Saker att göra i Budapest

Aktiviteter, attraktioner och turer
Szechenyi-bron som visar en kyrka eller katedral, en å eller flod och en stad

En stad fylld av aktiviteter: Budapest för den äventyrliga

Ungerns huvudstad lockar med mycket att göra för alla smaker. Vandra runt i den historiska staden omgiven av historiska sevärdheter och välj bland allt som finns att göra. Budapest bjuder på allt från lärorika och intressanta rundvandringar där du fördjupar dig i stadens långa och varierade historia till oförglömliga helkvällar med underhållning utsökt mat och fina ungerska viner.

Upptäck staden med en rundtur

En bra sak att göra i Budapest innan du beger dig ut för att upptäcka staden på egen hand är att följa med på en organiserad rundvandring eller sightseeingtur för att orientera dig lite. Sightseeingturer finns med både buss och båt, och om du inte kan välja kan du köpa ett kombinerat buss- och båtpass med hop-on/hop-off. Passet gäller i två dagar, så med hjälp av det kan du upptäcka Budapests viktigaste sevärdheter och vyer i din egen takt. För en intensivare sightseeingupplevelse, varför inte prova en segway-tur i Budapest? På två och en halv timme glider du fram genom stadens centrum hinner se många av stadens stora boulevarder, vackra torg och berömda sevärdheter utan att bli trött. Du som tycker om att promenera kan välja en rundvandring i centrum, på vilken en kunnig guide fogar samman stadens historia och sevärdheter i en autentisk upplevelse.

Budapests historiska sevärdheter

När du har varit på din rundvandring kan du själv välja vad du vill se mer av i Budapest. Aktiviteter och sevärdheter är lättillgängliga antingen till fots eller med kollektivtrafiken, och det finns historiska upplevelser bakom varje gathörn. Stadsdelarna Buda och Pest ligger på varsin sida av floden Donau och var från början två olika städer. Pest är lite modernare än Buda, och de två stadsdelarna binds samman med ett antal vackra broar, som den berömda Kedjebron. Du hittar allra flest historierelaterade saker att göra i Budapest på Budasidan, med gamla huvudattraktioner som Budaslottet, Mattiaskyrkan och Fiskarbastionen. Om du är intresserad av stadens historia under det turbulenta 1900-talet kan du följa med på vandringsturen hammaren och skäran. Besök en privat utställning om livet bakom järnridån och se det eleganta Frihetstorget och andra platser med anknytning till den blodiga revolutionen 1956.

Kulinariska upplevelser i Budapest

Ungern är en överraskande gastronomisk destination med utsökt mat och fina viner, med avsevärt högre kvalitet än de gjorde sig rykte om på 1990-talet. Sedan dess har landets vinexport återhämtat sig och det unika söta Tokajvinet har blivit allt populärare världen över. Om du är intresserad av vinet kan du gå på en vinprovning med tilltugg som en trevlig inledning på kvällen i Budapest. Aktiviteter som kvällskryssningar på Donau och middagar med folkdansuppträdanden är också populära bland turister som suktar efter autentiska syn- och smakintryck av det traditionella Ungern.

Aktiviteter i Budapest med omnejd

Om du har en längre tid till ditt förfogande i den ungerska huvudstaden kan du bege dig på upptäcktsfärd på landsbygden runtomkring Budapest. Saker att göra strax utanför staden som tar ungefär en halv dag inkluderar en tur till konstnärsbyn Szentendre med ungerskt mellanmål eller en historisk tur i kejsarinnan Elisabets fotspår till slottet Gödöllö.


Upptäck tusentals aktiviteter med gratis avbokning och utan extra avgifter.

Sätt ihop din egen resa med flygtransfer, utflykter, dagsturer och mycket mer.

Få en inblick i vad du ska boka innan du reser.


