Den sjönära kaféstaden Alingsås bjuder på vackra naturupplevelser, unika evenemang och intressanta sevärdheter.

Alingsås är inte bara känt för sina kaféer utan även för att det har varit en viktig handelsplats sedan 1600-talet, så passa på att både shoppa och fika när du besöker staden. En resa till Alingsås bjuder även på härliga västgötska naturupplevelser, då staden ligger vid sjöarna Mjörn och Gerdsken och genomskärs av Säveån och Gerdska ström.

Alingsås fick stadsrättigheter 1619 av Gustav II Adolf och är en av regionens äldsta städer. Lär dig mer om stadens historia på Alingsås museum, som är inrymt i Alingsås äldsta profana byggnad, Alströmerska magasinet. Du kan även göra en resa bakåt i tiden med ångtåg på Anten-Gräfsnäs Järnväg och passa på att göra ett stopp vid populära Gräfsnäs slottspark.

Med lite planering sammanfaller din weekendresa till Alingsås med ett av stadens många evenemang. Träffa påskharen under Påskparaden i mars, gå på den välsmakande Fikafesten i maj eller ta med barnen på Alingsås Stora Barnkalas i augusti, då det bjuds på roliga aktiviteter för alla som har barnasinnet kvar. Under hösten och en bit in på vintermånaderna kan du även få uppleva det unika ljusevenemanget Lights in Alingsås, då många av stadens offentliga miljöer ljussätts.

Jonas Alströmer började under 1720-talet att odla potatis på sin gård utanför Alingsås och det sägs att han populariserade odlandet av potatis som livsmedel i Sverige. Alingsås kallas idag ofta för Potatisstaden och i juni varje år anordnas Potatisfestivalen. Det är en riktig folkfest som är värd att besöka om du bokar en semesterresa till Alingsås på sommaren.

Tar du bilen till Alingsås når du staden via E20 eller länsväg 180. Till Alingsås station kan du ta dig med Göteborgs pendeltåg, regionaltåg och fjärrtåg. Passar det bättre att flyga är närmaste flygplats med reguljär flygtrafik Göteborg-Landvetter Airport.

Besök kaféstaden Alingsås och unna dig allt från kanelbullar till bakelser på något av de många fiken. Du kan till och med gå en guidad visning bland stadens kaféer! Oavsett om du vill njuta av småstadscharmen eller komma nära naturen finns det gott om saker att se och göra i härliga Alingsås.

Topphotell i Alingsås

Grand Hotel Alingsås
Grand Hotel Alingsås
4 out of 5
Bankgatan 1, Alingsås
Gratis avbokningBoka nu, betala vid vistelsen
Priset är 1 223 kr per natt mellan 17 dec. och 18 dec.

Detta hotell i centrala Alingsås ligger 1,3 km från Nolhaga Slott och mindre än fem mil från Gräfsnäsparken och Nya Ullevi. Göteborgsoperan och Liseberg ligger ...

4.1/5Very Good! (685 recensioner)

"Fantastisk upplevelse. Hemtrevligt. Fint o mysigt hotell. Trevlig personal."…"

Recension från 30 nov. 2020

Grand Hotel Alingsås
Lilla hotellet i Alingsås
Lilla hotellet i Alingsås
2.5 out of 5
Magasinsgatan 1B, Alingsås
Priset är 1 095 kr per natt mellan 5 dec. och 6 dec.

Detta hotell i centrala Alingsås ligger en kvarts promenad från Nolhaga Djurpark och Nolhaga Slott. Nolhaga djurpark ligger 1,3 km härifrån. Alingsås station ...

4/5Very Good! (80 recensioner)

"Nackdel, tredje våningen utan hiss."…"

Recension från 25 aug. 2020

Lilla hotellet i Alingsås
Beautiful Lakehouse With Exceptional View in a Private Setting Near Gothenburg
Beautiful Lakehouse With Exceptional View in a Private Setting Near Gothenburg
112 Saxebäcksvägen, Alingsås, Västra Götalands län
Hämta priser

Denna familjevänliga stuga vid vattnet ligger 5 km från Nolhaga djurpark och 7,9 km från Brobackas naturreservat. Gräfsnäsparken och Nääs slott ligger också ...

5/5Exceptional! (25 recensioner)
wunderbar

"alles in allem eine wunderbare Zeit an diesem schönen Fleck der Erde"…"

Recension från 14 okt. 2020

Beautiful Lakehouse With Exceptional View in a Private Setting Near Gothenburg
Lägsta pris per natt som vi hittade under de senaste 24 timmarna, baserat på 1 natt för 2 vuxna. Priser och tillgänglighet kan komma att ändras. Ytterligare villkor kan gälla.

Populära sevärdheter i Alingsås

Toppaktiviteter i Alingsås

Städer nära Alingsås