Början av huvudsektionen
Typ av resa
Flyg 1
Flyg 2
Flyg 3
Flyg 4
Flyg 5

Sök bland fler än 1 000 000 boenden och 550 flygbolag runtom i världen

Sök bland fler än en miljon flyg, hotell, paket och ännu mer

De flesta hotellbokningar kan ändras eller avbokas utan avgift från Expedia

Frihetsstatyn/Szabadság-szobor

Statyn är särskilt sevärd på kvällen. Den är ett monument över de som har gett sina liv för ett oberoende och fritt Ungern.

Frihetsstatyn/Szabadság-szobor har en framskjutande plats på Gellértberget i centrala Budapest på västra sidan av Donau. Passa på att se statyn när du besöker den gigantiska fästningen Citadella.

Efter andra världskriget var ungrarna tacksamma för stödet som Sovjet hade gett och som gjorde att de kunde befria sig från den nazistiska ockupationen. Frihetsstatyn restes till minne av dessa frälsare. Den 14 meter höga statyn är av brons och står på ett fundament som är nästan dubbelt så högt. Själva statyn håller ett stort palmblad över huvudet. Den ursprungliga inskriptionen lydde ungefär så här: Till minne av de sovjetiska frihetshjältarna [restes av] det tacksamma ungerska folket 1945.

Inom några år började dock de sovjetiska befriarna betraktas som ytterliga en ockupationsmakt. I oktober 1956 ledde studentprotester till ett regelrätt uppror. Under upproret sköt Sovjetsoldater på Budapests invånare från Citadella. Över 20 000 människor dog i ett tidigt skede och ytterligare tusentals fick sätta livet till under de två decennier som konflikten varade.

1988 släppte Sovjet slutligen greppen och ungrarna kunde ta kontroll över staden och landet igen. Snabbt ändrades inskriptionen för att den skulle stämma bättre överens med den nya verkligheten. Den nya inskription kan översättas så här: Till minnet av alla de som offrade livet för Ungerns oberoende, frihet och välgång. (1989)

Förutom Frihetsstatyn finns det två andra statyer på platsen. Stå nedanför statyerna och föreställ dig Budapestbornas känslor för flera generationer sedan.  

Det är helt gratis att titta på statyn och du kan göra det när som helst på dygnet. Se den från Citadella på Gellértberget eller ta dig till statyn till fots eller med buss eller bil längs Citadella sétány.


Karta

Hotell nära Frihetsstatyn

Se alla 1 184 boenden nära Frihetsstatyn
Corinthia Hotel Budapest 940 kr
Corinthia Hotel Budapest

Corinthia Hotel Budapest

Erzsebet krt 43-49, Budapest
   
  4,7
  av 5, från 3 617 recensioner
  5.0 av 5.0

  Detta familjevänliga hotell nära strandpromenaden ligger mindre än en mil från Király utca, Budavári Sikló bergbana och Budapests zoo och botaniska trädgård. Donau och Ungerska Statsoperan ligger också mindre än en mil härifrån.

  Prestige Hotel Budapest 922 kr
  Prestige Hotel Budapest

  Prestige Hotel Budapest

  Vigyázó Ferenc utca 5, Budapest
    
   4,8
   av 5, från 1 330 recensioner
   4.0 av 5.0

   Detta hotell i Belváros ligger mindre än en mil från Donau, Szechenyi-bron och Ungerska Statsoperan. Ungerns parlamentsbyggnad och Sankt Stefansbasilikan ligger också mindre än en mil härifrån.

   Continental Hotel Budapest 700 kr
   Continental Hotel Budapest

   Continental Hotel Budapest

   Dohany Utca 42-44, Budapest
     
    4,4
    av 5, från 2 433 recensioner
    4.5 av 5.0

    Detta hotell i lyxstil ligger i Erzsébetváros, mindre än en mil från Blaha Lujza-torget, Ungerska Statsoperan och Sankt Stefansbasilikan. Szechenyi-bron och Donau ligger också mindre än en mil härifrån.

    New York Palace, The Dedica Anthology, Autograph Collection 882 kr
    New York Palace, The Dedica Anthology, Autograph Collection

    New York Palace, The Dedica Anthology, Autograph Collection

    Erzsebet Korut 9-11, Budapest
      
     4,7
     av 5, från 1 476 recensioner
     5.0 av 5.0

     Detta hotell i lyxstil ligger i Erzsébetváros, mindre än en mil från Király utca, Ungerska Statsoperan och Sankt Stefansbasilikan. Hjältarnas torg och Szechenyi-bron ligger också mindre än en mil härifrån.

     Budapest Marriott Hotel 944 kr
     Budapest Marriott Hotel

     Budapest Marriott Hotel

     Apaczai Csere Janos u. 4, Budapest
       
      4,5
      av 5, från 1 009 recensioner
      5.0 av 5.0

      Detta familjevänliga hotell vid strandpromenaden i Budapest ligger nära Legenda, Vigadó-konserthall och Vigadótorget. Budavári Sikló bergbana och Budapests zoo och botaniska trädgård ligger också mindre än en mil härifrån.

      Danubius Hotel Gellert 626 kr
      Danubius Hotel Gellert

      Danubius Hotel Gellert

      Szent Gellert ter 2, Budapest
        
       3,9
       av 5, från 2 265 recensioner
       4.0 av 5.0

       Detta hotell i Gellert Hill ligger 0,5 km från Corvinusuniversitetet i Budapest och 2,6 km från Budavári Sikló bergbana. Semmelweis-universitetet och Skorna vid Donau ligger också 3 km härifrån. Móricz Zsigmond körtér-stationen ligger på 12 minuters gångavstånd och till Astorias station promenerar du på 20 minuter.

       InterContinental Budapest 983 kr
       InterContinental Budapest

       InterContinental Budapest

       Apaczai Csere Janos 12-14, Budapest
         
        4,6
        av 5, från 1 320 recensioner
        5.0 av 5.0

        Detta hotell i lyxstil ligger i Belváros, nära Las Vegas Casino, Donau och Szechenyi-bron. Ungerska Statsoperan och Sankt Stefansbasilikan ligger också mindre än en mil härifrån.

        Eurostars Budapest Center 515 kr
        Eurostars Budapest Center

        Eurostars Budapest Center

        Utca Kossuth Lajos 7-9, Budapest
          
         4,4
         av 5, från 1 673 recensioner
         4.0 av 5.0

         Detta hotell i Belváros ligger mindre än en mil från Eötvös Loránd-universitetet, Gellért furdo termalbad och simbassäng och Donau. Ungerska Statsoperan och Szechenyi-bron ligger också mindre än en mil härifrån.