Saudiarabien

Reseguide
Muscat som visar ett slott

Det här landet besöks inte så ofta av västerlänningar, men de som bokar resor till Saudiarabien får uppleva något alldeles extra – inte minst den beduinska gästfriheten, sanddynerna och Röda havets alla stränder.

Saudiarabien har inte alltid varit tillgängligt för icke-muslimska resenärer, men på senare tid har landet blivit mer öppet för västerländska turister. Boka ett weekendpaket till Saudiarabien och upptäck de fantastiska öknarna och kustlandskapen, de moderna städerna och de arkeologiska utgrävningsplatserna. Ta chansen att lära dig mer om den komplexa och mångsidiga arabiska kulturen och den beduinska historien.

Saudiarabiens huvudstad Riyadh har en liten stadskärna med historiska byggnader vid Qasr-Al-Hokm, men i övrigt är staden väldigt modern. Under de varmaste timmarna mitt på dagen passar det bra att besöka Saudiarabiens nationalmuseum, där du får upptäcka islamsk arkitektur och konst, och lära dig mer om Saudiarabiens natur och kultur. Svalka dig sedan i stora luftkonditionerade varuhus och njut av underbar shopping. Vissa varuhus har våningar enbart för kvinnor. Tillbringa kvällarna under din weekend i Saudiarabien med att upptäcka soukmarknaderna, där du hittar billiga antikviteter, arabiska mattor, kryddor och underbara smycken.

Bege dig till kusten och besök Jeddah, Saudiarabiens livliga hamn- och handelsstad, och bo på något av de lyxhotell som ligger vid stranden. Vandra längs med Jeddahs bergväg, en vacker promenadväg vid vattnet med fontäner, statyer och gröna parker. En av höjdpunkterna under en resa till Saudiarabien är att se solen gå ner över Röda havet. Passa även på att besöka de historiska korallhusen i Al Balad. Utforska historisk konst och möbelutställningar i Naseef-huset från 1800-talet.

Gör en dagsresa till den svalare bergsregionen Tafif. Längs kullarna ligger gårdar med frukt- och rosodlingar. Naturreservaten passar perfekt för de som vill uppleva naturen och till exempel se vilda apor. Det finns även en liten djurpark i Al Radf-parken. Kör till Turkiska fortet, där T.E. Lawrence, känd som ”Lawrence av Arabien”, sägs ha utkämpat ett slag. I närheten finns hällristningar vid en urgammal souk från tiderna före islam.

Över hela Saudiarabien hittar du intressanta städer, till exempel Najran, där bostadshusen och stadens slott är byggda av tegelstenar av soltorkad lera. Besök den dadelodlande regionen Al Ahsa, där du kan se arkeologiska fynd på museer och upptäcka historiska byggnader. Tänk bara på att vissa platser i Saudiarabien fortfarande inte är öppna för icke-muslimer, till exempel Mekka, islams heliga stad där profeten Muhammed föddes. För att få besöka vissa platser krävs det även att du är i sällskap med en guide.

Populära städer i Saudiarabien

Mecka
Mecka
Shopping, Familjevänlig och Konst
Kan du inte få nog av solnedgångar, arkitektur och bergsvyer? Kom iväg till Mecka!

Saker att besöka

  • Mekkas stora moské
Riyadh
Riyadh
Affärsresor, Shopping och Kaffe
Dags att resa! Upptäck kaféerna, arkitekturen och fotbolllen i Riyadh.
Jedda
Jedda
Shopping, Affärsresor och Hav
Utforska lyxiga Jedda: havsutsikt, kaféer, solnedgångarna och mycket mer!
Medina
Medina
Avkoppling, Trendigt och Sightseeing
Avslappnande Medina kallar! Upptäck sightseeing, arkeologiska lämningar, ruiner och mycket mer.
Abha
Abha
Naturparker, Nöjesparker och Äventyr
Pittoreska Abha väntar: parker, nöjesparken, universitetsstämning och mycket mer!
Yanbu
Yanbu
Affärsresor, Simning och Hav
Dra dig undan till avslappnande Yanbu! Upplev nöjesparken, läget vid havet och universitetsstämningen.

Saudiarabien

Välj två eller fler komponenter för att spara på din resa: