Puglia

Italien
Lecce som visar gatuliv och historiska element såväl som en liten grupp av människor
På stövelns häl ligger den soliga italienska regionen Apulien. Regionen är känd för sina vackra stränder, arkitektoniska underverk, nationalparker och sin förkärlek till mat.

I Apulien blandas den italienska landsbygdens skönhet med barocka städer, medeltida bergsorter och eleganta strandorter. Denna härliga turistregion sträcker sig längs med sydöstra Italien. Kusten mellan Adriatiska havet och Joniska havet har ungefär 300soldagar per år. Apulien har en lång historia av vintillverkning och enkel cucina povera-mat.

Här finns gamla kyrkor och Castello Normanno-Svevo att utforska medan du promenerar runt på Baris kullerstensgator. I Foggia hittar du flera kyrkor, palats och torg. Du kan även utforska det vackra fortet i Lucera. Besök Lecce under din weekend i Apulien och se de barocka mästerverken. Besök bergsstäderna och se olivgårdarna i Valle d'Itria, som även är känd för sina vitmålade trulli-hus. Alberobello, Cisternino och Martina Franca är också värda ett besök.

De vita sandstränderna, det kristallklara vattnet och bukterna i Apuliens kust har en härlig medelhavscharm. Trani, Polignano a Mare och Monopoli pryder alla kusten och ligger endast en kort bilresa från Bari. I naturreservatet Torre Guaceto, nära Marina di Ostuni, kan du cykla, snorkla och dyka. Avskilda vikar och havsgrottor karaktäriserar stränderna vid Joniska havet nära halvön Salento. Missa inte heller de vackra platserna Santa Maria di Leuca, Marina di Ugento och Gallipolibukten.

I Garganos nationalpark kan du aktivera dig med cykling, vandring eller ridning i den täta skogen som sträcker sig ner mot de livliga strandorterna. Ta gärna färjan till de idylliska öarna Isole Trèmiti.Här kan du upptäcka djupa kanjoner, klippiga byar och bysantinska reliker i Parco naturale regionale Terra delle Gravine. Vill du komma bort från folkmassorna som samlas under resor till Apulien kan du besöka Parco Nazionale dell'Alta Murgia.

Njut av de goda cucina povera-måltiderna, som är en bondeprincip som har en lång tradition, där man använder enkla ingredienser för att skapa goda rätter. Några populära rätter är melanzane ripiene (stoppad aubergine), polpi in umido (bläckfiskgryta) och pastarätten orecchiette. Till maten kan du dricka något av Apuliens fruktiga och fylliga viner från vingårdar som Leone de Castris.

Det enklaste sättet att resa till Apulien är att flyga till Bari eller Brindisi. För att ta dig runt i den vackra regionen kan det vara en bra idé att hyra en bil.

Populära städer i Puglia

Bari som inkluderar en kuststad
Bari
Historisk, Katedraler och Kyrkor
När du bokar ett weekendpaket till Bari får du kliva in i en antik stad i södra delen av Italien, med en rik samling av konst och arkitektur från en tusenårig historia. Här finns monument av alla de slag, från romanska byggnader till medeltida kyrkor, ett slott uppfört av Frederick II och byggnader i venetiansk stil, barockstil, jugend och art deco. Under århundradena har saracenska, bysantinska och normandiska influenser påverkat den antika staden som på latin kallades Barium och som idag är Bari. Tack vare alla fina resor till Bari kan du uppleva den unika charmen hos denna smältdegel för olika kulturer.

Saker att besöka

  • San Nicola basilika
  • Bari-katedralen
  • Norman-Hohenstaufens slott
Gallipoli hamn som visar en hamn eller havsbukt och kustutsikter
Lecce
Historisk, Katedraler och Kyrkor
Söderns Florens är en iögonfallande syditaliensk stad med barockarkitektur, romerska ruiner och välskötta trädgårdar.

Saker att besöka

  • Porta Napoli
  • Piazza Sant'Oronzo
  • Lecces romerska amfiteater
Vieste som inkluderar klippig kustlinje, en ravin eller kanjon och en kuststad
Vieste
Historisk, Simning och Ost
Res till Vieste och upptäck denna underbara lilla stad på Gargano-halvön. Vieste är en mycket gammal stad med utsikt över havet, och ett myller av trånga gränder och små vita hus med basilikaplantor i fönstren. När du står längst ut på klippan som staden ligger på, kan du blicka ut över en klarblå himmel och ett azurblått hav.

Saker att besöka

  • Vieste hamn
  • Scialmarino
  • Scialara o Castello
Polignano a Mare presenterar klippig kustlinje och en sandstrand såväl som en stor grupp av människor
Polignano a Mare
Span, Ost och Småstad
Åk på semester till denna hamnstad byggd på en klippa. Beundra kustlinjens vackra klippformationer, prova klippdykning och besök populära stränder och gamla kyrkor.

Saker att besöka

  • Spiaggia Cala Incina
Monopoli som visar en kuststad
Monopoli
Hamnar, Trendigt och Avskilt
Följ med på guidade rundturer genom gamla kyrkor, se spännande museiutställningar och ta dig upp till toppen av ett slott på en weekendresa till Monopoli.
Brindisi som visar skyltar
Brindisi
Hamnar, Historisk och Monument
Strandliv, historia och vackra kyrkor får många att resa till Brindisi, en pittoresk stad vid Adriatiska havet i sydöstra Italien.