Need Some Inspiration?

Select a Theme
Weekendresor
Dubai

Intro

Tillbringa dina drömmars weekend i Dubai

Coco Chanel sade en gång att lyx inte är motsatsen till fattigdom, utan motsatsen till vulgaritet. En Dubai-weekend är ett utmärkt sätt att ta reda på om du håller med henne. Dubai är utan tvekan staden där ledorden störst, bäst och vackrast gäller. Inget verkar någonsin vara stort nog för denna livliga metropol, där även projekt som ser ut att vara rena storhetsvansinnet, som konstgjorda palmformade öar vid kusten, för det mesta ros i land. Under en weekendresa till Dubai kan du vältra dig i lyx i de finaste hotell världen har att erbjuda, eller strosa bland de vindlande gränderna i den historiska delen av staden, där du kan lukta på kryddor och fynda vackra guldföremål. Om du har svårt att välja mellan lyxshopping och skidåkning, eller om du och ditt ressällskap har olika smak, kan du få båda på 'Mall of the Emirates'.

continued

Vill du göra lite annorlunda saker, kanske en kamelkapplöpning med radiostyrda robotjockeyer kan passa, eller kanske ett besök i en moské där även icke-muslimer är välkomna att se hela insidan. En ökentur i Dubai med kamel, sandboard, luftballong eller en lite mer normal terrängbil, ger också spännande minnen. Spana på de rika och vackra, eller ge dig ut på äventyr bland sanddynerna i öknen – oavsett vad du föredrar, ska du inte missa den hisnande utsikten över staden från någon av skyskraporna, kanske världens högsta byggnad Burj Khalifa! Bästa tiden i Dubai är oktober till april, när vädret är lite svalare. Vintermånaderna är också den största turistsäsongen, så vill du slippa den värsta trängseln, och kanske hitta billiga weekendresor till Dubai, ska du komma på sommaren. Var då beredd på mycket höga temperaturer.

Top things to Do

En weekend till Dubai bjuder på extra allt

Ett bra sätt att börja din weekend i Dubai är ett besök i världens högsta byggnad, den 828 meter höga Burj Khalifa som färdigställdes 2009. Byggnaden är ständigt närvarande när du är i Dubai, och hade 2013 hela 1,87 miljoner besökare. Ta världens snabbaste hiss hela vägen upp till 124:e våningen – det tar bara några sekunder – och beundra den hisnande utsikten över både stranden och staden. Ett tips är att boka biljetter i förväg och åka dit i solnedgången för extra stämningsfulla bilder. Om besöket ger dig mersmak för majestätiska byggnader, kan du fortsätta till lyxhotellet Burj Al Arab, som påstår sig vara världens enda 7-stjärniga hotell. Byggnaden, som ligger vid stranden, ska föreställa ett segel på endhow och erbjuder endast sviter, så glöm inte kreditkortet! Om en natt på hotellet känns för dyr kan du alltid boka en middag eller varför inte en klassisk afternoon tea.

I Dubai finns också världens största köpcentrum, Dubai Mall, stort nog för att den shoppingintresserade förmodligen skulle kunna tillbringa hela sin Dubai-weekend där. Köpcentret är mer än 500 000 kvadratmeter stort, och liknar mer en liten stad än de köpcentrum de flesta av oss är vana vid. Utöver 1 200 butiker i fyra våningar, innehåller det biografer, restauranger och caféer, men också ett stort saltvattenakvarium och en isbana. Om du har tröttnat på värmen och föredrar lite is och snö kan du också bege dig till Ski Dubai i Mall of the Emirates – en fullskalig skidresort inomhus. Här kan du till och med ta en paus i backen på ett mysigt café.

Om du föredrar något stillsammare kan du bege dig till Jumeirah Beach Walk, som i folkmun kallas JBR. Denna strandpromenad längs Dubai Marina erbjuder fantastisk arkitektur, mysiga caféer och vackra barer. Det här är det perfekta ställetom du vill sitta ned, och bara titta på extravaganta förbipasserande bilar och människor. Vyerna är lika vackra dag som natt. Passa på att lägga dig i sanden en stund på Dubais populäraste strand, som du når från flera olika ställen längs strandpromenaden. Stränderna i Dubai är allmänt välbesökta, så räkna inte med långa tomma sandstränder bara för dig. Ett lite annorlunda alternativ är Kite Beach (även kallad Woollongong Beach), som ligger mitt emot Al Manara Road-avfarten där kitesurfare samlas för att ha roligt. En bonus här, är att du dessutom har utsikt över Burj Al Arab.

