Perak

Malaysia
Pangkor Laut som inkluderar kustutsikter, nattliv och ett lyxhotell
Malaysias fjärde största delstat Perak är känd för sin vackra natur och arkitektur och bjuder på allt från gamla kalkstensgrottor till kungapalats och idylliska stränder.

På din resa till Perak kan du ta en båttur genom orörd tropisk djungel och utforska Malaysias största nätverk av kalkstensgrottor. Förutom de här vackra naturupplevelserna finns det även mycket vacker arkitektur och en rik mattradition att upptäcka.

Varför inte ägna en del av semestern i Perak åt regionens oförglömliga natur? Du kan åka på flodkryssning genom Malaysias största orörda regnskog i skogsreservatet Belum-Temengor, där du kan få syn på noshörning, tiger och andra djungelinvånare. Besök gärna Gua Tempurung, som är en av Malaysias största kalkstensgrottor, och unna dig lite avslappning i det helande vattnet i Sungai Klahs varma källor. Missa heller inte Taipings sjöträdgård, ett vackert grönområde som är Malaysias äldsta offentliga park.

Tillbringa en weekend på ön Pangkor som ligger på Peraks västkust och lockar många besökare varje år. Här finns ett flertal lyxiga semesteranläggningar, och du kan dyka och snorkla vid stränderna eller besöka de små fiskebyarna.

Arkitekturintresserade bör inte missa att besöka några av delstatens storslagna byggnadsverk. I den kungliga staden Kuala Kangsar kan du se Istana Iskandariah, sultanen av Peraks palats, och den vackra moskén Ubudiah. Res till Peraks huvudstad Ipoh där du kan vandra genom de många rummen i Istana Kellie, Kellies slott, som är en kopia av ett skotskt slott.

Medan du är i Ipoh kan du passa på att smaka några av de maträtter som staden är känd för. Förutom malajisk, kinesisk, indisk och internationell mat finns det även ett antal lokala specialiteter att prova, som Ipoh sar hor fun. Det är en populär nudelrätt med kyckling och räkor. För fler kulinariska upplevelser kan du besöka kuststaden Lumut, där du får tag i utsökta fiskrätter som tillagas i matstånden vid stranden.

Det finns många sätt att resa till Perak. Det går till exempel tåg och flyg från Kuala Lumpur. Väl i delstaten är det lätt att ta sig runt med bra vägar och busslinjer mellan de större orterna. Med det tropiska klimatet och de många olika sevärdheterna går det utmärkt att boka en semesterresa till Perak när som helst på året, men stränderna och regnskogen är bäst att besöka utanför regnperioden som löper från oktober till januari.

Populära städer i Perak

Ipoh
Ipoh
Budget, Varma källor och Kaffe
Åk till Ipoh och upplev kaffe, heta källor och tempel.

Saker att besöka

  • Concubine Lane
  • Den förlorade världen Tambun
  • Kellie's Castle
Pangkor Island
Pangkor Island
Stränder, Simning och Öar
Åk till Pangkor Island och upplev utsikt över vackra öar, stränder och tempel.

Saker att besöka

  • Teluk Nipah Beach
  • Pantai Pasir Bogak
  • Coral Beach
Taiping
Taiping
Sjöar, Djurpark och Safarier
Utforska Taiping: sjöutsikt, djurparken, djungel och mycket mer!

Saker att besöka

  • Taiping Lake Garden
Lumut
Lumut
Stränder, Simning och Småbåtshamnar
Avskilda Lumut väntar: stränder, havsutsikt och mycket mer!
Kuala Kangsar
Kuala Kangsar
Småstad, Djungler och Färjor och båtar
Upplev pittoreska Kuala Kangsar: djungel, hockey, båtutflykter och mycket mer!
Temenggor
Temenggor
Djungler, Sjöar och Regnskogar
Upplev avslappnande Temenggor: djungel, sjöutsikt och mycket mer!