Need Some Inspiration?

Select a Theme
Spa
Budapest

Intro

Spaweekend i Budapest

Det finns spaupplevelser och så finns det spaupplevelser i Budapest. Ingen stad präglas så tydligt av en anrik spatradition som Budapest, staden som sedan 1934 har titeln ”City of Spas”. Redan de gamla romarna vallfärdade till stadens heta källor för att bada i det hälsobringande vattnet. I dag, runt tvåtusen år senare, har traditionen präglats av intryck från hela världen och staden bjuder på moderna spaanläggningar med thailändsk massage, aromabad och vitamininpackningar som ligger sida vid sida med traditionella romerska bad och turkiska hammambad. Många av de bästa spaanläggningarna drivs av populära fristående hotell som kombinerar sina välgörande bad och basturum med innovativa restauranger, där hälsosam mat serveras intill stämningsfulla barer där du kan avsluta en avkopplande dag med ett glas champagne. 

continued

De flesta av Budapests spaupplevelser är förhållandevis prisvärda, särskilt om man besöker anläggningarna som är populära hos lokalbefolkningen. Komponera din egna billiga spaweekend i Budapest med boende på ett av stadens välkomnande vandrarhem och besök någon av stadens många fristående dagspa-anläggningarnas eller ett klassiskt ungerskt thermalbad. Det finns lika många sätt att njuta av en spaupplevelse i Budapest som antalet spainrättningar. Det som de alla har gemensamt är en lång tradition av att ta hand om människor med värk och krämpor eller personer som bara vill ta en paus från tillvaron och unna sig lite njutning och rik tillgång till Budapests helande vatten. Det svavelrika vattnet kommer från inte mindre än 118 källor som förser staden med 70 miljoner liter hälsovatten om året.

Top things to Do

Spahotell och heta källor i Budapest

Anamma den lokala filosofin om balansen mellan kropp och sinne och upplev en holistisk weekend i Budapest där vackra platser och tänkvärda idéer får komplettera de välgörande behandlingarna. När du har njutit av morgonens första behandling, kanske en stund för dig själv i ångbastun eller en riktigt härlig helkroppsmassage, kommer du att känna dig redo att lära känna Budapest på djupet. För friluftsmänniskorna är det en självklarhet att påbörja dagen på Gellértberget, det vackra skogsklädda massivet som vaktar över staden. Det kan ta upp till en timme att bestiga berget om du är i god form, men utsikten från citadellet på toppen är väl värt besväret. Själva citadellet är ett hänförande byggnadsverk med bland annat Filosofernas trädgård, ett konstverk som beskriver de olika världsreligionerna och andra stora filosofer. I citadellet finns dessutom flera restauranger där du kan avnjuta en traditionell ungersk lunch innan du återvänder till marken. Ett av Budapests mest berömda bad, Gellértbadet, vars naturligt heta källor har lockat besökare i århundrade, ligger på bergets sluttning och kan lindra eventuellt vandringströtta ben.

Fortsätt norrut längs med Donaus vackra båtar och broar tills du kommer till Margitziget, eller Margaretaön. Den 2,5 kilometer långa öparken, som skiljer staden Buda från staden Pest, är älskad bland budapestborna som kommer hit för att njuta av vackra fontäner, strosa i parken, ägna sig åt idrotter eller bara umgås med en picknick. Ön har sina egna heta källor och några av stadens populäraste bad ligger här.

Ta sedan sikte på pariserhjulet och börja promenera tillbaka mot centrum. Stanna till på de många torgen som ligger på vägen. Många av dem har unika konstverk eller en särskild betydelse för Ungerns turbulenta historia. Mitt emellan Margitziget och centrum ligger Budapests museidistrikt bestående av vackra jugendbyggnader som vittnar om det habsburgska imperiets storhetstid. I en av dessa byggnader ligger Budapests historiska museum, där du kan lära dig mer om Budapest, Ungern och det Habsburgska imperiet. I samma område hittar du även Budapests konstmuseum som har Ungerns största konstsamling med verk av bland annat Monet och Manet. Stanna till vid det ungerska parlamentet på Donaus strand innan du lämnar museidistriktet och beundra den vackert utsmyckade marmorfasaden med sina många reliefer och statyetter.

Ett av de mest intressanta sätten att uppleva Budapest är en av de många guidade vandringarna. Många av de största turistföretagen erbjuder prisvärda paket, men det finns dessutom unga studenter som organiserar gratisvandringar. Det är helt valfritt att lämna dricks på dessa men det rekommenderas att du lämnar en liten donation. Stadsvandringen går förbi fantastiska historiska områden, till exempel det judiska kvarteret där Europas största och världens nästa största synagoga ligger. Området är dessutom känt för sina många charmiga kaféer – fråga din guide om tips.

