Turkiet

Reseguide
Galata-tornet som visar historisk arkitektur och en stad

Utforska antika ruiner, drick en kopp äppelte, se dig omkring bland marknadsstånden, segla längs den turkiska kusten och vandra genom sandstenslandskapet i Kappadokien och Göreme nationalpark.

Det var troligen i Turkiet som den trojanska civilisationen höll till och landet är därmed fullt av arkeologiska platser, ett verkligt paradis för historieintresserade. Längs den turkiska kusten finns vitsandade stränder, klippiga uddar och uteterrasser där restauranggästerna blickar ut över det fantastiskt blå vattnet.

I Turkiets huvudstad Istanbul får du se hur västerländska och österländska traditioner möts och ger staden en unik atmosfär. Utforska museet Hagia Sophia, ha picknick i den grönskande parken och handla på den berömda Stora basaren, en souk som är utspridd över mer än 60 gator där man säljer keramik, konst och kryddor. Bege dig under jord till Basilikacisternen, en romersk kyrka från 200-talet som användes för att förvara vatten under det Osmanska riket.

Njut av Turkiets vackra natur ute på landsbygden och i nationalparkerna. Kappadokien är en av Turkiets mest fantastiska platser och här ligger Göreme nationalpark, som utsetts till världsarv av UNESCO. I denna park finns de så kallade ”sagoskorstenarna”, skorstensliknande sandstensformationer som ser ut som om de hämtats från sagans värld. Här hittar du även uthuggna kristna, bysantinska helgedomar och underjordiska grottstäder. I närheten ligger antika grekiska och romerska städer som Iotape, Aphrodisias och Kharput, som nu heter Elâzığ.

Blicka upp mot gudarna i Nemrut Dağı nationalpark i östra Turkiet. Detta konstgjorda berg tros vara den zoroastriske kultledaren kung Antiochus grav och är fullt av enorma stenstatyer av både gudar och djur. I närheten kan du besöka en av mamlukernas fästningar från 1200-talet i Eski Kâhta.

En självklarhet för den som reser till Turkiet är att besöka Turkosa kusten i landets sydvästra del. Det fantastiskt blå vattnet och stränderna med vit sand längs denna del av kusten omges av grönskande berg. Vandra genom ruinerna efter Hadrianus port, ät färska skaldjur och koppla av i solen vid Medelhavet på stränderna i Antalya. Åk på en båttur till Sultaniyes varma källor, vandra längs Lykiska leden genom ruiner och kustbyar eller dyk bland gamla skeppsvrak och färggranna koraller i Kaş.

Turkiets varma medelhavsklimat gör att du kan njuta av friluftsmuseerna, uteserveringarna och den vackra naturen året runt.

Populära städer i Turkiet

Istanbul som visar historisk arkitektur, dimma och en solnedgång
Istanbul
Restauranger, Historisk och Shopping
Istanbul är Turkiets största stad. Den ligger i två världsdelar och har ingått i många imperier. I dag är staden både modern och traditionell, välbekant och exotisk.

Saker att besöka

  • Hagia Sofia
  • Topkapi-palatset
  • Taksim-torget
Kocatepe moské som visar religiösa aspekter, en moské och interiörer
Ankara
Museer, Historisk och Kaféer
Upplev kaféerna, monumenten och teatrarna i Ankara!

Saker att besöka

  • Etnografiskt museum
  • State Art and Sculpture Museum
  • Museet för anatoliska kulturer
Antalya
Antalya
Utsikt mot stranden, Historisk och Shopping
Fly undan till Antalya! Upplev stränder, historiska sevärdheter och akvariet.

Saker att besöka

  • Klocktorn
  • Hadrians port
  • Hıdırlıks torn
Etnografiskt museum
Izmir
Hav, Shopping och Kaféer
Åk till Izmir och upplev kaféer, monument och teatrar.
Bursa
Bursa
Span, Färjor och båtar och Småstad
Dags att resa! Upptäck glaciärerna, ruinerna och campingen i pittoreska Bursa.
Gaziantep
Gaziantep
Historisk, Museer och Affärsresor
Åk till Gaziantep och upplev museer, monument och slott.

Populära sevärdheter i Turkiet

Turkiet

Välj två eller fler komponenter för att spara på din resa:
Välj två eller fler komponenter för att spara på din resa: