Roros

Reseguide
Roros
En resa till Røros är en av de vackraste och mysigaste upplevelserna i Norge. Det här gamla gruvsamhället är mest känt för sina många vinteraktiviteter och för marknaden Rørosmartnan.

Røros är ett av få gruvsamhällen på Unescos världsarvslista, så det är definitivt inte något vanligt gruvsamhälle. Den lilla, mysiga staden är fylld med fina gamla trähus och bjuder besökarna på en väldigt speciell upplevelse. Marknaden Rørosmartnan, som anordnas en gång om året, är välkänd både i och utanför landet.

En weekendresa till Røros med ett besök på Rørosmartnan är en mycket fin upplevelse. Marknaden går av stapeln i februari varje år, och under den vecka som den pågår fylls staden med allsköns ljud, dofter, smaker och folk. Hundratals stånd sätts upp i stadens centrum, och flera olika kulturella evenemang arrangeras runtom i staden. Här kan du ta del av dans, teater, god mat, sagor och nöjesfält.

Se även till att gå på guidade rundturer i stadens gruva under din weekend i Røros. Olavsgruva är den enda gruvan i området runt Røros som är öppen för allmänheten. Under rundturen i gruvan går du 50 meter ned i marken och 500 meter in i berget tills du kommer till Bergmannshallen, där konserter och teaterföreställningar anordnas. Att gå ned i gruvan är verkligen en spännande upplevelse så det får du verkligen inte missa på din resa till Røros.

Du kan även besöka några av museerna i staden för att få en inblick i Røros historia. I museet i Smelthytta får du lära dig mer om kopparframställningens historia i bygden från 1650 till 1977. Här finns bland annat en mängd fungerande miniatyrmodeller av den utrustning som användes i gruvorna. Det kan vara bra att gå på den guidade rundturen i Olavsgruva innan du besöker Smelthytta för att få ut mesta möjliga av besöken.

Annars är det främst på vintern som Røros lever upp, vilket till stor del beror på att området är relativt snösäkert. Under säsongen kan du prova på många spännande aktiviteter som hundsläde och längdskidåkning.

Det finns en bra anledning till att många norrmän väljer att boka resor till Røros för vintersemestern: fantastiska upplevelser och oförglömliga minnen. Även om vintern är den bästa årstiden i Røros händer det mycket spännande på sommaren också!

Bergstadens Hotel
Bergstadens Hotel
3.5 out of 5
Osloveien 2, Roros, 7374
Full återbetalningBoka nu, betala vid vistelsen
Priset är 1 489 kr per natt mellan 18 dec. och 19 dec.
1 489 kr
per natt
18 dec. - 19 dec.
Detta hotell med möjlighet till skidåkning har 3,5 stjärnor och ligger i Roros. Här har du tillgång till gratis frukost, gratis wi-fi och avgiftsfri parkering. ...
3,8/5 Good! (1 000 recensioner)
Trevligt
"Gammalt och trevligt ställe."

Recension från 25 okt. 2021

Bergstadens Hotel
Vertshuset Røros
Vertshuset Røros
3 out of 5
Kjerkgata 34, Roros, 7374
Priset är 1 831 kr per natt mellan 15 dec. och 16 dec.
1 831 kr
per natt
15 dec. - 16 dec.
Detta hotell har 3 stjärnor och ligger i Roros. Här har du tillgång till gratis frukost, gratis wi-fi och avgiftsfri parkering. Våra gäster brukar tala väl om ...
4,3/5 Excellent! (630 recensioner)
"Trevligt bemötande , lätt att parkera bilen vid hotellet."

Recension från 8 sep. 2022

Vertshuset Røros
Roros Hotell
Roros Hotell
4 out of 5
An-Magrittsveien 48, Roros, 7374
Priset är 1 848 kr per natt mellan 1 jan. och 2 jan.
1 848 kr
per natt
1 jan. - 2 jan.
Detta hotell med möjlighet till skidåkning har 4 stjärnor och ligger i Roros. Här har du tillgång till gratis frukost, gratis wi-fi och avgiftsfri parkering. ...
4,3/5 Excellent! (1 003 recensioner)
Kan rekommenderas!
"Trevligt hotell med promenadavstånd till de pittoreska centrala delarna av Röros. Fint poolområde som höjer känslan av lyx. Rummen lyhörda men bra storlek. Frukosten helt ok, utsikten från restaurangen får dock högre betyg."

Recension från 10 aug. 2022

Roros Hotell
Lägsta pris per natt som vi hittade under de senaste 24 timmarna, baserat på 1 natt för 2 vuxna. Priser och tillgänglighet kan komma att ändras. Ytterligare villkor kan gälla.
3 sovrum boende i Røros
3 sovrum boende i Røros
Røros
Denna lägenhet ligger i Roros. Här har du tillgång till wi-fi, parkering och grillar. De populära sevärdheterna Lysgaard Keramikk och Røros kyrka finns i närheten. ...
5/5 Exceptional! (1 recension)
Koselig leilighet
"Koselig leilighet 400 meter fra Røros sentrum! Hyggelig utleier, gode senger og alle fasiliteter man trenger!"

Recension från 21 nov. 2021

3 sovrum boende i Røros
3 sovrum boende i Glåmos
3 sovrum boende i Glåmos
Glåmos
Denna semesterbostad ligger i Roros. Här har du tillgång till wi-fi, parkering och trädgård. Läs recensioner skrivna av gäster som har bott på 3 sovrum boende ...
3 sovrum boende i Glåmos
Fjällfrid Stugor
Fjällfrid Stugor
3.5 out of 5
Myhrs Väg 25, Bruksvallarna, 84097
Denna stuga har 3,5 stjärnor och ligger i Bruksvallarna. Här har du tillgång till gratis wi-fi, avgiftsfri parkering och terrass. Våra gäster brukar tala väl ...
4,7/5 Exceptional! (23 recensioner)
Övre Järven/Fjällfrid
"Vi var där och tävlade i skidtävlingen Bruksvallsloppet och Fjällfrid hade vänligheten att låta oss stanna lite längre i stugan så att vi fick möjlighet att duscha och byta om efter loppet. Stort tack till Fjällfrid"

Recension från 6 dec. 2021

Fjällfrid Stugor
Lägsta pris per natt som vi hittade under de senaste 24 timmarna, baserat på 1 natt för 2 vuxna. Priser och tillgänglighet kan komma att ändras. Ytterligare villkor kan gälla.

Populära sevärdheter att besöka

Städer nära Roros