Början av huvudsektionen
Typ av resa
Flyg 1
Flyg 2
Flyg 3
Flyg 4
Flyg 5

Sök bland fler än 895 000 boenden och 550 flygbolag runtom i världen

Sök bland fler än en miljon flyg, hotell, paket och ännu mer

De flesta hotellbokningar kan ändras eller avbokas utan avgift från Expedia

Frihetsstatyn/Szabadság-szobor

Statyn är särskilt sevärd på kvällen. Den är ett monument över de som har gett sina liv för ett oberoende och fritt Ungern.

Frihetsstatyn/Szabadság-szobor har en framskjutande plats på Gellértberget i centrala Budapest på västra sidan av Donau. Passa på att se statyn när du besöker den gigantiska fästningen Citadella.

Efter andra världskriget var ungrarna tacksamma för stödet som Sovjet hade gett och som gjorde att de kunde befria sig från den nazistiska ockupationen. Frihetsstatyn restes till minne av dessa frälsare. Den 14 meter höga statyn är av brons och står på ett fundament som är nästan dubbelt så högt. Själva statyn håller ett stort palmblad över huvudet. Den ursprungliga inskriptionen lydde ungefär så här: Till minne av de sovjetiska frihetshjältarna [restes av] det tacksamma ungerska folket 1945.

Inom några år började dock de sovjetiska befriarna betraktas som ytterliga en ockupationsmakt. I oktober 1956 ledde studentprotester till ett regelrätt uppror. Under upproret sköt Sovjetsoldater på Budapests invånare från Citadella. Över 20 000 människor dog i ett tidigt skede och ytterligare tusentals fick sätta livet till under de två decennier som konflikten varade.

1988 släppte Sovjet slutligen greppen och ungrarna kunde ta kontroll över staden och landet igen. Snabbt ändrades inskriptionen för att den skulle stämma bättre överens med den nya verkligheten. Den nya inskription kan översättas så här: Till minnet av alla de som offrade livet för Ungerns oberoende, frihet och välgång. (1989)

Förutom Frihetsstatyn finns det två andra statyer på platsen. Stå nedanför statyerna och föreställ dig Budapestbornas känslor för flera generationer sedan.  

Det är helt gratis att titta på statyn och du kan göra det när som helst på dygnet. Se den från Citadella på Gellértberget eller ta dig till statyn till fots eller med buss eller bil längs Citadella sétány.


Andra sevärdheter i Budapest


Karta

Hotell nära Frihetsstatyn

Se alla 1 197 boenden nära Frihetsstatyn
Continental Hotel Budapest 782 kr
Continental Hotel Budapest

Continental Hotel Budapest

Dohany Utca 42-44, Budapest
   
  4,4
  av 5, från 2 286 recensioner
  4.5 av 5.0

  Detta hotell i lyxstil i Erzsébetváros ligger 15 minuters promenad från Team Escape, Ungerska Statsoperan och Ungerns nationalmuseum. Sankt Stefansbasilikan och Szechenyi-bron ligger också 2 km härifrån. Blaha Lujza tér-stationen ligger på 5 minuters gångavstånd och till Astorias station promenerar du på 8 minuter.

  Danubius Hotel Astoria City Center 483 kr
  Danubius Hotel Astoria City Center

  Danubius Hotel Astoria City Center

  Kossuth Lajos utca 19-21, Budapest
    
   4,2
   av 5, från 2 261 recensioner
   4.0 av 5.0

   Detta hotell i Belváros ligger tio minuters promenad från Paloma och Ungerns nationalmuseum. Sankt Stefansbasilikan och Ungerska Statsoperan ligger också en kvarts promenad härifrån. Astorias station ligger inom 2 minuters gångavstånd, och till Ferenciektorgets station promenerar du på 4 minuter.

   Kempinski Hotel Corvinus Budapest 1 261 kr
   Kempinski Hotel Corvinus Budapest

   Kempinski Hotel Corvinus Budapest

   Erzsébet Tér 7-8, Budapest
     
    4,7
    av 5, från 2 174 recensioner
    5.0 av 5.0

    Detta hotell är en familjevänlig fastighet som ligger i hjärtat av Budapest, på gångavstånd till Vorosmarty-torget, Vigadó konserthall och Andrássy út. I närheten finns även Váci utca och Magyar Állami Operaház.

    Prestige Hotel Budapest 891 kr
    Prestige Hotel Budapest

    Prestige Hotel Budapest

    Vigyázó Ferenc utca 5, Budapest
      
     4,8
     av 5, från 1 211 recensioner
     4.0 av 5.0

     Detta hotell i Belváros ligger fem minuters promenad från Donaupalatset och Szechenyi-bron. Sankt Stefansbasilikan och Ungerns parlamentsbyggnad ligger också en kvarts promenad härifrån. Arany János-gatans station ligger på 8 minuters gångavstånd och till Kossuth Lajos tér-stationen promenerar du på 9 minuter.

     Danubius Hotel Gellert 660 kr
     Danubius Hotel Gellert

     Danubius Hotel Gellert

     Szent Gellert ter 2, Budapest
       
      3,9
      av 5, från 2 177 recensioner
      4.0 av 5.0

      Detta hotell med spa i Gellert Hill ligger nära Donau och Gellért furdo termalbad och simbassäng. Rudas termalbad och Ungerns nationalmuseum ligger också en kvarts promenad härifrån. Szent Gellért tér-stationen ligger inom 2 minuters gångavstånd, och till Fővámtorgets station promenerar du på 11 minuter.

      Budapest Marriott Hotel 998 kr
      Budapest Marriott Hotel

      Budapest Marriott Hotel

      Apaczai Csere Janos u. 4, Budapest
        
       4,5
       av 5, från 956 recensioner
       5.0 av 5.0

       Detta familjevänliga hotell vid strandpromenaden i Budapest ligger tio minuters promenad från Donau och Szechenyi-bron. Sankt Stefansbasilikan och Ungerska Statsoperan ligger också en kvarts promenad härifrån. Vörösmartytorgets station ligger på 4 minuters gångavstånd och till Deák Ferenc tér-stationen promenerar du på 7 minuter.

       Buddha-Bar Hotel Budapest Klotild Palace 948 kr
       Buddha-Bar Hotel Budapest Klotild Palace

       Buddha-Bar Hotel Budapest Klotild Palace

       Vaci utca 34, Budapest
         
        4,4
        av 5, från 922 recensioner
        5.0 av 5.0

        Detta hotell i lyxstil ligger i Belváros, nära Szabadsag-bron och Váci-gatan. Vorosmarty-torget och Nagycsarnok-saluhallen ligger dessutom tio minuter härifrån. Ferenciektorgets station ligger på 3 minuters gångavstånd och till Vörösmartytorgets station promenerar du på 7 minuter.

        Corinthia Hotel Budapest 1 112 kr
        Corinthia Hotel Budapest

        Corinthia Hotel Budapest

        Erzsebet krt 43-49, Budapest
          
         4,7
         av 5, från 3 542 recensioner
         5.0 av 5.0

         Detta hotell i lyxstil ligger i stadsdelen Erzsebetvaros i Budapest nära Lisz Ferenc Zeneművészeti Egyetem, Magyar Állami Operaház och Szent István Bazilika. I närheten finns även Ungerns nationalmuseum och Hjältetorget.