Om du inte kan få nog av sand, och intresserar dig för beduinernas tidigare tillvaro, rekommenderas en ökentur. Hur du ska ta dig fram när du ser öknen, väljer du förstås själv. Du kan till exempel välja mellan terrängbil, luftballong, kamel, motorcykel och sandboarding. Eller kanske en grillfest under stjärnorna är den perfekta avslutningen på din weekendresa till Dubai? Om du är intresserad av kultur och islam, kan du dessutom besöka Sheikh Mohammed Centre for Cultural Understanding, där du kan äta lunch samtidigt som du har möjlighet att ställa alla frågor du vill om islam. Centret arbetar för att öka kunskapen och öppenheten kulturer emellan, och erbjuder både guidade turer och kurser. Passa samtidigt på att besöka Jumeirah-moskén, som är en av få moskéer där icke-muslimer tillåts att se hela insidan.

Did you know that?

Intressanta fakta om Dubai

Trots att gulfstaterna allmänt förknippas med olja, är det faktiskt inte en grundsten i Dubais ekonomi. Oljeutvinning och naturgas står endast för 3 procent av ekonomin, som istället baseras på handel, finansiella tjänster och turism.

Det byggs tillräckligt i det lilla emiratet Dubai för att ungefär en fjärdedel av världens alla lyftkranar ska finnas på plats här.

Kamelkapplöpningar är sedan länge en folksport i Dubai. När sporten kommersialiserades under 1960-talet, ledde detta till oförutsägbara konsekvenser, bland annat att barn smugglades från fattiga samhällen i Sydasien och Afrika för att arbeta som jockeys. Efter att barnarbete förbjöds under 1980-talet, började andra lösningar utvecklas, och en bit in på 2000-talet kom robotjockeyn. I dagens race kan du se kameler med fjärrstyrda robotjockeys och en rad vita SUV-bilar där operatörerna sitter, som kör längs med kapplöpningsbanan. Kanske är det något du vill prova under dinweekendresa till Dubai?

Största delen av Dubais befolkning består av utlänningar – bara 15 procent av invånarna är emirater. På grund av det stora antalet gästarbetare är dessutom tre av fyra personer män.

Burj Khalifa är inte bara världens högsta byggnad, utan har hela 15 världsrekord, bland annat byggnaden med flest våningar (164 stycken), högst vertikalpumpning av betong (700 meter) och världens högsta nattklubb (på våning 144).

Find things you can do in Dubai

The local perspective

Hitta de dolda pärlorna under din weekendresa

Om du vill få en känsla för det riktiga Dubai, kan du besöka det vackra området kring Dubai Creek, där staden grundades i början av 1800-talet. Ända fram till 1960-talet var staden en liten fiskeby spridd kring den lilla viken. Sedan kom oljan, och utvecklingen gick i rasande fart. Området har fortfarande en kvardröjande känsla från den tiden, och för en billig penning kan du ta en abra över viken. Här kan du se det historiska Dubai med sina överfyllda souker och smala, vindlande gator, samtidigt som havsvinden ger en välkommen paus från hettan. Guldsouken är kanske mest känd, men även kryddsouken rekommenderas varmt.

Under din weekend i Dubai kan det vara bra att komma ihåg, att det trots alla västerländska influenser är ett muslimskt land. Det innebär att du bör klä dig respektfullt (kvinnor bör täcka axlar och knän), samt att det råder nolltolerans för droger och alkohol. Var också försiktig med kramar och ömhetsbetygelser på offentliga platser, samt svordomar och obscena gester.

Dubai har ett enormt utbud av överdådiga restauranger för alla smaker. Ett populärt ställe är RaviiKhamees Bldg. Al Satwa Road.Detär en av Dubais äldre restauranger som alltid är fullpackad och serverar pakistansk curry. Här äter du som en kung för en billig penning. Ett annat populärt alternativ är den japanska restaurangen Zuma på gate village 06, DIFC, som också har ett livligt lounge- och barområde. Glöm inte att boka, särskilt som du bara gör en weekendresa till Dubai!

Ett populärt lokalt nöje är att besöka en kapplöpningsbana. Meydan öppnade 2010 och är hem för Dubais hästkapplöpningar. Ungefär 20 lopp hålls undersäsongen, som sträcker sig från november till mars, och kulminerar med världens rikaste lopp Dubai World Cup. Om du föredrar kamellopp kan du bege dig till Al Marmoum Camel Racetrack, där du kan se Förenade Arabemiratens äldsta sport live. Lopp hålls varje vecka mellan september och april, men eftersom exakta tider och scheman varierar är det bäst att ringa och kontrollera i förväg.