Need Some Inspiration?

Select a Theme
Shopping
Berlin

Intro

Shoppingtur i Berlin

Det är svårt att föreställa sig en bättre destination för en weekend fullspäckad med shopping, kultur, konst, god mat, sena kvällar … ja, och så lite mer shopping förstås. Berlin är en av världens mest populära citydestinationer, framförallt för att staden har ett så pass rikt utbud av sevärdheter och aktiviteter, men i lika hög grad för att stadens rikedomar kan skördas så pass billigt. Tysklands huvudstad svämmar över av billig shopping, med unika mode- och designbutiker, secondhand-affärer och innovativa, originella koncept vart man än vänder blicken. Just vad gäller mode har tysk design gjort stora framsteg på senare år. Gillar man att hålla sig till större och mer traditionella butiker och internationella klädkedjor, så erbjuder Berlin även shoppingcenter och varuhus för alla smaker och plånböcker.

continued

Berlin är en unik stad på många sätt, och den skiljer sig från andra europeiska storstäder även på så sätt att levnadskostnaderna är betydligt lägre. Staden är synonym med låga hyror och billigt boende för såväl lokalbor som turister, samtidigt som motsvarande kostnader har skenat iväg i andra europeiska huvudstäder – vilket innebär att du som turist kan leva billigt så länge du bokar smart och ser till att undvika onödiga utlägg och utgifter. Om du planerar en shoppingweekend i Berlin kan du i förväg lista ut vilket område som passar dig bäst, och därmed undvika onödiga och dyra taxiresor. Då stadsdelarna har lite olika karaktär kan det vara bra att ha läst på i förväg. Vi är din shoppingguide i Berlin och ger dig de oumbärliga tipsen på de bästa modebutikerna, stadsdelarna och shoppingområdena.

Top things to Do

Shopping i trendiga Berlin

Om du är på jakt efter det allra senaste modet och ser fram emot en djupdykning i Berlins hippaste och trendigaste kvarter, så bör du välja ett hotell i eller mittemellan Mitte eller Kreuzberg. Båda områdena är hem för Berlins unga och mer vågade modetrender, och här varvas små chica butiker med trendiga kaféer och restauranger. Neuköllns secondhand- och vintagebutiker kommer garanterat att ge din garderob ett uppsving, och flera butiker syr till och med om plagg som inte passar; ta framförallt en titt på Shio i Neukölln, där butikens skickliga sömmerska anpassar vackra vintageplagg till din figur i enlighet med butikens unika koncept − upcycle.

Vintage och secondhand

Området kring några av Berlins mer nischade shoppinggator såsom Eberswalder Strasse, Oderberger Strasse och Schönhauser Allee (Mitte och Prenzlauer Berg) är de absolut bästa om du vill efterlikna den typiska Berlinlooken. Här trängs vintage- och secondhandbutiker med trendiga designaffärer och unika konceptbutiker. Tillbringa en dag i de här krokarna, så lär du få en helt ny syn på hur långt pengar kan räcka i jakten på stilsäkra, unika och eleganta plagg – ”billig shopping i Berlin” har i mångt och mycket blivit ett mantra på senare år.

Det finns givetvis även en uppsjö av mer exklusiva vintagebutiker och väl i Mitte får man inte missa Made in Berlin på Neue Schönhauser och XVII på Steinstrasse. I Mitte finns också den tyska och lite spralliga modefirman Blutgeschwister på Almstadtstrasse 9–11. Strosa även utmed Mulackstrasse, där du hittar gott om chica butiker och mysiga caféer och restauranger med nyttig mat, där du kan hämta andan under din shoppingtur i Berlin.

Butiker och Shoppingcenter i Berlin

Även om man oftast förknippar Berlin med hipsters och mer originella butiker, så har staden allt som behövs för att shoppingturen ska bli en salig mix mellan gammalt och nytt, billigt och dyrt. Svenskar lär knappast rusa till H&M, Zara och de andra stora klädkedjorna i Berlin, men när kronan är stark mot euron kan det vara värt att kila in i även dessa klädaffärer, och fynda en billig ny stass inför kvällens äventyr. Samtidigt kan man hitta trendiga internationella klädmärken som har en mer begränsad närvaro i Sverige, kanske främst American Apparel (Münzstrasse 19 i Mitte eller Bayreuther Straße 35 på Wittenbergplatz), med sina etiskt tillverkade basplagg, eller brittiska Topshop och Topman, som man hittar i Berlins kanske mest populära shoppingcenter, enorma Kaufhaus des Westens, eller KaDeWe som det förkortas av lokalborna.

