Need Some Inspiration?

Select a Theme
Weekendresor
Berlin

Intro

Platsen för en spännande weekend - Berlin

Trendiga och kreativa Berlin bjuder på en fascinerande blandning av gammalt och nytt. Staden, som grundades redan på 1100-talet, har omvandlats många gånger under årens lopp, och har spelat en viktig roll vid byggandet av dagens Europa. Under en weekendresa i Berlin kan du strosa längs det som en gång var Berlinmuren, beundra vackra preussiska palats, besöka en mytomspunnen övergång mellan Öst- och Västberlin, och gå på hur många museer du vill. Vill du shoppa på din weekend i Berlin finns det något för alla smaker och plånböcker, allt från spännande loppmarknader till små personliga butiker och eleganta varuhus. Efter kultur- och shoppingrundan kan du stärka dig med en öl från ett mikrobryggeri och god mat från något av världens alla kök. Sedan fortsätter kvällen – och natten – på någon av Berlins alla klubbar och barer.

continued

Det går snabbt och enkelt att hitta flyg till Berlin från Sverige, så en weekendresa till Berlin passar perfekt om du inte har så mycket tid. Maj till september är en bra tid att åka, när det är behagligt att sitta på caféer, hänga i parker och strosa längs stadens gator. Vintern är kall, men shopping och nattliv tar ingen paus. Då hittar du också de bästa priserna på både flygbiljetter och boende. Från slutet av november tar julförberedelserna fart, och varje år arrangeras omkring 60 olika julmarknader i Berlin. Varför inte kombinera julklappsinköpen med en weekendtur till Berlin? Skådespelerskan och sångerskan Marlene Dietrich, som föddes i Berlin, sjöng låten "Jag har fortfarande en kappsäck i Berlin", och det speglar nog mångas åsikt om denna myllrande metropol – du kommer att vilja komma tillbakamånga gånger!

Top things to Do

Mycket att göra under en Berlin-weekend

Sevärdheter i Berlin

Ett utmärkt sätt att börja helgen är genom en "hop-on/hop-off"-sightseeingtur i Berlin. Turerna görs med dubbeldäckare, och om vädret är bra kan du sitta ute för bästa möjliga utsikt. Berlin är en stor och utbredd stad, och åker du med en av bussarna tar du dig smidigt mellan olika sevärdheter. Om du inte känner för att åka buss, kan du bege dig direkt till det 368 meter höga tv-tornet i centrala Berlin, Berliner Fernsehturm, där du har en magnifik 360° vy över staden.

En weekend i Berlin är inte komplett utan ett besök på världsarvet Museuminse, eller museiön. Namnet kommer från de fem betydelsefulla museer som finns där. Här hittar du egyptiska, grekiska och romerska skulpturer i Altes Museum, egyptiska och förhistoriska samlingar (bland annat en byst av Nefertiti) i Neues Museum, målningar i Alte Nationalgalerie, senantik och bysantisk konst i Bode Museum och fullskaliga rekonstruktioner av monumentala byggnader i Pergamonmuseum.

Shopping och nattliv i Berlin

Om du vill, hinner du också shoppa så länge fötterna bär dig under din Berlin-weekend. Populära Kurfürstendamm, eller "Kudamm", anlades på 1500-talet mellan stadsslottet i Berlin och Grunewalds jaktskott, som ridväg åt kurfurstarna. Idag finns här fler än 100 butiker, varav många exklusiva märken, men varuhuset KaDeWe, med allt från kosmetika och kläder till musik och möbler, är kanske mest känt. Missa inte sjätte våningens delikatesser från hela världen! Även Friedrichstrasse har många dyrare märken. Om du föredrar ettmer prisvänligt utbud rekommenderas området kring Hackischer Markt, där du hittar många mindre butiker och dessutom restauranger.

Passa också på att njuta av en öl i godan ro under din weekend i Berlin. Även om andra delar av Tyskland kanske är mer kända för sin öltillverkning, finns det en lång tradition av ölbryggare även i huvudstaden. Liksom på många andra ställen, har mikrobryggerierna formligen exploderat. Om du är nyfiken, är Eschenbraeu på Triftstrasse 67 i stadsdelen Wedding ett tips, eller Brauhaus Lemke på Dirckenstrasse i stadsdelen Mitte.

Efter en dag fylld av sightseeing och shopping, är det dags att bekanta sig med Berlins nattliv. Några bra områden är Mitte och Prenzlauer Berg, som båda ligger i östra delen av staden. Här hittar du otaliga små och trendiga nattklubbar och barer. Kom bara ihåg att vanorna är sena och att många nattklubbar är tomma fram tills klockan slår 1 på natten. I gengäld är de öppna till nästa morgon, och festen kostar sällan skjortan. Bra startpunkter är Hackischer Markt i Mitte och Kollwitzplatz i Prenzlauer Berg.

