Norsk hermetikkmuseum ÄterberÀttar historien om Stavangers fiskkonservsarv, som fram till 1960-talet var stadens huvudindustri. LÀr dig allt om konserveringskonstens olika stadier, utforska en samling av fler Àn 30 000 konservburksetiketter och provsmaka nykokta sardiner.
Ta dig till museets huvudutstÀllning för att följa de tolv steg som krÀvs för att konservera sardiner och fiskbullar. HÀr kan du fascineras av maskiner och utrustning som anvÀnds i de olika stegen, sm till exempel saltning, rökning och packning. Personalen stÄr till tjÀnst för att hantera maskinerna och demonstrera hur de fungerade. Ta dig tid att kolla in fotografierna som visar upp arbetsförhÄllandena i Stavangers konservfabriker frÄn 1890-talet till 1960-talet.
Museet har ocksÄ en samling med 33 000 historiska sardinburksetiketter. Se ett urval av dessa pÄ utstÀllningne pÄ museets andra vÄning. Missa inte arbetarbostaden bredvid, som dekorerats med möbler, leksaker och prydnadsföremÄl som var vanliga pÄ 1920- och 1960-talen.
Besök museet första söndagen i mÄnaden för att provsmaka fÀrskrökta sardiner som tillagats i traditionella trÀeldade ugnar. PÄ sommaren kan du Àven uppleva dessa unikt tillagade sardiner pÄ tisdagar och torsdagar.
Norsk hermetikkmuseum ligger fem minuters promenad frÄn centrala Stavanger. Gratis, men tidsbegrÀnsad, gatuparkering Àr tillgÀnglig i nÀrheten. NÀr du Àr i omrÄdet kan du passa pÄ att promenera lÀngsmed Gamle Stavangers kullerstensgator och beundra trÀhusen frÄn 1700-talet.
Ăppettider för Norsk hermetikkmuseum och arbetarbostaden varierar under Ă„ret. Besök museets officiella hemsida om du vill ha mer information. I intrĂ€det till konservburksmuseet ingĂ„r Ă€ven intrĂ€de till Stavanger maritime museum och Norsk grafisk museum.