Början av huvudsektionen
På grund av reseråden i samband med coronaviruset (covid-19) kan vissa destinationer vara otillgängliga under vissa datum. Läs mer.
På grund av reseråden i samband med coronaviruset (covid-19) kan vissa destinationer vara otillgängliga under vissa datum. Läs mer.
Typ av resa
Flyg 1
Flyg 2
Flyg 3
Flyg 4
Flyg 5

Sök bland fler än 1 000 000 boenden och 550 flygbolag runtom i världen

Medlemmar sparar 10 % mer på utvalda hotell, hyrbilar och semesterboenden. Registrera dig idag.

Gratis avbokning på de flesta boenden. Eftersom vi förstår vikten av flexibilitet.

Frihetsstatyn/Szabadság-szobor

Statyn är särskilt sevärd på kvällen. Den är ett monument över de som har gett sina liv för ett oberoende och fritt Ungern.

Frihetsstatyn/Szabadság-szobor har en framskjutande plats på Gellértberget i centrala Budapest på västra sidan av Donau. Passa på att se statyn när du besöker den gigantiska fästningen Citadella.

Efter andra världskriget var ungrarna tacksamma för stödet som Sovjet hade gett och som gjorde att de kunde befria sig från den nazistiska ockupationen. Frihetsstatyn restes till minne av dessa frälsare. Den 14 meter höga statyn är av brons och står på ett fundament som är nästan dubbelt så högt. Själva statyn håller ett stort palmblad över huvudet. Den ursprungliga inskriptionen lydde ungefär så här: Till minne av de sovjetiska frihetshjältarna [restes av] det tacksamma ungerska folket 1945.

Inom några år började dock de sovjetiska befriarna betraktas som ytterliga en ockupationsmakt. I oktober 1956 ledde studentprotester till ett regelrätt uppror. Under upproret sköt Sovjetsoldater på Budapests invånare från Citadella. Över 20 000 människor dog i ett tidigt skede och ytterligare tusentals fick sätta livet till under de två decennier som konflikten varade.

1988 släppte Sovjet slutligen greppen och ungrarna kunde ta kontroll över staden och landet igen. Snabbt ändrades inskriptionen för att den skulle stämma bättre överens med den nya verkligheten. Den nya inskription kan översättas så här: Till minnet av alla de som offrade livet för Ungerns oberoende, frihet och välgång. (1989)

Förutom Frihetsstatyn finns det två andra statyer på platsen. Stå nedanför statyerna och föreställ dig Budapestbornas känslor för flera generationer sedan.  

Det är helt gratis att titta på statyn och du kan göra det när som helst på dygnet. Se den från Citadella på Gellértberget eller ta dig till statyn till fots eller med buss eller bil längs Citadella sétány.


Andra sevärdheter i Budapest


Erbjudanden på paketresor till Frihetsstatyn

Hotell nära Frihetsstatyn

Se alla 1 794 boenden nära Frihetsstatyn
Danubius Hotel Gellert 733 kr
Danubius Hotel Gellert

Danubius Hotel Gellert

Szent Gellert ter 2, Budapest
   
  4.0 av 5.0 Stjärnor

  Detta hotell i Gellert Hill ligger fem minuters promenad från Gellért furdo termalbad och simbassäng och Elisabethbron. Nagycsarnok-saluhallen och Váci-gatan ligger också en kvarts promenad härifrån. Szent Gellért tér-stationen ligger inom 2 minuters gångavstånd, och till Fővámtorgets station promenerar du på 9 minuter.

  MEININGER Budapest Great Market Hall 508 kr
  MEININGER Budapest Great Market Hall

  MEININGER Budapest Great Market Hall

  Csarnok tér 2, Budapest
    
   3.5 av 5.0 Stjärnor

   Detta hotell i Belső-Ferencváros ligger fem minuters promenad från Corvinusuniversitetet i Budapest och Nagycsarnok-saluhallen. Váci-gatan och Gellért furdo termalbad och simbassäng ligger också tio minuter härifrån. Fővámtorgets station ligger på 3 minuters gångavstånd och till Kálvin tér-stationen promenerar du på 7 minuter.

   Danubius Hotel Astoria City Center 901 kr
   Danubius Hotel Astoria City Center

   Danubius Hotel Astoria City Center

   Kossuth Lajos utca 19-21, Budapest
     
    4.0 av 5.0 Stjärnor

    Detta hotell i Belváros ligger nära Paloma och Dohánygatans synagoga. Váci-gatan och Ungerns nationalmuseum ligger också tio minuter härifrån. Astorias station ligger inom 2 minuters gångavstånd, och till Ferenciektorgets station promenerar du på 4 minuter.

    Loft Astoria 678 kr
    Loft Astoria

    Loft Astoria

    Múzeum körút 1/b, Budapest
      
     4.0 av 5.0 Stjärnor

     Denna lägenhet i Belváros ligger fem minuters promenad från Paloma, Dohánygatans synagoga och Ungerns nationalmuseum. Váci-gatan och Nagycsarnok-saluhallen ligger också en kvarts promenad härifrån. Astorias station ligger inom 2 minuters gångavstånd, och till Ferenciektorgets station promenerar du på 5 minuter.

     Cortile Budapest Hotel 1 048 kr
     Cortile Budapest Hotel

     Cortile Budapest Hotel

     Dessewffy utca 14., Budapest
       
      3.5 av 5.0 Stjärnor

      Detta hotell i Terézváros ligger fem minuters promenad från Budapests operetteater och Ungerska Statsoperan. Sankt Stefansbasilikan och Ungerns parlamentsbyggnad ligger också en kvarts promenad härifrån. Arany János-gatans station och Opera-stationen ligger inom fem minuters gångavstånd.

      Danubius Hotel Erzsébet City Center 513 kr
      Danubius Hotel Erzsébet City Center

      Danubius Hotel Erzsébet City Center

      Karolyi Mihaly 11-15, Budapest
        
       3.0 av 5.0 Stjärnor

       Detta hotell i Belváros ligger tio minuters promenad från Eötvös Loránd-universitetet, Váci-gatan och Nagycsarnok-saluhallen. Ungerns nationalmuseum och Dohánygatans synagoga ligger också tio minuter härifrån. Ferenciektorgets station och Kálvin tér-stationen ligger inom fem minuters gångavstånd.

       Bliss Hotel And Wellness 556 kr
       Bliss Hotel And Wellness

       Bliss Hotel And Wellness

       Ó utca 43-49, Budapest
         
        4.0 av 5.0 Stjärnor

        Detta hotell med spa i Terézváros ligger tio minuters promenad från Oktogon, Ungerska Statsoperan och Terrorhuset. Sankt Stefansbasilikan och Ungerns parlamentsbyggnad ligger också 2 km härifrån. Oktogons station ligger på 4 minuters gångavstånd och till Opera-stationen promenerar du på 6 minuter.

        Hotel Zenit Budapest Palace 629 kr
        Hotel Zenit Budapest Palace

        Hotel Zenit Budapest Palace

        Apaczai Csere Janos utca 7, Budapest
          
         4.0 av 5.0 Stjärnor

         Detta hotell i Belváros ligger tio minuters promenad från Vigadó-konserthall, Szechenyi-bron och Sankt Stefansbasilikan. Váci-gatan och Ungerska Statsoperan ligger också en kvarts promenad härifrån. Vörösmartytorgets station ligger på 3 minuters gångavstånd och till Deák Ferenc tér-stationen promenerar du på 6 minuter.