Did you know that?

Visst du att…

Budapest har den äldsta tunnelbanan på det europeiska fastlandet.

Budapests parlamentsbyggnad är världens tredje största. När rockgruppen Queen besökte staden blev den karismatiska sångaren Freddy Mercury så förtjust i byggnaden att han försökte köpa den.

Det finns en berömd staty av Gallus Anonymus, den medeltida författaren, i Vajnahunyad-slottet. Det sägs att om man vidrör hans penna så blir man en bättre författare.

Världens största panoramafoto togs från Gellértberget. Fotografiet slog det tidigare världsrekordet från samma plats.

Världens nästa största och Europas största synagoga ligger i Budapest.

Budapests vackra byggnader används ofta i filmer som utspelar sig i andra städer. Bland annat är Paris i Cyrano de Bergerac, Paris i Spy Games och Buenos Aires i Evita filmade i Budapest.

The local perspective

Budapestbornas spafavoriter

De finaste hotellen i Budapest har privata spaanläggningar där kristallkronor, marmorkolonner och mosaikgolv som skapar en stämningsfull miljö medan skickliga utbildade terapeuter ger dig precis den behandling du behöver och förtjänar. Aquincum Hotell, eller Ramada Plaza som budapestborna fortfarande kallar det, har inte bara en lyxig relaxavdelning utan har dessutom medicinskt tränad personal som kan hjälpa dig att lindra en öm axel eller värkande rygg med en kombination av välgörande behandlingar och sjukterapi. 5-stjärniga Corinthia Royal ligger mitt bland museidistriktets vackra renässansbyggnader, och är experter på att låta den vackra miljön inspirera de skönhetsbehandlingar om hotellet är berömt för. Krön ditt spapaket i Budapest med ett besök på hotellens gourmetrestauranger där du kan avnjuta hälsosamma ungerskinspirerade rätter.

Budapests invånare vet förstås hur man kan njuta av renande bad och föryngrande behandlingar utan att ta in på ett lyxhotell. Staden har en rik mångfald av fristående dagspan dit invånare och turister vallfärdar i lika mått. Király fürdő är ett litet traditionellt spa, strax intill Donau, som ligger i en vacker 1500-talsbyggnad. Detta spa är perfekt för par eller grupper eftersom män och kvinnor kan bada tillsammans. Kort sagt en autentisk spaupplevelse till ett billigare pris än berömda klassiker som Gellértbadet. Budapests mest berömda turkiska bad är utan tvekan Rudasbadet, som ligger i en vackert utsmyckad byggnad med tydliga ottomanska drag. De svavelrika källorna har bevisade hälsoeffekter och doften av rökelse som blandas med ångan från bastun leder tankarna bort från vardagens stress och hjälper dig att slappna av, till kropp såsom till sinne. Rudasbadet håller öppet mellan 22.00 och 04.00 på fredagar och lördagar och lockar stadens bohemiska unga människor samt är en av stadens populäraste gaymötesplatser.

När skymningen faller, om du inte har fått nog av spännande möten med personer från hela världen bland parfymdoftande heta bassänger är det bara att styra stegen mot Szechenyibadet. Detta spa blir en av Budapests hetaste nattklubbar och världsberömda och lokala DJ:s håller igång hela natten. Szechenyibadet är otroligt populärt och det är klokt att boka biljetter i förväg och ta med dig kontanter, anläggningen accepterar inte kort.

Budapest har många otroligt familjevänliga span som erbjuder roliga behandlingar till barnen, till exempel en chokladmassage, medan föräldrarna njuter av lite välförtjänt stilla njutning på samma anläggning. Palatinusbadet på Margitziget går ännu längre och har virvel- och vågbassänger, och roliga vattenrutschkanor där de små kan leka av sig i det hälsosamma vattnet. Själva parken som omger spaanläggningen är full av mängder av roliga upplevelser. Missa inte fontänen som bjuder på en vattenföreställning som är koreograferad till några av våra mest älskade klassiska musikstycken.

En av Budapests mest unika upplevelser är att stanna till på Ivócsarnok intill Rudas. Ivócsarnok betyder dryckessal och hit vandrar Budapests invånare för att dricka det hälsosamma källvattnet. Fyll en flaska från en av fem olika källorna beroende på vilka av de välgörande egenskaperna du helst vill dra nytta av. Det kan vara lite svårt att hitta den lilla byggnaden men Ivócarnok är en av stadens mest älskade institutioner så det är bara att stoppa någon på gatan och be om anvisningar.