Casa Loma

Reseguide för semestern

Denna romantiska herrgård uppe på en kulle är ett av Torontos landmärken och har en klassisk interiör som du kanske känner igen från flera storfilmer.

Besök Casa Loma (Huset på kullen) om du vill se den plats där man har filmat scener till filmer som Chicago, Cocktail och X-Men. Detta slott, med eleganta rum, dolda gångar och året-runt-trädgård, är väl värt ett besök även om du inte är särskilt intresserad av Hollywoodfilmer. De flesta som besöker Toronto funderar över vad som kan finnas innanför de pampiga stenväggarna uppe på kullen och slottet är därför en av Torontos mest välbesökta sevärdheter.

Börja ditt besök med Pellatt Newsreel, en kort film om Sir Henry Pellatt, Casa Lomas visionäre grundare. Pellatt blev förmögen i unga år genom att investera i järnvägen och andra samhällsfunktioner. Han finansierade företaget Toronto Electric Light Company år 1883 och var även inblandad i ett vattenkraftverk vid Niagarafallen vid förra sekelskiftet. År 1914 förverkligade Pellatt sin dröm om ett hem i gotisk stil. Det blev en officiell turistattraktion i slutet av 1930-talet.

Se hur den bereste kanadensaren utformade sitt hem med europeiska slott som förebild och inredde det med utländska möbler. Gå på en gratis rundtur med audioguide och titta närmare på några av de 98 rummen som fördelats på tre våningar. Här finns bland annat ett orangeri med marmorgolv och rör med ånga som håller värmen åt blommorna vid kallt väder. På andra våningen ligger Sir Henry Pellatts svit, som har ett dolt utrymme bakom eldstaden.

Från källarvåningen kan du följa den 244 meter långa tunneln som leder till stallet och en jaktstuga. Vandra genom godsets stora trädgård, som bara är öppen från maj till och med oktober.

Upplev spökvandringar, mat och dans och återkommande evenemang som exempelvis Summer Music Series med lokala musiker.

Herrgården uppe på kullen ligger tio minuter med bil från centrala Toronto. Inträde och parkering betalas separat. Du kan även ta tunnelbanan till Dupont Station och promenera i tio minuter för att komma till herrgården.

Casa Loma är öppet varje dag till sent på eftermiddagen. Herrgården stänger tidigt på julafton och har helt stängt på juldagen. Priser och evenemangskalender finns på den officiella webbplatsen.

Casa Loma

Välj två eller fler komponenter för att spara på din resa:
Välj två eller fler komponenter för att spara på din resa:

Hotell nära Casa Loma