Cypern

Reseguide
Pafos hamn som visar en kuststad och en hamn eller havsbukt
Denna Medelhavsö, som har en grekisk och en turkisk del, bjuder på mängder med härliga stränder och ett överflöd av romerska och grekiska ruiner.

Under historiens gång har Cyperns styre växlat mellan österländska och västerländska imperier ett antal gånger. I dag är en turkisk enklav på öns nordöstra sida avdelad från den oberoende nationen av grekisk härkomst i sydväst. Tack vare dess komplicerade historia är Cypern fullt av arkeologiska platser och månghundraåriga grekiska, romerska och osmanska byggnader. Njut av Medelhavets gyllene stränder, blågröna vatten och spännande städer under weekend eller längre semester på ön.

Bege dig till Cyperns sydöstra hörn för att uppleva några av öns populäraste stränder. Protaras lockar med Fig Tree Bay Beach, som är skyddad av en liten ö. I närheten ligger Konnos Bay Beach, en underbar liten strand med lugnt vatten inuti en smal vik. Utforska den södra kusten på halvön öster om Ayia Napa där du hittar ett nätverk av havsgrottor längs de låga sandstensklipporna. När solen gått ner kan du tillbringa kvällen i Ayia Napa, som är känd som en av öns livligaste städer och ett perfekt resmål för partysugna weekendresenärer.

Bege dig till öns västra sida för att uppleva dess bästa historiska sevärdheter. Hela staden Paphos på västkusten har placerats på UNESCO:s världsarvslista på grund av dess historiska sevärdheter. Missa inte Kungarnas grav, ett stort gravkomplex från 200-talet där den tidens aristorkrater begravdes, och Afrodites klippa, en klippa vid havet som anses vara gudinnan Afrodites födelseplats. Besök staden Limassol på Cyperns sydkust. Något väster om Limassol ligger de välbevarade ruinerna av den antika staden Kourion, där du bland annat kan beundra en grekisk-romersk teater och en kyrka från 400-talet.

Bege dig sedan inåt landet till öns huvudstad Nicosia (Lefkosia) där du kan se den gröna linjen som delar Cypern i två nationer. Personer bosatta i EU eller USA kan passera gränsen fritt, men andra kan behöva ansöka om visum. Utforska stadens historiska centrum, som är omslutet av en uråldrig sandstensmur, och smaka på cypriotisk matlagning på någon av Nicosias många gourmetrestauranger.

Cyperns två internationella flygplatser i Larnaca och Paphos gör det lätt att ta sig till ön och utforska denna historiska pärla i Medelhavet.

Populära städer i Cypern

Larnaca
Larnaca
Utsikt mot stranden, Barer vid poolen och Hav
Förundras över det osmanska rikets uppfinningsrikedom när du utforskar alla historiska skatter kring denna stad vid en imponerande saltvattensjö och passa på att vandra längs den vackra strandpromenaden.

Saker att besöka

  • Finikoudesstrand
  • Mackenzie Beach
  • Larnaca Marina
Afrodites klippa som visar en stenstrand
Paphos
Utsikt mot stranden, Hamnar och Avkoppling
På Cyperns västkust ligger en populär resortstad med attraktioner för alla. Historia, kultur, vattensport, natur och ett intensivt nattliv väntar.

Saker att besöka

  • Pafos hamn
  • Kungarnas gravar
  • Paphos arkeologiska park
Kolossiborgen som inkluderar en trädgård, historisk arkitektur och chateau eller palats
Limassol
Utsikt mot stranden, Simning och Småbåtshamnar
Denna livliga stad, som lockar med svepande kustlandskap och en blomstrande vinindustri, är inkörsporten till några av Cyperns viktigaste historiska sevärdheter.

Saker att besöka

  • Limassol fästning
  • Limassols hamn
  • Strandpromenaden
Protaras
Protaras
Utsikt mot stranden, Hav och Simning
Kan du inte få nog av havsutsikt, stränder och vandring? Kom iväg till Protaras!

Saker att besöka

  • Protaras Coastal Promenade
Ayia Napa
Ayia Napa
Utsikt mot stranden, Barer vid poolen och Simning
Festa loss på en av Cyperns största semesterorter, där du aldrig får en tråkig stund. Koppla av på en av de vackra stränderna eller ge dig ut i naturen under dagen.
Nikosia
Nikosia
Historisk, Museer och Kaféer
Fly undan till Nikosia! Upplev museer, historiska sevärdheter och amerikansk fotboll.

Populära sevärdheter att besöka

Cypern

Välj två eller fler komponenter för att spara på din resa:
Välj två eller fler komponenter för att spara på din resa: