat den klassiska maträtten.

En annan sida av den wienska matkulturen, är bakverk av alla de slag. Mest känd är kanske sachertårtan, som skapades 1832 av Franz Sacher. Varför inte prova originalet från Hotel Sacher på Philharmonikerstrasse 4? En annan institution i Wiens cafévärld är Sperl på Gumpendorfer strasse 11. Här har du fler än 30 olika kaffesorter att välja mellan.

Om din weekend i Wien råkar infalla mitt under en värmebölja, kan du också bege dig till stranden. Floden Donaus bankar är det närmaste man kommer en strand i Wien, och där kan du antingen strosa längs floden tills du hittar en bra plats att slå dig ned, eller gå hela vägen till en av strandklubbarna som erbjuder både swimmingpool och stränder. En annan lite annorlunda upplevelse är Kahlenberg på Josefdorf 2, där du har en vacker utsikt över staden och vanligen lite vind. Sätt dig ned på panoramaterrassen en stund och njut av utsikten. Platsen är vacker, men priserna tenderar att vara i överkant.

För en drink efter en dag med museibesök, rekommenderas charmiga Dachboden på Lerchenfelderstrasse 1–3. Baren är inredd i färggrann retrostil, och terrassen erbjuder en fantastisk utsikt över omgivningen. Ett spännande alternativ är Rote bar på Neustiftgasse 1, som ligger ovanför Wiens Volkstheater. Här fortsätter kvällen under klassiska ljuskronor, långt efter att ridån har fallit.