Arkitekturen berättar Berlins historia

Berlin är en stad med historisk betydelse och för den historieintresserade finns många guldkorn.Ett bra ställe att inleda en weekend i Berlin på är Riksdagen på Platz der Republik. Det är en av Berlins mest kända byggnader, och den har bränts ned, bombats och byggts upp igen. Nu flockas människor för att se den glittrande glaskupolen som pryder byggnadens tak. Samtidigt kan du passa på att se ståtliga Brandenburger Tor vid Pariser Platz, som har blivit en ikon för hela staden. Porten, som blev en symbol för uppdelningen under kalla kriget, symboliserar nu istället den tyska återföreningen.

En annan viktig plats är Checkpoint Charlie som ligger i korsningen mellan Friedrichstrasse och Zimmerstrasse, och som var en av gränsövergångarna mellan Öst- och Västberlin 1945–1990. Det ursprungliga vakttornet finns idag i friluftsmuseet AlliiertenMuseum, men en kopia byggdes senare där Checkpoint Charlie en gång låg. Denna plats är idag en av Berlins största turistattraktioner. En annan sevärdhet på samma tema är Förintelsemonumentet på Cora-Berliner-Strasse 1. Det stora fältet bestående av 2711 betongblock, utformade av den amerikanska arkitekten Peter Eisenman, lämnar ingen oberörd. Beroende på vad du är intresserad av, kan du delta i någon av många olika guidade turer om Berlins historia.

Did you know that?

Visste du det här om Berlin?

... Berlin har fler museer än regniga dagar per år. Stadens 180 museer tar emot 15 miljoner besökare per år, medan staden i genomsnitt har 106 regniga dagar per år.

... Delar av Berlinmuren står faktiskt kvar, bland annat den 1,3 km långa bit som går under namnet East Side Gallery i närheten av järnvägsstationen Berlin Ostbahnhof. På murens östra sida finns målningar av olika konstnärer från hela världen. East Side Gallery anses idag vara världens längsta galleri. Om du vill, kan du delta i en guidad tur till fots vid Berlinmuren.

.... Berlin har hela 1 700 broar som korsar 180 kilometer navigerbara vattenvägar inom Berlins stadsgränser. Det är till och med fler än Venedig! Åk på en guidad båttur undernågra av dem,för en avslappnande stund under din Berlin-weekend.

... Europas första elektriska trafikljus installerades av Siemens AG på Potsdamer Platz år 1924, där en kopia av trafikljuset kan ses än idag.

Find things you can do in Berlin

The local perspective

Utforska Berlins dolda pärlor

När du har fått nog av sevärdheter och shopping under din Berlin-weekendresa, kan det vara dags att besöka en park. Berlinborna älskar sina parker, och soliga varma sommardagar flockas lokalbefolkningen i dem. Ett bra ställe för en picknick är Mauerpark på Bernauer Strasse 63, som på söndagar förvandlas till en enorm loppmarknad där du kan sjunga utomhuskaraoke inför en entusiastisk publik. Ett annat förslag är Tempelhofer Freiheit Park, som utgörs av den nu nedlagda flygplatsen Tegelhofs landningsbanor och utrymmen. Nu används området tillbland annat solbad, löpning, kiteboarding, cykling, hundpromenader och grillfester –en väldigt speciell känsla! Missa inte heller Klunkerkranich på Karl-Marx-Strasse 66 i det hippa området Neukölln, som är ett parkprojekt byggt på taket till ett parkeringshus där du hittar olika odlingsprojekt, musik och ett café.

Ett populärt nöje är att äta en weekendbrunch, och det kan du göra på Kollwitzplatz i den populära stadsdelen Prenzlauer Berg. Hugg in på ett dignande frukostbord på någon av de många restaurangerna och njut. På torsdagar och lördagar finns här även en marknad där du istället kan köpa med dig mat till en picknick.

Något annat som är populärt i Berlin, är förstås fotboll. Staden, som 2006 stod värd för fotbolls-VM, är hem för bland annat Herta BSC, som 1999–2000 blev Berlins första bidrag någonsin till UEFA Champions League. Under stora internationella fotbollsturneringar har det blivit populärt att samla ihop hundratusentals åskådare framför gigantiska skärmar utomhus mellan Brandenburger Tor och Siegessäule (segerkolonnen). Inget för den med klaustrofobi, men definitivt en oförglömlig upplevelse!

Berlinborna gillar allmänt att festa utomhus så länge sommaren är varm, och utomhussäsongen inleds vanligen den 1 maj med gatufestivalen MyFest i stadsdelen Kreutzberg. Stadens största gatufestival är paraden Karnaval der Kulturen i slutet av maj. Du kan lyssna på livemusik i stadens alla hörn under Fete de la Musique den 21 juni, och en helgi slutet av juni är det dags för gayparaden Christopher Street Day. Som avslutning på festivalsäsongen lyses stadens största sevärdheter och byggnader upp majestätiskt under ljusfestivalen i oktober.