Kutna Hora

Reseguide
Kutna Hora som inkluderar åkrar

Utforska denna medeltidsstad som en gång i tiden konkurrerade med Prag om att vara Böhmens ekonomiska och kulturella centrum. På en resa till Kutná Hora får du möjlighet att besöka byggnader som är flera hundra år gamla och lära dig om stadens silvergruvor.

Kutná Hora blev en rik stad tack vare sina silvergruvor. Detta syns tydligt på de stora husen som byggdes under de gyllene åren under medeltiden. Här kan du besöka dessa ståtliga hus, ta dig ner i en silvergruva och se var silvermynten trycktes för hundratals år sedan.

Silverproduktionens storhetstid var under 1300- och 1400-talet, då silver bröts från stora gruvområden under staden som idag står övergivna. Alla gruvor har dock inte övergetts. Du kan utforska en liten del av ett gruvschakt när du besöker 1400-talsslottet Hrádek, som idag innehållerTjeckiens silvermuseum. Sätt på dig en hjälm och låt dig guide leda dig genom ett 250meter långt schakt.

I S:ta Barbarakyrkan finns mycket som påminner om stadens gruvhistoria. Inuti finns exempel på gruvinspirerad konst, som statyer och avbildningar av gruvarbete på de färgade glasfönstren.

En del av silvret gick till att tillverka silvermynt, som den tjeckiska groschen, vilket under medeltiden var ett av Europas mest utspridda mynt. Missa inte heller det italienska hovet under din weekend i Kutná Hora. Här låg det kungliga mynteriet som tillverkade silvermynten. Den gamla byggnaden var även hem till kungligheter, och det kungliga kapellet är en av höjdpunkterna.

Bredvid Kutná Hora ligger Sedlec, där du hittar en av landets mest underliga sevärdheter, benhuset i Sedlec. Detta underjordiska kapell är utsmyckat med konst och föremål som är gjorda av mänskliga skelett. Bland annat finns här ljusstakar, kandelabrar och en kristallkrona som alla är gjorda av ben. Medan du är i Sedlec kan du passa på att besöka Jungfru Marias och Johannes Döparens kyrka.

Eftersom staden endast ligger drygt sju mil från Prag är den ett populärt resmål för dagsutflykter från huvudstaden. Du kan resa till Kutná Hora med bil eller ta bussen från Florenc station i Prag. De vackra gamla byggnaderna, den rika historian och de fängslande sevärdheterna kanske får dig att vilja stanna längre.

Var kan jag bo i Kutna Hora?

Kutna Hora som inkluderar åkrar

Historical Town Center

Du kommer uppskatta museerna och kyrkorna i Historical Town Center. Avsätt lite tid för att besöka Gothic Stone House (Kamenny dum) eller S:ta Barbarakyrkan.

Historical Town Center
Hotel U Kata
Hotel U Kata
3 out of 5
Štefánikova 92, Kutna Hora
Priset är 819 kr per natt mellan 7 juli och 8 juli
819 kr