Jan Becher-museet har tillÀgnats Karlovy Varys berömda örtlikör Becherovka. Denna populÀra alkoholdryck tillverkas endast i Karlovy Vary, eftersom stadens kÀllvatten Àr en viktig ingrediens. Museet ligger i likörtillverkarens fabrik och erbjuder guidade rundturer. Du fÄr lÀra dig hur likören tillverkas och du fÄr Àven chans att provsmaka den.
De flesta guidade rundturer hÄlls pÄ tjeckiska och ryska, men det gÄr Ätminstone en guidad rundtur pÄ engelska varje dag. NÀr du gÄr in pÄ museet kommer du direkt att kÀnna den typiska doften av den bittra likören.
Dryckens historia kan spÄras till 1805, dÄ apotekaren Joseph Becher började samarbeta med en brittisk kollega som delade hans intresse för att blanda örter. I det första utstÀllningsomrÄdet finns portrÀtt av sex generationer av Becherfamiljen. Efter att du sett dem kan du börja utforska dryckens 200Är gamla historia. HÀr finns bland annat gammal utrustning som en gÄng i tiden anvÀndes för att vÀga och blanda de olika örterna.
Rundturen fortsÀtter ner i fabrikens underjordiska tunnlar. HÀr ser du rader av ektunnor dÀr drycken lagras i flera mÄnader innan den tappas upp pÄ flaska.
Provsmaka Becherovka och njut av dess unika, kanelliknande smak. Det sÀgs att receptet Àr hemligt och att det Àn idag endast Àr tvÄ personer om kÀnner till det. En flaska Becherovka Àr en populÀr souvenir, och du kan köpa en i butiken bredvid museet. Om du vill dricka Becherovka pÄ tjeckiskt vis blandar du den med tonic och pressad citron.
En informationsvideo i slutet av rundturen ger en bra sammanfattning av allt du fÄtt lÀra dig.
Jan Becher-museet ligger i centrala Karlovy Vary dÀr det enkelt nÄs med kollektivtrafiken. Museet har öppet varje dag och den guidade turen Àr obligatorisk. Studenter, pensionÀrer och familjer fÄr rabatterat intrÀde. Barn under 18Är fÄr gÀrna besöka museet men de fÄr inte lov att smaka pÄ likören.