Meddelande om covid-19: Resekraven ändras snabbt, inklusive reglerna om tester för covid-19 före avresa och karantän vid ankomst.

Haparanda

Reseguide

I Haparanda kan du uppleva det bästa av norrländsk kultur och natur, och staden är lika magisk under norrskenet som under midnattssolen.

Haparanda är Sveriges östligaste tätort. Orten ligger invid riksgränsen mot Finland och gränsar direkt till den finländska staden Torneå. Ett annorlunda Haparanda möter dig beroende på vilken årstid du besöker orten – det här är en perfekt plats för att uppleva såväl vinternätternas norrsken som de behagliga somrarnas midnattssol.

Du som åker på en weekend till Haparanda under vintern kan uppleva ett riktigt norrländskt vinterlandskap där du kan beskåda packisen, de gnistrande stjärnorna och norrskenet i Tornedalen. Vintern är även den perfekta årstiden för att upptäcka Haparandas bastukultur, och du kan prova på såväl torrfurubastu som rökbastu. Svenska Bastuakademin har sitt säte i Kukkolaforsen, där det även finns ett bastumuseum.

En resa till Haparanda under sommaren har också mycket att erbjuda. Passa på att fiska i Torne älv, som är Europas längsta fritt strömmande älv och särskilt berömd för sitt laxfiske och sitt sikfiske. Under sommaren kan du även njuta av midnattssolens sken över skärgården. Haparandas skärgårds nationalpark upptar 6 000 hektar och där finns över 600 öar – här kan du få en skymt av gråsäl, ringsäl och flera olika fågelarter.

Under resor till Haparanda kan du utforska skärgården i samband med en båttur. Passa på att åka över till skärgårdens största ö, Sandskär. Den som hellre stannar på land kan utforska den 15 km långa Haparanda vandringsled. Här finns ett intressant djur- och växtliv, gamla kulturlandskap, utsiktstorn och minnen från beredskapstiden.

Man kan ta sig till Haparanda med bil via Europaväg 4. Närmaste svenska flygplats finns i närheten av Luleå, och därifrån går flyglinjer till bland annat Stockholm. För dig som vill åka över till den finska sidan av gränsen och besöka Haparandas grannstad Torneå, kan det vara bra att tänka på att det är en timmes tidsskillnad mellan Sverige och Finland.

Med en paketresa till Haparanda kan du uppleva Norrlands magi på nära håll med bastubad, båtturer, fiske och vandring. I Haparanda möts svensk och finsk kultur och ger staden sin unika personlighet. Det är ett måste att besöka den här speciella staden någon gång i livet.

Cape East
Cape East
4 out of 5
Sundholmen 1, Haparanda, Norrbottens län
Priset är 1 295 kr per natt mellan 22 aug. och 22 aug.
Detta hotell med spa i Haparanda ligger 1,7 km från Riekkola-Valivaaras naturreservat och mindre än 5 km från Haparanda kyrka och Aines konstmuseum. Torneås ...
4.1/5Very Good! (38 recensioner)
Rent och säkert
"De är mycket noggranna när det gäller kunder och personal säkert under pandemi. Mycket rent hotel , alla personal bar munskydd . Vi kunder fick tillgång till munskydd och handskar under hela vistelse."

Recension från 5 dec. 2020

Cape East
River MOTELL & Vandrarhem
River MOTELL & Vandrarhem
2.5 out of 5
Strandgatan 18, Haparanda
Priset är 573 kr per natt mellan 30 juli och 30 juli
Detta hotell vid stranden i centrala Haparanda ligger en kvarts promenad från Haparanda kyrka och Aines konstmuseum. Torneås kyrka och Pikisaaren uimaranta ligger ...
3.7/5Good! (179 recensioner)
Haparanda mars 2021
"Mycket trevligt, bra och hjälpsam service, både gällande själva boendet och med råd om staden i stort. Jättebra och härlig personal som fixade så att jag kunde bada bastu på ankomstkvällen. /Jonatan"

Recension från 29 mars 2021

River MOTELL & Vandrarhem
Kukkolaforsen Turist & Konferens
Kukkolaforsen Turist & Konferens
3.5 out of 5
Kukkolaforsen 184, Haparanda
Priset är 1 690 kr per natt mellan 31 juli och 31 juli
Detta hotell vid vattnet ligger mindre än två mil från Torneås kyrka, Aines konstmuseum och Haparanda kyrka. Pikisaaren uimaranta och Riekkola-Valivaaras naturreservat ...
4.6/5Exceptional! (30 recensioner)
Minisemester
"Jättefint rum, mysigt! Frukost bra! Lugn & fin miljö"

Recension från 12 mars 2021

Kukkolaforsen Turist & Konferens
Lägsta pris per natt som vi hittade under de senaste 24 timmarna, baserat på 1 natt för 2 vuxna. Priser och tillgänglighet kan komma att ändras. Ytterligare villkor kan gälla.

Städer nära Haparanda