Tjeckien

Reseguide
Wenceslas-torget presenterar en staty eller skulptur, ett monument och en kyrka eller katedral
Upplev de välhållna medeltidsbyggnaderna, den världsberömda moderna konsten och den litterära traditionen i detta centraleuropeiska land.

Under en resa till Tjeckien finner du en fascinerande blandning av motsatser: perfekt bevarade medeltida städer och en modern konstkultur. I huvudstaden Prag, som är ett perfekt weekendresmål, finner du goda exempel på denna blandning. Det är här Franz Kafkas litteratur och Frank Gehrys arkitektur möter 1300-talskatedraler och trånga kullerstensgränder. Besök andra små tjeckiska städer med rötter i medeltiden som också bär spår av landets kreativa och hektiska 1900-tal.

Den medeltida Gamla staden i Prag är en av Europas mest populära sevärdheter. Med den långa Karlsbron från 1300-talet, ett astronomiskt ur från 1410 som fortfarande fungerar ochPragborgen som syns från hela staden känns det som om Prag har stått orört i århundraden. Du kan uppleva en liknande känsla i de gamla kvarteren i Český Krumlov. Denna stad, som utnämnts till världsarv av UNESCO, har en stadsplan och arkitektur som nästan inte ändrats alls sedan medeltiden.

Bredvid uråldriga tjeckiska byggnader finns det avtryck från det dynamiska 1900-talet. En av den modernistiska arkitekten Frank Gehrys mest experimentella byggnader, det kurviga dansande huset ligger vid floden i Prag.

Åk till den stora staden Brno om du vill se ett slående exempel på 1920-talsarkitektur, den rätvinkliga Villa Tugendhat. Några av de bästa exemplen på när gammalt möter nytt i Tjeckien finns i slottet Konopiště söder om Prag. Här bodde en gång ärkehertig Franz Ferdinand. Slottet kom senare att tjäna som SS-högkvarter under den tyska ockupationen.

Förutom konst och arkitektur är Tjeckien berömt för sina fritidsaktiviteter. Karlovy Vary är en av Europas största spaorter med över ett dussin varma källor och många pampiga hotell. Kom hit om du vill koppla av på resorter som lockat gäster som Goethe och Beethoven. Åk till Pilsen där pilsnern uppfanns. Följ med på en tur i bryggeriet som fortfarande tillverkar världens första pilsner, Pilsner Urquell, och smaka på den direkt från tunnan.

Du når Prag från de flesta större städer i Europa med tåg eller flyg. Att komma till det här landet med sin medeltida arkitektur och modernistiska konst är som att förflyttas till en annan tid.

Populära städer i Tjeckien

Prag som visar en stad och en å eller flod
Prag
Historisk, Slott och Romantiskt
Gamla slott och broar och hundratals kyrktorn karakteriserar Prag. Staden är som hämtad ur en saga.

Saker att besöka

  • Torget i Gamla Stan
  • Prags slott
  • Astronomiska uret i Prag
Brno som visar en stad
Brno
Historisk, Slott och Katedraler
Förutom att vara en plats för konstgallerier, medeltida landmärken och livliga barer är den här stora tjeckiska staden också en ingång till det böljande landskapet i södra Mähren.

Saker att besöka

  • Villa Tugendhat
  • Gamla stadshuset