Kebnekaise

Kebnekaise presenterar berg, en sjö eller ett vattenhål och dimma
Välj två eller fler komponenter för att spara på din resa:
Våga dig på en vandringstur upp för Sveriges högsta berg där du kan beundra det oförstörda landskapet.

Snöra på dig ett par rejäla vandringskängor innan det bär av mot Kebnekaises topp. Den högsta spetsen på Kebnekaise, alltså Sydtoppen, ligger på 2099 meter över havet. Här finns inga linbanor eller liftar, alla besökare måste klara av en utmanande dagslång vandring för att belönas med dramatisk utsikt ur fågelperspektiv. var

Börja ditt äventyr vid Nikkaluokta och gå sedan 21 kilometer till Kebnekaise fjällstation som ligger vid bergets fot. Leden är skyltad hela vägen genom djupa barrskogar och över vildvuxna ängar. Du som vill kan boka en kunnig guide för att få hjälp på upptäcktsfärden. Det går även att börja vandringen i Abikso nationalpark och gå 105 kilometer längs leden fram till Kebnekaise fjällstation.

Under sommaren är det fullt möjligt att vandra om natten i midnattssolen. Håll ögonen öppna så får du se renarna vallas av de samiska herdar som bor i området.

Från bergets fot tar du den populära västra leden raka vägen till fjälltoppen och behöver ingen särskild utrustning. Däremot kan det ta ungefär 13 timmar att gå till toppen och tillbaka. Rutinerade klättrare väljer ofta en brantare väg på bergets östra sida, över Björlings glaciär.

Oavsett vägval är utsikten från toppen hisnande och de snötäckta fjällen tycks sträcka sig bort över horisonten i oändlighet. När du stolt kommer tillbaka till baslägret är det fint att bada bastu som belöning. Sedan kan du äta någonting gott på restaurangen och dela upplevelserna med andra klättrare och vandrare runt lägerelden.

Du kan antingen tälta eller du bo på mysiga STF Kebnekaise Fjällstation. Det är enklast att ta sig till Nikkaluokta från Kiruna, vilket tar en timme med bil. Ett annat alternativ är att åka buss till byn Aroksjokk från Kiruna och sedan motorbåt till Nikkaluokta. Från Kirunas järnvägsstation kan du åka till övriga Sverige. Det bästa vandringsvädret är sent i juni fram till september.

Rusta dig med en bra karta och ge dig sedan ut på äventyr mot Sveriges högsta fjälltopp.

Populära sevärdheter att besöka


Hotell nära Kebnekaise

Abisko Guesthouse  & Activities
Abisko Guesthouse & Activities
2 out of 5
Kalle Jons väg 5, Abisko
Abisko Guesthouse & Activities
Stora Sjöfallet Mountain Center
Stora Sjöfallet Mountain Center
2.5 out of 5
Stora Sjöfallet 1, Gallivare
Stora Sjöfallet Mountain Center
Lägsta pris per natt som vi hittade under de senaste 24 timmarna, baserat på 1 natt för 2 vuxna. Priser och tillgänglighet kan komma att ändras. Ytterligare villkor kan gälla.