Början av huvudsektionen
Typ av resa
Flyg 1
Flyg 2
Flyg 3
Flyg 4
Flyg 5

Sök bland fler än 1 000 000 boenden och 550 flygbolag runtom i världen

Sök bland fler än en miljon flyg, hotell, paket och ännu mer

De flesta hotellbokningar kan ändras eller avbokas utan avgift från Expedia

Frihetsstatyn/Szabadság-szobor

Statyn är särskilt sevärd på kvällen. Den är ett monument över de som har gett sina liv för ett oberoende och fritt Ungern.

Frihetsstatyn/Szabadság-szobor har en framskjutande plats på Gellértberget i centrala Budapest på västra sidan av Donau. Passa på att se statyn när du besöker den gigantiska fästningen Citadella.

Efter andra världskriget var ungrarna tacksamma för stödet som Sovjet hade gett och som gjorde att de kunde befria sig från den nazistiska ockupationen. Frihetsstatyn restes till minne av dessa frälsare. Den 14 meter höga statyn är av brons och står på ett fundament som är nästan dubbelt så högt. Själva statyn håller ett stort palmblad över huvudet. Den ursprungliga inskriptionen lydde ungefär så här: Till minne av de sovjetiska frihetshjältarna [restes av] det tacksamma ungerska folket 1945.

Inom några år började dock de sovjetiska befriarna betraktas som ytterliga en ockupationsmakt. I oktober 1956 ledde studentprotester till ett regelrätt uppror. Under upproret sköt Sovjetsoldater på Budapests invånare från Citadella. Över 20 000 människor dog i ett tidigt skede och ytterligare tusentals fick sätta livet till under de två decennier som konflikten varade.

1988 släppte Sovjet slutligen greppen och ungrarna kunde ta kontroll över staden och landet igen. Snabbt ändrades inskriptionen för att den skulle stämma bättre överens med den nya verkligheten. Den nya inskription kan översättas så här: Till minnet av alla de som offrade livet för Ungerns oberoende, frihet och välgång. (1989)

Förutom Frihetsstatyn finns det två andra statyer på platsen. Stå nedanför statyerna och föreställ dig Budapestbornas känslor för flera generationer sedan.  

Det är helt gratis att titta på statyn och du kan göra det när som helst på dygnet. Se den från Citadella på Gellértberget eller ta dig till statyn till fots eller med buss eller bil längs Citadella sétány.


Karta

Hotell nära Frihetsstatyn

Se alla 1 447 boenden nära Frihetsstatyn
Continental Hotel Budapest 883 kr
Continental Hotel Budapest

Continental Hotel Budapest

Dohany Utca 42-44, Budapest
   
  4.5 av 5.0 Stjärnor

  Detta hotell i lyxstil i Erzsébetváros ligger tio minuters promenad från Blaha Lujza-torget och Dohánygatans synagoga. Ungerns nationalmuseum och Ungerska Statsoperan ligger också en kvarts promenad härifrån. Blaha Lujza tér-stationen ligger på 4 minuters gångavstånd och till Astorias station promenerar du på 7 minuter.

  Danubius Hotel Astoria City Center 771 kr
  Danubius Hotel Astoria City Center

  Danubius Hotel Astoria City Center

  Kossuth Lajos utca 19-21, Budapest
    
   4.0 av 5.0 Stjärnor

   Detta hotell i Belváros ligger fem minuters promenad från Dohánygatans synagoga och Ungerns nationalmuseum. Sankt Stefansbasilikan och Ungerska Statsoperan ligger också en kvarts promenad härifrån. Astorias station ligger inom 2 minuters gångavstånd, och till Ferenciektorgets station promenerar du på 4 minuter.

   Danubius Hotel Gellert 952 kr
   Danubius Hotel Gellert

   Danubius Hotel Gellert

   Szent Gellert ter 2, Budapest
     
    4.0 av 5.0 Stjärnor

    Detta hotell i Gellert Hill ligger fem minuters promenad från Gellért furdo termalbad och simbassäng och Elisabethbron. Rudas termalbad och Ungerns nationalmuseum ligger också en kvarts promenad härifrån. Szent Gellért tér-stationen ligger inom 2 minuters gångavstånd, och till Fővámtorgets station promenerar du på 9 minuter.

    Kempinski Hotel Corvinus Budapest 1 595 kr
    Kempinski Hotel Corvinus Budapest

    Kempinski Hotel Corvinus Budapest

    Erzsébet Tér 7-8, Budapest
      
     5.0 av 5.0 Stjärnor

     Detta familjevänliga hotell ligger i affärskvarteren i Budapest, ungefär tio minuters promenad från Vorosmarty-torget, Sankt Stefansbasilikan och Szechenyi-bron. Dohánygatans synagoga och Ungerska Statsoperan ligger dessutom tio minuter härifrån. Vörösmartytorgets station ligger inom 2 minuters gångavstånd, och till Deák Ferenc tér-stationen promenerar du på 3 minuter.

     MEININGER Budapest Great Market Hall 485 kr
     MEININGER Budapest Great Market Hall

     MEININGER Budapest Great Market Hall

     Csarnok tér 2, Budapest
       
      3.5 av 5.0 Stjärnor

      Detta hotell i Belső-Ferencváros ligger fem minuters promenad från Corvinusuniversitetet i Budapest och Nagycsarnok-saluhallen. Ungerns nationalmuseum och Gellért furdo termalbad och simbassäng ligger också tio minuter härifrån. Fővámtorgets station ligger på 3 minuters gångavstånd och till Kálvin tér-stationen promenerar du på 7 minuter.

      Párisi Udvar Hotel Budapest, in Hyatt’s Unbound Collection 2 315 kr
      Párisi Udvar Hotel Budapest, in Hyatt’s Unbound Collection

      Párisi Udvar Hotel Budapest, in Hyatt’s Unbound Collection

      Petofi Sandor u 2 4, Budapest
        
       5.0 av 5.0 Stjärnor

       Detta hotell i lyxstil i Belváros ligger tio minuters promenad från Eötvös Loránd-universitetet, Ungerns nationalmuseum och Váci-gatan. Dohánygatans synagoga och Nagycsarnok-saluhallen ligger också tio minuter härifrån. Ferenciektorgets station ligger inom 2 minuters gångavstånd, och till Astorias station promenerar du på 5 minuter.

       Corinthia Budapest 1 430 kr
       Corinthia Budapest

       Corinthia Budapest

       Erzsebet krt 43-49, Budapest
         
        5.0 av 5.0 Stjärnor

        Detta familjevänliga hotell i nöjesdistriktet i Budapest ligger tio minuters promenad från Király utca, Ungerska Statsoperan och Terrorhuset. Sankt Stefansbasilikan och Ungerns nationalmuseum ligger också 2 km härifrån. Oktogons station ligger på 5 minuters gångavstånd och till Vörösmartygatans station promenerar du på 8 minuter.

        Budapest Marriott Hotel 1 479 kr
        Budapest Marriott Hotel

        Budapest Marriott Hotel

        Apaczai Csere Janos u. 4, Budapest
          
         5.0 av 5.0 Stjärnor

         Detta familjevänliga hotell vid flodpromenaden i Budapest ligger tio minuters promenad från Vigadó-konserthall och Szechenyi-bron. Sankt Stefansbasilikan och Rudas termalbad ligger också en kvarts promenad härifrån. Vörösmartytorgets station ligger på 4 minuters gångavstånd och till Deák Ferenc tér-stationen promenerar du på 7 minuter.