Resor till Albanien

Priserna är per person och baseras på två personer som reser ihop.
Foton Karta
Laddar..

Popular content

Sample HotelName
4
Avresa från
Anländer till
Pris : 300 kr - 1 000 kr
Antal stjärnor : 3 - 5
Sample HotelName
4

  Resor till Albanien

  Med sitt förflutna som isolerat kommuniststyre fram till 1992 så har Albanien alltid gått sin egen väg. Även om turismen sen dess har haft ett stort inflytande över landets utveckling så finns det inte många resmål där du kan uppleva en lika säregen kultur, stark nationell identitet och varmt folk.

  Resmål och sevärdheter

  Staden Berat är ett måste om du åker till Albanien. Staden bevarades av kommunistregeringen som museumstad. Utmärkande är en stor samling vita Ottoman-hus som täcker den lutande backen upp till slottet, och Berat kallas därför "staden med tusen fönster". Det är svårt att hitta en stad som ser mer typiskt albansk ut, den har en rik historia och har ägts av bland annat byzantiner, serber och ottomaner i omgångar.
  Tirana är en högljudd, färgglad och fullkomligt kaotisk stad. Här hittar du muslimska minareter sida vid sida med kommunistiska väggmålningar. Staden har haft en explosionsartad utveckling dom senaste åren och har nu en stor uppsättning klubbar, affärer och barer. Vågar du ge dig ut i trafiken här så är du riktigt modig. Staden är lite som att någon byggt ihop ett pussel men använt fel bitar - på ett fantastiskt och fascinerande sätt.
  Saranda är en av Albaniens mest attraktiva semesterorter. Här finns vackra stränder och bra möjligheter till vandring. Du behöver inte ta dig långt för att se ruinerna vid Butrint som är världsarvsmärkta eller det lugna Ksamili.

  Kulinariska äventyr

  Då Albanien varit del av det Ottomanska riket under mer än 400 år så är de turkiska influensera många i det albanska köket. Det vanligaste köttet här är lamm. "Byrek" är en typ av paj som finns i många sorter, till exempel innehållande fetaost och spenat, eller köttfärs och lök. Desserten "Baklava" är mycket vanlig och äts traditionellt på nyårsafton, och består av en deg med olika sorters nötter som gräddas för att sedan dränkas i honung, socker och kryddor.
  I Albanien finns det även många små ostbutiker, det rekommenderas att du prövar på de lite dyrare ostarna (men som ändå är billiga relativt sett). Osten "Gjirofarma" är en lokal ost som är ganska lik feta-ost. Denna ost kan du få på de flesta restauranger och är mycket god.

  Språk

  Det officiella språket är albanska. Det näst mest talade språket är italienska på grund av att de flertalet gånger ockuperat landet. I Tirana pratar många grundläggande engelska, så är även fallet på andra vanliga turistställen men förvänta dig inte att kunna tala med alla.

  Valuta

  Valutan i Albanien heter lek och har valutakoden ALL. 100 ALL motsvarar 6,2 SEK. På många ställen går det även att handla med euro.

  Klimat

  Medeltemperaturen på sommaren är runt 25 grader. I dom södra lågländerna ligger medeltemperaturen närmare 29 grader. Sommaren är högsäsong för turister och vädret är mycket varmt, vill du ha det lite lugnare och mer behaglig temperatur rekommenderas våren eller hösten.

  Resa till Albanien

  Det vanligaste är att flyga till Tirana, ofta får man byta flyg någonstans i Europa för att komma hit.

  Resa inom Albanien

  Vägarna i Albanien är mycket dåliga, skyltningen dålig och trafiken kaotisk, att hyra bil rekommenderas ej. Tågen är av dålig kvalitet och få åker med dom. Det bästa sättet att ta sig runt är med bussar och "furgons", vilket är små minibussar som inte följer tabeller utan som åker när dom blivit fulla, ett system som fungerar överraskande bra.

  Övrig info och råd

  Många affärer i mindre byar och på landet tar bara betalt med kontanter. De flesta snabbköp och nyare butiker tar dock VISA och Mastercard.
  Vissa albaner skriver en extra nolla efter priserna. Det här betyder inte att dom försöker ta tio gånger så mycket betalt, dom listar bara priset i den gamla valutan.


  Regler och villkor

  • Priserna som visas gäller för vistelser eller flyg på de angivna datumen.
  • Hotellpriserna gäller per person för angiven vistelselängd, baserat på billigaste tillgängliga rum, inklusive alla skatter och serviceavgifter, men exklusive avgifter som betalas på eller till hotellet.
  • Angivna paketpriser gäller per person för angiven vistelselängd och baseras på de billigaste tur-och-returflygen i ekonomiklass samt att en person bor i det billigaste rummet, inklusive alla skatter.
  • Priserna uppdateras regelbundet och är korrekta när de publiceras.
  • Extra bagageavgifter kan tillkomma för flyg och paketresor som inkluderar flyg med lågprisbolag.
  • Otillgängliga perioder kan förekomma. Vill du ha mer information kan du kontakta de enskilda hotellen eller flygbolagen.
  • Alla erbjudanden gäller i mån av tillgång och kan sluta gälla utan förvarning.
  • Klicka på ett enskilt erbjudande för att bekräfta priser, tillgång, och vilka regler och villkor som gäller för erbjudandet.
  • Expedias vanliga regler och villkor för bokning gäller. https://www.expedia.se/p/support/tandc
  • Tillhandahålls av: Expedia Inc, 333 - 108th Avenue NE, Bellevue, WA 98004, USA.