Izmir

Turkiet
Etnografiskt museum

Izmir är en av Turkiets största städer och full av kulturella och historiska skatter vid Egeiska havet.

Hamnstaden Izmir har varit ett viktigt handelscentrum i tusentals år. Under det grekiska styret var den känd som Smyrna. På din resa till Izmir kan du se alla sidor av stadens varierade arv. När du promenerar genom Izmir kan du se skyltar och lyssna efter judar, levantiner, greker, armenier och moderna turkar som kommunicerar i denna multikulturella stad. Här finns många olika restauranger med smakfulla rätter.

En av höjdpunkterna under en weekend i Izmir är Kemeralti marknad. Gå in och utforska labyrinten av restauranger, kaféer, butiker, konstnärsverkstäder, moskéer och synagogor. Prova de olika restaurangerna längs gatorna och upptäck fridfulla innergårdar och gamla värdshus för karavaner. Saat Kulesi klocktorn i närheten fungerar bra som mötesplats.

Besök även den moderna Kültürpark, som är ett stort, öppet grönområde med flera museer och Lunapark för de små. Konst- och historiemuseet har föremål från utgrävningar av staden, medan du på konst- och skulpturmuseet kan se konstverk av turkiska och andra konstnärer. Museet Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi i närheten täcker stadens historia från 3000 f.Kr. Söder om centrala Izmir ligger Smyrna Agora Antik Kenti, ett stort öppet område med kolonner som reser sig över en aktiv utgrävningsplats. I staden finns även museer som fokuserar på järnvägar, bilar och leksaker.

Strosa längs det gröna promenadstråket Kodronboyu, som sträcker sig 1,6 kilometer längs Egeiska havet. Nära slutet ligger det livliga mat- och nattlivsområdet Alsancak.

En halvtimmes bilresa utanför staden hittar du djurparken Izmir naturpark, med elefanter, lemurer och loripapegojor. Sydost om stadens centrum finns linbanan Izmir Teleferik. Du kan ta linbanan upp för att få en fantastisk utsikt över den gröna skogen, stadens stenbyggnader och Egeiska havet. Vid linbanans toppstation finns en park och stånd att kika i.

De flesta resor till Izmir går via stadens internationella flygplats, cirka 25 minuters bilresa utanför stadskärnan. Planera gärna en utflykt till de gamla grekiska och romerska bosättningarna Efesos.

Populära städer i Izmir

Selcuk
Selcuk
Historisk, Katedraler och Småstad
Dags att resa! Upptäck de historiska sevärdheterna, kaféerna och slottet i pittoreska Selcuk.

Saker att besöka

  • Ephesus
  • Celsus bibliotek
Etnografiskt museum
Izmir
Hav, Shopping och Kaféer
Åk till Izmir och upplev kaféer, monument och havsutsikt.
Çesme
Çesme
Utsikt mot stranden, Hav och Småbåtshamnar
Under resor till Çeşme får du chansen att besöka ett genuesiskt slott, en vacker strandpromenad, gott om olika, billiga matställen och närliggande stränder.
Karaburun
Karaburun
Småbåtshamnar, Naturparker och Historisk
Kan du inte få nog av småbåtshamnar, parker och historia? Kom iväg till Karaburun!
Foca
Foca
Småbåtshamnar, Turer och Historisk
Foca väntar: småbåtshamnen, historiska sevärdheter, stränder och mycket mer!
Dikili
Dikili
Ridning, Vingårdar och Skogar
Dags att resa! Upptäck ridningen, vingårdarna och bergen i pittoreska Dikili.