Härjedalen

Jämtlands län
Härjedalen presenterar åkrar

Många tänker på Härjedalen som ett vinterparadis, och det är det, men landskapet är lika fint under sommaren, och här kan du uppleva allt ifrån skog till fjäll.

Är du ute efter ett naturäventyr passar det dig perfekt att resa till Härjedalen. Här hittar du aktiviteter som skidåkning, hundspannsturer, fjällvandringar och vilda skoterturer. Gillar du äventyr? Varför inte testa på isklättring eller heliskiing och hoppa ur en helikopter med skidor? Om man vill ha en lite lugnare weekend i Härjedalen finns det mysiga julmarknader att besöka och vackra fjällvyer att utforska.

Härjedalen är Sveriges minsta landskap sett till befolkningsmängd men är ändå stort till ytan. Här finns ingen stad, men flera populära orter att besöka. Landskapet har fått sitt namn från Härjån och har en unik folkkultur. Mycket av den är kopplad till de typiska fäbodvallarna – samlingsplatser som används under somrarna för betande husdjur.

Besök Funäsfjällen, Skandinaviens största skidområde, där du bland annat hittar Bruksvallarna som är känt för sina skidtävlingar, vackra längdskidspår och sin oslagbara fjällnatur. Upplev julen i Lofsdalen med deras särskilda fjälltomte. Här finns det extra mycket för barnen att hitta på, som till exempel en egen after ski och Härjedalens största lekland. Du kan också hyra en kanot, fjällvandra eller cykla i idylliska Vemdalen med sina många aktiviteter året om. I Sveg hittar du Kulturcentrum Mankell, där du finner en utställning om Henning Mankell och dessutom flera av hans originalmanus.

Härjedalen har en regional flygplats med busstransfer till bland annat Funäsfjällen. Från Stockholm går det flyg till Härjedalen Sveg Airport flera gånger om dagen, så det finns gott om avgångar att välja mellan. Det går även enkelt att åka tåg hit från flera platser i Sverige, och på skidorterna finns skidbussar så att man enkelt tar sig mellan de olika anläggningarna.

En weekendresa till Härjedalen passar perfekt för skidåkare och naturälskare av alla slag. På grund av landskapets läge är vädret perfekt för skidåkning på vintern och fjällvandringar eller andra aktiviteter under resten av året. Det finns många orter att välja mellan och alla har en idyllisk fjällnatur som alltid är lika härlig att besöka.

I Härjedalen får du uppleva ett fantastiskt naturäventyr. Och här finns både avslappning och underhållning för alla åldrar..

Populära städer i Härjedalen

Funäsdalen
Funäsdalen
Längdskidåkning, Naturparker och Museer
Utforska Funäsdalen: skidåkning, parker, museer och mycket mer!
Vemdalen presenterar skridskoåkning och en solnedgång
Vemdalen
Längdskidåkning, Äventyr och Natur
Du kan kombinera skidåkning i branta och snälla backar med ett brett nöjesutbud under en resa till Vemdalen.
Tannas
Tannas
Äventyr, Kulturella aktiviteter och Museer
Kom iväg till Tannas! Upplev äventyren, kulturen och museerna.
Bruksvallarna
Bruksvallarna
- Längdskidåkning
Fly undan till Bruksvallarna! Upplev skidåkning.
Hede
Hede
Golf, Naturparker och Historisk
Hede kallar! Upptäck golf, parker, museer och mycket mer.
Lofsdalen
Lofsdalen
Missa inte sevärdheter som Lofsdalen Ski Area på din resa till området kring Lofsdalen.