Apeldoorn

Reseguide
Apeldoorn
Oavsett om du är ute efter kultur, friluftsliv eller att roa dig tillsammans med barnen, är den här mångsidiga lilla staden ett utmärkt resmål.

Apeldoorn ligger i provinsen Gelderland och är en perfekt utgångspunkt som erbjuder massor av möjligheter. Här ligger ett jaktslott som tidigare tillhörde kungahuset, ett stort zoo, en teater och en mängd olika museer. Vad mer kan man behöva?

Fram till år 1800 bestod Apeldoorn endast av ett fåtal gator och ett slott, men saker och ting förändrades när Apeldoorn-kanalen byggdes. Industrier etablerades och efter att järnvägen byggdes i slutet av 1800-talet öppnades även hotell, fabriker och kontor. Apeldoorn utvecklades sedan till en charmig liten stad.

Apeldoorn för direkt tankarna till slottet Het Loo. Missa inte det vackra jaktslottet, med dess vagnslider, stall och fantastiska trädgård. Även slottets interiör är värd ett besök under en weekend i Apeldoorn. Bredvid slottet finner du Natuurpark Berg en Bos, ett enormt naturreservat i Veluwe.

Om du bokar ett weekendpaket till Apeldoorn med barnen kan ni strosa omkring bland aporna i primatparken Apenheul, eller besöka nöjesfältet Julianatoren, som har åkattraktioner för alla åldrar. Kulturentusiasten uppskattar ett besök på museet CODA, där många internationella och lokala konstnärer ställs ut. En dag i Apeldoorn avslutas på bästa sätt med ett besök på kabaré eller teater, eller med musik på teatern Orpheus.

Apeldoorn har en utomordentligt fungerande busstrafik om du inte hellre tar dig runt till fots. Du tar dig också enkelt med buss till Het Loo-slottet. Om du reser till Apeldoorn med bil kan du parkera på stadens gator eller i något av parkeringshusen. Det finns också ett antal infartsparkeringar (P+R) utanför stadskärnan. Om du flyger till Amsterdam kan du ta ett av de många tågen som går till Apeldoorn.

Apeldoorn är en charmig liten stad med något att erbjuda alla åldrar.

Var kan jag bo i Apeldoorn?

Default Image

Binnenstad

Sightseeing kanske inte är vad Binnenstad framför allt är känt för, men i närheten kan du hitta sevärdheter som Theater & Congres Orpheus och Paleis Het Loo.

Binnenstad
Default Image

Apeldoorn Zuid

När du är i Apeldoorn Zuid kan du planera in ett besök till Kinderparadijs Malkenschoten och Theater & Congres Orpheus, några av områdets viktigaste sevärdheter.

Apeldoorn Zuid
Default Image

Apeldoorn Oost

I själva Apeldoorn Oost finns kanske inte så många sevärdheter att besöka, men du behöver inte åka långt för att hitta intressanta saker att se och göra, som till exempel Theater & Congres Orpheus och Paleis Het Loo.

Apeldoorn Oost
Default Image

Osseveld-Woudhuis

Sightseeing kanske inte är vad Osseveld-Woudhuis framför allt är känt för, men i närheten kan du hitta sevärdheter som Theater & Congres Orpheus och Paleis Het Loo.

Osseveld-Woudhuis