Korsika

Frankrike
Porto Beach presenterar en solnedgång och kustutsikter

Korsika är en ö som tillhör Frankrike, har italienskt påbrå och är oberoende av naturen. Här finns möjligheter för både klassiska solsemestrar och naturupplevelser i ett bergigt landskap fyllt av medeltida fästningar.

Den som väljer att resa till Korsika kan välja att njuta av en vanlig strandsemester. Längs med kusten hittar man stränder, dykplatser och många mysiga vikar. Men geologin i öns innandöme kan göra upplevelsen unik. Bergen som sträcker sig upp från hjärtat av ön skapar pittoreska toppar, massiva raviner och kustsektioner med vita klippor och röda bergshällar. Res mellan öns befästa medeltidsstäder för att utforska landskapet.

Under resor till Korsika får man inte missa att besöka Ajaccio, öns största stad, som ligger nära en av de vackraste bitarna av Korsikas kust. Utforska stadens historiska sevärdheter, som bland annat innefattar Maison Bonaparte, där Napoleon tillbringade de första nio åren av sitt liv. Förgyll din weekend med en båttur norrut längs kusten till de orangea klipporna vid Les Calanques de Piana. Det går också dykbåtsturer till de närliggande klipporna i Réserve Naturelle de Scandola.

Från Ajaccio kan du köra till inlandsstaden Corte, högt upp i de centrala bergen. Under Korsikas 14 år långa frihetstid från fastlandet på 1700-talet, var Corte öns huvudstad. Missa inte statyn på Cortes torg som föreställer ledaren för den korsikanska självständighetsrörelsen, Pascal Paoli. Prova några läckerheter från Korsikas inlandskök, som vildsvinsskinka och fårost. Vandra i den bergiga naturparken Parc Naturel Régional de Corse.

Korsikas populäraste stränder ligger på öns södra kust. Simma i viken vid Santa Giulia-stranden eller vada bland röda klipporna på den långa Palombaggia-stranden.

Trots att Korsika tillhör Frankrike ligger ön närmare den italienska kusten. Under den största delen av dess historia tillhörde den Genua. Så även om franska är det officiella språket på ön, kommer du höra italienska och den italiensk-liknande korsikanskan under ditt besök.

Till Korsika tar du dig enklast med flyg till Ajaccios internationella flygplats – perfekt för weekendresor – eller med färja från Frankrike eller Italien till en av öns hamnar. Korsika har begränsade allmänna kommunikationer, så hyr en bil för att ta dig mellan bergen och stränderna.

Populära städer i Korsika

Bonifacio som inkluderar klippig kustlinje och vandring
Bonifacio
Hamnar, Historisk och Småbåtshamnar
Bonifacio är Frankrikes sydligaste stad och en av landets mest storslagna. Den är delvis belägen uppe på de höga klipporna och är en riktig korsikansk pärla.

Saker att besöka

  • Bonifacio hamn
  • Plage de Petit Sperone
  • Escalier du Roi d'Aragon
S:t Francois-stranden som visar en kuststad och kustutsikter
Ajaccio
Utsikt mot stranden, Hamnar och Småbåtshamnar
Den franske kejsaren Napoleon Bonaparte föddes här i huvudstaden på ön Korsika. Här kan du vandra, bada och besöka historiska platser.

Saker att besöka

  • Musée Fesch
  • Ajacciokatedralen
  • Place Foch
Bastia som inkluderar en kuststad och en marina
Bastia
Färjor och båtar, Hamnar och Lyx
På Korsikas nordöstra kust ligger en stad med en mysig gammal hamn, historiskt citadell, livliga marknader och Medelhavsstränder.

Saker att besöka

  • Place S:t Nicolas
  • Place du Donjon
  • S:t Jean-Baptiste-kyrkan
Porto-Vecchio som inkluderar en marina och en kuststad
Porto-Vecchio
Hamnar, Småbåtshamnar och Simning
Tillbringa en weekend i Porto-Vecchio – en elegant, kosmopolitisk hamnstad med en historisk gammal stad, en stilfull småbåtshamn och idylliska stränder.

Saker att besöka

  • Santa Giulia strand
Sartene
Sartene
Naturparker, Monument och Utsikt mot stranden
Dags att resa! Upptäck parkerna, monumenten och stränderna i Sartene.
Corte
Corte
Floder, Berg och Naturparker
Fly undan till avslappnande Corte! Upplev parker, vandring och universitetsstämning.