Här finner man kort och gott det mesta man kan hoppas finna på ett varuhus; exklusiva lyx- och designermärken blandas friskt med de stora klädkedjorna, och det praktiska läget vid Wittenbergplatz gör att man enkelt kan stanna till här mellan besök på stadens museer och sevärdheter. På KaDeWe kan man fynda billiga kläder och mycket annat, och passa framförallt på att dra nytta av den stora vinterrean som normalt kickar igång i mitten eller slutet av januari, medan utförsäljningen av vår- och sommarplagg traditionellt sett börjar med en stor rea i slutet av juli.

Did you know that?

Visste du det här om Berlin?

... Currywurst är en institution i Berlin och är givetvis stadens gatuköksrätt nummer ett, tätt följd av dönnerkebab. Så trots att många associerar staden med ”veganhipsters” och ”flat whites” så rör det sig om en köttstad av episka proportioner – varje år äts det fler än 70 miljoner currywurst i Berlin!

... Berlin är den enda staden i världen med tre aktiva operahus. Berliner Staatsoper, Deutsche Oper Berlin och Komische Oper utgör alla utmärkta destinationer för operaentusiaster som längtar efter en balett- eller operaföreställning i världsklass. Men det är inte bara kultureliten som njuter av Berlins unika musikscen – här firas all musik, inte bara den mer sofistikerade typen.

... Berlin har fler broar än Venedig. Jo, det är sant: i Berlin finns 1 700 broar medan det bara finns 409 i Venedig. Berlin är också Tysklands grönaste stad: hela 44 % av ytan upptas av parker, skogsmark och olika floder som du kan njuta av. Det finns 2 500 utomhusplatser för allmänheten – en grön kontrast till det stora utbudet av museer och kulturattraktioner.

... Delar av Berlinmuren står faktiskt kvar, bland annat den 1,3 km långa bit som går under namnet East Side Gallery i närheten av järnvägsstationen Berlin Ostbahnhof. På murens östra sida finns målningar av olika konstnärer från hela världen. East Side Gallery anses idag vara världens längsta galleri. Om du vill, kan du delta i en guidad tur till fots vid Berlinmuren.

Find things you can do in Berlin

The local perspective

Berlinbornas egna favoriter – parker, karaoke och marknader

När du har fått nog av sevärdheter och shopping, kan det vara dags att besöka en park. Berlinborna älskar sina parker och soliga varma sommardagar flockas lokalbefolkningen i dem. Ett bra ställe för en picknick är Mauerpark på Bernauer Strasse 63. Om du är här på en söndag, ordnas det sedan 2009 spontana karaokeeftermiddagar inför en stor och entusiastisk publik i parkens amfiteater. Alla klappar med och jublar, så frågan är bara om du vågar greppa micken själv och rocka loss. Efteråt när hungern smyger sig på kan du göra det som berlinare gör bäst, det vill säga avnjuta en currywurst från ett av stadens otaliga korvstånd – eller kanske en av de speciella söta munkar Berlin är känt för, Berliner Pfannkuchen, eller ”Berliner”.

På söndagar från 8 till 18 har Mauerpark också en stor och fullpackad loppmarknad, där du kan köpa allt mellan himmel och jord, men de är särskilt bra på trendiga accessoarer. En marknad för hantverk och konst är Winterfeldtmarkt, i närheten av Nollendorfplatz, som håller öppet onsdagar och söndagar. Den berömda turkiska marknaden vid Maybachufer i stadsdelen Kreuzberg har öppet torsdag och fredag från 11 till 18, och erbjuder spännande varor till bra priser. Böcker finns på bokmarknaden på Bodemuséet på gatan Unter den Linden lördag och söndag, och antikviteter, konst och böcker säljs på KunstmarktStraße des 17 Juni i området Tiergarten. Här är det också marknad varje lördag och söndag.

En annan spännande park är Tempelhofer Freiheit Park, som utgörs av den nu nedlagda flygplatsen Tegelhofs landningsbanor och utrymmen. Området används nu till bland annat solbad, löpning, kiteboarding, cykling, hundpromenader och grillfester – en väldigt speciell känsla! Missa inte heller Klunkerkranich på Karl-Marx-Strasse 66 i det hippa området Neukölln – ett parkprojekt byggt på taket till ett parkeringshus där du hittar olika odlingsprojekt, musik och ett café.

Weekendbrunch är ett annat populärt nöje i Berlin, och en sådan kan du till exempel äta Kollwitzplatz i stadsdelen Prenzlauer Berg. På torsdagar och lördagar finns även här en marknad där du istället kan köpa med dig en picknick.

En intressant Berlin-aktivitet i gränslandet mellan turism och lokalboende, är de rundturer som arrangeras av Alternative Berlin. Om du deltar i en sådan tur, visas du runt av lokala organisationer och konstnärer, och normalt utgår turerna varje förmiddag från Alexanderplatz bredvid tv-tornet. Förbokning behövs inte, men du gör klokt i att kontrollera vilka tider som gäller under ditt besök i Berlin.