Populära platser att besöka

1. Buda-slottet

Budaslottet (Budai var) ingår i världsarvet Budapest för sin stora kulturella och historiska betydelse. Det stora slottet är en vacker syn med Kedjebron/Széchenyi lánchíd i förgrunden när det speglar sig i Donau. Missa inte denna synupplevelse, särskilt inte när stadens alla ljus har tänds efter mörkrets inbrott. Det går att se slottet från många platser på Pestsidan, särskilt från parlamentsområdet. Slottet syns också bra om du tar en flodtur på Donau.
Läs mer
Buda-slottet som visar ett slott, en park och historisk arkitektur

2. Szechenyi termalbad

Széchenyi Gyógyfürdő és Uszoda är en av de största termiska spaanläggningarna med källvatten i Europa. Dess naturliga varmvatten används i medicinskt syfte för att underlätta kroniska ledsjukdomar och inflammationer. Beundra byggnadens nybarockstil och poolerna som byggdes i början av 1900-talet.
Läs mer
Szechenyi termalbad presenterar en park, historisk arkitektur och blommor

3. Ungerns parlamentsbyggnad

Ungerska myndigheter ville åstadkomma något storslaget inför landets tusenårsfirande 1896. De uppförde då parlamentsbyggnaden/Orszaghaz med Westminster Palace i London som förebild. Den ungerska arkitekten Imre Steindl ritade den imponerande byggnaden och den uppfördes på en iögonfallande plats på Pestsidan vid Donau. Platsen valdes ut på grund av sitt centrala läge som en symbol för stadens nya demokratiska styre, till skillnad från de högt belägna slotten där kungarna hade hållit till.
Läs mer
Ungerns parlamentsbyggnad som visar historisk arkitektur, en stad och en administrativ byggnad

4. Sankt Stefansbasilikan

Sankt Stefans basilika är en kyrka i nyklassisk stil med en imponerande kupol och eleganta torn. Med en höjd på 96 meter, är det den högsta byggnaden i staden och en av de största kyrkorna i landet. Beundra denna majestätiska kyrkas överflöd med fantastiska fönster av målat glas och konstverk.
Läs mer
Sankt Stefansbasilikan presenterar historisk arkitektur, en kyrka eller katedral och en å eller flod

5. Gellért furdo termalbad och simbassäng

Gellért termalbad och simbassäng är känt för sin jugendstil och har varit en viktig fixtur för lokalbefolkning och besökare sedan det byggdes i början av 1900-talet. Dessa bad använder de varma källorna från Gellértberget att fylla poolerna i sina majestätiska rum. Tillbringa en dag med att dra nytta av de olika behandlingarna i detta lugna spa.
Läs mer
Gellért furdo termalbad och simbassäng presenterar en pool, interiörer och ett dagsspa

6. Szechenyi-bron

Széchenyi Lánchíd är den äldsta bron som förbinder de båda sidorna i Budapest över Donau. Vid invigningen år 1849, ansågs den vara en teknikens triumf och spelade en stor roll i utvecklingen av staden. Denna hängbro, som har blivit en ikon för Budapest, har en elegant klassicistisk utformning av gjutjärn.
Läs mer
Szechenyi-bron som inkluderar en bro och historisk arkitektur

7. Ungerska Statsoperan

Ungerns 300 år långa och starka operatradition fick ett ytterligare uppsving när ungerska statsoperan/Magyar Állami Operaház öppnade i Budapest 1884. Byggnaden skapades av Mikós Ybl. Inspirationskällor var bland annat av operahuset i Wien. Operahuset rymmer i dag både ungerska statsoperan och ungerska statsbaletten. Byggnadens akustik anses vara en av de bästa i Europa, jämförbar med La Scala i Milano och Palais Garnier i Paris.
Läs mer
Ungerska Statsoperan som inkluderar interiörer och teaterscener

8. Fiskarbastionen

Fiskarbastionen är en unik utsiktspunkt, lika spektakulär som vyn den erbjuder. Den vita tornförsedda fästningen står ovanpå Budai várnegyed och ser ut över floden Donau och den östra halvan av Budapest. Ta med kameran till den här imponerande utsiktsplatsen för att ta foton av stadens ljus vid solnedgången.
Läs mer
Fiskarbastionen presenterar en stad, en färja och historisk arkitektur

9. Hjältarnas torg

Hjältarnas torg/Hősök tere är en av de mest besökta platserna i Budapest. Torget var centrum för Ungerns tusenårsfirande 1896. Huvudnumret på torget är det stora Milleniemonumentet. Det utformades av Albert Schickedanz inför tusenårsjubileumet 1894 men slutfördes inte förrän 1929. Tre år senare fick torget namnet Hjältarnas torg.
Läs mer
Hjältarnas torg presenterar historiska element, en staty eller skulptur och ett torg

Populära sevärdheter att besöka

Områden i Budapest

Städer nära Budapest