Udine

Friuli-Venezia Giulia
Udine som visar historiska element, ett torg och historisk arkitektur

Res till Udine där du kan koppla av på mysiga torg, utforska gallerier i världsklass eller äta läcker italiensk mat.

Vid resor till Udine kommer du att få se pastellfärgade byggnader, grekiska statyer, romerska pelare och vackra torg. Stadens medeltidshjärta styrdes från Venedig i nästan 400 år och pryds av arkitektur i venetiansk-gotisk stil. Glöm inte att hålla utkik efter historiska slott, stadshus och kyrkor under din resa till Udine.

Se renässansbyggnaderna på Piazza della Libertà, ett av stadens vackraste torg. Här finns pelare, statyer och ett klocktorn att beundra.

Gå upp för kullen i den gamla stadsdelen om du vill se Castello di Udine. Det nuvarande slottet byggdes efter att originalbyggnaden förstördes i en jordbävning på 1500-talet. Lär dig mer om slottet genom att undersöka föremålen på Museo Archeologico. Slottets konstsamling kan du se på Galleria d'Arte Antica och på Museo del Risorgimento kan du lära dig om det norditalienska området Friulien.

En paketresa till Udine är inte komplett förrän du kikat in i kyrkan Santa Maria di Castello, ett av stadens äldsta bönehus. Den vackra fasaden byggdes om av konstnären och arkitekten Gaspare Negro efter en jordbävning på 1500-talet. Glöm inte att gå in i kyrkan om du vill se de vackra bibliska väggmålningarna.

Paketresor till Udine passar dig som lockas av Museum of Modern and Contemporary Art. Ta en kulturell upptäcktsfärd bland italienska mästerverk från 1900-talet. Museet ligger i stadens historiska hjärta och trevåningshuset är från 1500-talet. Här kan du bland annat se konstverk av Morandi, Campigli och Giorgio De Chirico.

Därefter är det trevligt att strosa runt i den botaniska trädgården Orto Botanico Friulano. Trädgården är sensationell, praktfull och fantasirik.

I Udine serverar de flesta restaurangerna mat som är typisk för Friulien. Bland annat kan du beställa degknyten och matiga soppor.

Udine är en italiensk pärla med läcker mat och många kulturattraktioner. Staden ligger 132 kilometer från Venedig.

Populära städer i Udine

Udine
Udine
Historisk, Slott och Museer
Fly undan till Udine! Upplev historiska sevärdheter, slott och arkeologiska lämningar.

Saker att besöka

  • Udines katedral
  • Piazza della Liberta
Lignano Sabbiadoro presenterar en sandstrand
Lignano Sabbiadoro
Fisk och skaldjur, Trendigt och Rekreation
En resa till Lignano Sabbiadoro tar dig till en lång, tallskogsbeklädd och sandig halvö i närheten av Maranolagunen, som är regionen Friuliens främsta dragplåster vid havet. Den pittoreska stranden med finkornig sand och klart, grunt vatten gör den till en perfekt plats för barnfamiljer som vill njuta av några dagars total avkoppling. Vid riktigt klart väder kan du se halvön Istrien i fjärran. Staden är indelad i tre huvuddelar: Lignano Sabbiadoro, Lignano Pineta och Lignano Riviera.
Tarvisio
Tarvisio
Berg, Golf och Längdskidåkning
Tarvisio kallar! Upptäck bergsvyer, golf, katedralen och mycket mer.
Sutrio
Sutrio
Längdskidåkning och Äventyr
Dags att resa! Upptäck skidåkningen och äventyren i Sutrio.
Chiusaforte
Chiusaforte
Längdskidåkning, Natur och Historisk
Fly undan till Chiusaforte! Upplev skidåkning, natursköna miljöer och historiska sevärdheter.
Cividale del Friuli
Cividale del Friuli
Världsarv, Tempel och Kulturella aktiviteter
Cividale del Friuli väntar: Unescos världsarv, tempel, kultur och mycket mer!