Overijssel

Nederländerna
Overijssel
Om du aldrig besökt Overijssel är det på tiden! Det finns massor att se och göra i provinsen, från nöjesparker till vackra naturreservat och intressanta museer.

Spendera en avslappnande helg i provinsen eller boka in en längre resa till Overijssel, en varierad provins i östra Nederländerna. Tillbringa en dag med familjen ute i den vackra naturen, eller besök något av museerna. Missa inte heller det äldsta stenhuset i Nederländerna.

Provinsens gränser har förändrats mycket genom tiderna. En gång i tiden bestod provinsen av regionerna Twente, Salland och nordvästra Overijssel. De tre regionerna gick ihop år1528 när Karl V köpte marken från biskopen av Utrecht.

Om du gillar historia bör du besöka det äldsta stenhuset i Nederländerna, De Proosdij i Deventer. Den äldsta delen av huset byggdes redan år900. Samhället Giethoorn är ett måste på din weekend i Overijssel. Dess vatten och broar ger en mycket romantisk stämning.

Vill du hellre besöka en storstad full av attraktioner, shoppinggator och nattliv bör du besöka Zwolle. Promenera runt i staden, besök Stedelijk Museum Zwolle och shoppa på Diezerstraat.

Om ni reser med barn kan nationalparken Weerribben-Wieden, nordväst om provinsen, vara något för er. Ta en båttur och se om ni kan få syn på rådjur och uttrar.

Avonturenpark Hellendoorn är också ett måste att besöka på resan till Overijssel om du reser med barn. Nöjesparken har runt 30attraktioner. Här kan ni ha roligt hela dagen och ta foton i bergochdalbanorna.

Overijssel är perfekt för cykelturer. Du kan till exempel boka boende i Meppel och hyra en cykel. Härifrån kan du ta dig till Giethoorn och spendera eftermiddagen med att cykla i den närliggande nationalparken. Väljer du att bo i Zwolle bör du inte missa att besöka samhällena i närheten.

Om du reser med kollektivtrafiken når du enklast Overijssel med tåg. Du kan ta tåget till de flesta städerna i provinsen, som Kampen, Ommen, Zwolle och Wierden. Overijssel nås även enkelt med bil.

Det är en varierad provins som är full av charm och kulturhistoria. Oavsett om du reser till Overijssel för första, andra eller tredje gången finns det alltid något nytt att upptäcka.

Populära städer i Overijssel

Enschede
Enschede
Cyklar, Vandring och Kyrkor
Prova en resa till Enschede, en trevlig stad i provinsen Twente nära Tyskland. Oavsett om du gillar museer, teater, musik eller shopping har du kommit rätt!
Zwolle
Zwolle
Monument, Vandring och Katedraler
Den här lilla historiska hansestaden är full med utmärkta restauranger, museer och andra intressanta ställen. Det finns dessutom en hel del att göra utanför staden.
Deventer
Deventer
Färjor och båtar, Kyrkor och Katedraler
Satsa på en resa till Deventer, som till största delen ligger vid floden IJssel. Stadskärnan har en härlig stämning, många kulturmärkta hus och fina shoppinggator.
Kampen
Kampen
Katedraler, Kyrkor och Tempel
Dags att resa! Upptäck katedralen, monumenten och flodstranden i Kampen.
Hellendoorn
Hellendoorn
Trevliga människor, Skogar och Vandring
Upplev parkerna, vandringen och det lokala köket i Hellendoorn!
Slagharen
Slagharen
I området kring Slagharen hittar du sevärdheter som Attractiepark Slagharen och Theme Park and Resort Slagharen.