Padova

Veneto
Porta Ognissanti som inkluderar en bro, historiska element och en å eller flod
Padua är en stad med många ansikten som alla ger uttryck för samma fantastiska historia.

Staden är ädel, förnäm och ambitiös och kallas för Giottos stad efter konstnären som skapade dess största mästerverk i kapellet Cappella degli Scrovegni. På en resa till Padua får du chans att frossa i kultur och en stämning som i århundraden har eftersökts av mängder av unga människor, som kommit hit för att studera vid det universitet där Kopernikus läste och Galileo Galilei undervisade. Padua har en historia som sträcker sig över 3000 år bakåt i tiden och som har lämnat efter sig en ovärderlig skatt av konstnärliga och historiska monument. Den här mångfacetterade staden ger besökarna en chans att uppleva konst, religion, god mat och kultur samlat inom ett litet område. Vilken tur att det finns så många erbjudanden på weekendpaket till Padua!

En weekend i Padua med alla de här ingredienserna börjar med fördel på Piazza Eremitani, där du kan beundra det vackra kapellet Cappella degli Scrovegni, Giottos främsta mästerverk. Bredvid kapellet ligger Eremitani stadsmuseum, med en arkeologisk avdelning och ett konstgalleri med verk från 1300- till 1700-talet liksom kyrkan Chiesa degli Eremitani, med freskomålningar av Guariento, Giusto de' Menabuoi och Andrea Mantegna. Här ligger även Palazzo Zuckermann, som inhyser museet för tillämpad och dekorativ konst liksom Bottacins samling. Fortsätt sedan mot stadens centrum. Efter att ha passerat genom Porta Altinate kommer du till Caffè Pedrocchi, ett av Italiens kändaste historiska kaféer. Mittemot kaféet ligger Palazzo Bo som tillhör ett av de äldsta universiteten i världen, med en anatomisk teater och Galileo Galileis katedral. Turen går sedan till Piazza delle Erbe, Piazza dei Frutti och Piazza dei Signori, där en livlig marknad med gamla anor anordnas varje dag i skuggan av Palazzo della Ragion.

Från eleganta Piazza dei Signori, som domineras av ståtliga Palazzo del Capitanio, kommer du på några minuter till Paduas domkyrka Duomo di Padova, där dopkapellet stoltserar med vackra freskomålningar av Giusto de’ Menabuoi. Du får inte missa stiftsmuseet i biskopspalatset med fina tavlor, skulpturer, smycken och en stor del av stiftets skatter I besöket ingår även kapellet cappella di Santa Maria degli Angeli, med fresker från sent 1400-tal och den vackra salen Salone dei Vescovi. Om du sedan går nedför Via del Santo kommer du till en kyrka som även är ett konstverk, Basilica del Santo, dit miljoner pilgrimer och turister reser varje år. Runt basilikan ligger andra spektakulära monument och byggnader som Donatellos staty av Gattamelata, kyrkan oratorio di San Giorgio, Antonianimuseet och de storslagna byggnaderna Loggia och Odeo Cornaro, som är fantastiska exempel på Paduas renässansarkitektur.

Om du fortsätter från Piazza del Santo kommer du till botaniska trädgården, den äldsta universitetsägda botaniska trädgården i Europa. I närheten ligger Prato della Valle, ett stort ellipsformat torg med många gamla byggnader, till exempel Palazzo Angeli, som inhyser ett museum om filmens föregångare, Museo del Precinema. Vid torgets södra ände ligger Basilica Abbaziale di Santa Giustina, en av Europas största kyrkor.

Genom århundradena har det varit nödvändigt att försvara Paduas rika konstskatter. Den elva kilometer långa stadsmuren från mitten av 1500-talet är nästan helt bevarad med tjugo fästningsvallar och sex portar. Porta Altinate, Porta Ponte Molino och Torre di Ezzelino är några av de äldsta. Det astronomiska observatoriet La Specola är byggt ovanpå ett av det medeltida slottet Torlongas torn.

En stad som Padua är lika full av smak som av tradition. Paduas mattraditioner domineras av produkter från fruktträdgården, grönsakslandet och vingårdarna och av särskilda korvar. I Colli Euganei har man producerat olivolja från före romartiden fram till i dag. Restaurangen Angelo Rasi är ett säkert gastronomiskt val. På kvällarna serverar man här utsökt mat och ett urval av verkligt högtstående viner. Ett annat middagsalternativ är Vecchia Enoteca, där man serverar en perfekt blandning av tradition och kreativitet, och ett stort urval av kvalitetsviner. Restaurangen ligger i de gamla judiska kvarteren, så efter maten kan det passa bra att delta i ett av de kulturella evenemang som anordnas i den gamla Stora synagogan. Antico Brolo är ett bra lunchställe, där du kan avnjuta livets goda i 1500-talsatmosfär. Om du söker ett elegant ställe att dricka kaffe på rekommenderas det två hundra år gamla Caffè Pedrocchi. Precis som det finns många sightseeingalternativ och en stor portion vida berömd gästfrihet finns det en mängd erbjudanden på resor till Padua.

Populära städer i Padova

Historisk stadskärna som visar historiska element
Padova
Katedraler, Historisk och Konst
Kan du inte få nog av katedraler, monument och historia? Kom iväg till Padova!

Saker att besöka

  • Basilica di Sant'Antonio di Padova
  • Scrovegni Chapel
  • Padovas universitet
Abano Terme som visar historiska element och historisk arkitektur
Abano Terme
Span, Avkoppling och Simning
En weekendresa till Abano Terme är ett perfekt sätt att ta hand om både kropp och själ. Tack vare det hälsobringande vattnet från de heta källorna vid Terme Euganee hittar du Europas största och mest berömda spaanläggningar här. De över 100 spahotellen erbjuder moderna skönhets- och hälsobehandlingar, och vid en resa till Abano Terme möts du alltid av ett varmt och professionellt välkomnande. Boka ett weekendpaket till Abano Terme och upptäck själv den avkopplande staden och den underbara naturen.

Saker att besöka

  • Piscin Termali Columbus
  • Madonna della Salute Monteortone
  • Amleto och Donato Sartoris internationella maskmuseum
Montegrotto Terme
Montegrotto Terme
Simning, Span och Arkeologi och antropologi
Upplev spaanläggningarna, de arkeologiska lämningarna och parkerna i Montegrotto Terme!
Selvazzano Dentro
Selvazzano Dentro
Kultur, Bibliotek och Vingårdar
Utforska Selvazzano Dentro: kultur, bibliotek, parker och mycket mer!
Cittadella
Cittadella
Historisk och Monument
Fly undan till Cittadella! Upplev historiska sevärdheter och monument.
Galzignano Terme
Galzignano Terme
Avkoppling, Span och Barer
Fly undan till avslappnande Galzignano Terme! Upplev parker, golf och historiska sevärdheter.