Fisketorget har en central plats i Bergens identitet. Fiskare har sålt dagens fångs här sedan 1100-talet och marknaden fylls än i dag av ljudet från handlare som ropar ut sina varor. Köp färsk fisk eller se din lunch lagas framför dina ögon.
Marknaden ligger vid vattnet i stadens centrum bredvid det historiska hamnområdet Bryggen. Den är en av de största och mest berömda utomhusmarknaderna i Norge. Här kan du köpa lokala specialiteter som kokta räkor, färska ostron och sill. Mätta hungern med en fisksoppa eller en kaviarsmörgås. Äventyrliga ätare kan prova mer ovanliga köttsorter som val och ren.
Torghandlarna lagar gärna maten medan du väntar eller paketerar den så att du kan ta med dig den hem för senare tillagning. Ät vid borden på marknaden eller slå dig ner vid vattnet. Om vädret är kallt eller regnigt kan du handla och äta inne i saluhallen.
Överflödet av fisk och skaldjur, frukt, grönsaker, blommor och handgjorda souvenirer är som gjort för ett färgglatt foto. Lägg sedan till en nästan konstant ström av lokalinvånare och turister med bergen och hamnen som bakgrund så har du har en fotografs drömupplägg. Ta med ett fulladdat batteri och ett extra minneskort.
I dag säljer handlarna sina varor från övertäckta stånd, men för många århundraden sedan sålde fiskarna sin fångst direkt från sina båtar vid kajen. Senare transporterade fiskförsäljare dagens skörd till rika familjer i Bergen. De mest berömda fiskaren av dem alla var Himmelfarten, vars ansikte pryder flaskor med Scotts fiskleverolja till denna dag.
Räkna med att betala mer för matvarorna här än i en vanlig affär – torget är ett populärt turistmål och mycket av fisken och skaldjuren här är färskare och av bättre kvalitet än vad du hittar på stormarknaden. Det är gratis att besöka marknaden.
Fisketorget är öppet från tidig morgon till sent på kvällen. Det är stängt på söndagar mellan september och maj. Du kan ta dig dit till fots från var som helst i centrala Bergen eller med färjan om du kommer längre bort ifrån.