Riksgränsen

Reseguide
Riksgränsen som inkluderar snö och en liten stad eller by
Vid en resa till Riksgränsen kommer du att kunna träna utförsåkning i midnattssolen, vare sig du har skidor eller snowboard under armen.

Högst upp i Kiruna kommun ligger den nationella gränsen mot Norge och en av världens nordligaste skidorter. Du kan uppleva detta oförglömliga snöparadis om du planerar en weekend i Riksgränsen. Här är säsongen ovanligt lång för vintersporter, från senvinter till senvår.

Det enorma årliga snöfallet tvingade många av invånarna att flytta från byn under tidigt 1900-tal. Senare kom denna pudersnö att bli en stor tillgång och lockade till sig utförsåkare både från Sverige och utlandet. Du kan hyra utrustning på plats och ge dig iväg på en gång.

Det finns sex olika liftar som gör det lätt att navigera i området. Efter att ha bemästrat de 42 välordnade backarna brukar experterna tackla de fina åkmöjligheterna som finns offpist. Fjällen bestigs ofta till fots för att sedan kunna åka slalom hela vägen ner. Ta en guidad tur för att lära dig av någon som kan vildmarken utan och innan. Tackla de ökända backarnaUffes Vägg och Rimfors, eller Nordasfjäll, där friåkningstävlingen Scandinavian Big Mountain Championships arrangeras varje år i maj.

Rutinerade skidåkare kan besöka några av de närliggande fjälltopparna, varav 60 av dem står 1200 meter över havet. Boka in heliskidåkning och åk helikopter till valfri bergstopp, om du vill ha tillgång till helt orörd pudersnö.

Paketresor till Riksgränsen är perfekta för dem som vill förlänga säsongen till långt in på våren. Sent i maj kan du susa fram i backarna och solen kommer knappt att nå horisonten på kvällarna. Glöm inte bort att boka in lite tid för avkoppling om kvällarna. Resor till Riksgränsen bör absolut inkludera ett besök på spahotell, där du både kan få massage och andra behandlingar. Det finns en utomhuspool där du kan ta dig en kopp glögg. På skidorten kan du också äta gott på café eller krog.

Den närmaste flygplatsen ligger i Kiruna och du kan åka bil, buss eller tåg till skidorten. Med bil tar det sedan 90 minuter att köra hit. Nattåg mellan Stockholm och Riksgränsen tar cirka 19 timmar. På skidorten finns flera sorters boenden att välja mellan, från vandrarhem till lyxlägenheter.

Niehku Mountain Villa
Niehku Mountain Villa
3 out of 5
Lokvändarvägen 20, Riksgränsen, Norrbotten County, 98194
Detta hotell med möjlighet till skidåkning har 3 stjärnor och ligger i Riksgränsen. Här har du tillgång till gratis frukost, gratis wi-fi och avgiftsfri parkering. ...
Niehku Mountain Villa
Hotell Riksgränsen
Hotell Riksgränsen
3.5 out of 5
Riksgränsvägen 15, Riksgränsen, 98194
Detta hotell med möjlighet till skidåkning har 3,5 stjärnor och ligger i Riksgränsen. Här har du tillgång till gratis frukost, gratis wi-fi och avgiftsfri parkering. ...
3,5/5 Good! (45 recensioner)
"Avslappnad atmosfär men inte hög standard. Hotellrummen städades inte under vistelsen. Lyhört från Grönan=nattklubben vilket gjorde att fredag och lördagens nattsömn inte var bra."

Recension från 17 maj 2022

Hotell Riksgränsen
RIBO Apartment Riksgränsen
RIBO Apartment Riksgränsen
3.5 out of 5
Nordanstigen, Riksgränsen, 981 94
Detta hotell med spa har 3,5 stjärnor och ligger i Riksgränsen. Här har du tillgång till gratis wi-fi, avgiftsfri parkering och 2 restauranger. De populära sevärdheterna ...
RIBO Apartment Riksgränsen
Lägsta pris per natt som vi hittade under de senaste 24 timmarna, baserat på 1 natt för 2 vuxna. Priser och tillgänglighet kan komma att ändras. Ytterligare villkor kan gälla.
Cabin at Huskyfarm Innset
Cabin at Huskyfarm Innset
BARDU, Troms og Finnmark
Denna semesterbostad ligger i Bardu. Här har du tillgång till parkering, trädgård och grillar. Läs recensioner skrivna av gäster som har bott på Cabin at Huskyfarm ...
Cabin at Huskyfarm Innset
RIBO Apartment Katterjokk
RIBO Apartment Katterjokk
4 out of 5
Odonvägen 7, Riksgränsen, Norrbotten, 98194
Denna stuga med möjlighet till skidåkning har 4 stjärnor och ligger i Riksgränsen. Här har du tillgång till gratis wi-fi, avgiftsfri parkering och 2 restauranger. ...
RIBO Apartment Katterjokk
Lapphaugen turiststasjon
Lapphaugen turiststasjon
2.5 out of 5
General Fleischers Vei 365, Lavangen, 9357
Denna stuga ligger i Lavangen. Här har du tillgång till gratis wi-fi, avgiftsfri parkering och frukost. De populära sevärdheterna Spanstinden och Polar Zoo finns ...
4,4/5 Wonderful! (7 recensioner)
Flot hytte til prisen
"Det var en fin hytte med et lille funktionelt køkken og et dejligt stort badeværelse. Stuen var fin med sofa, lænestol, spisebord med 2 stole og et stort TV"

Recension från 21 okt. 2021

Lapphaugen turiststasjon
Lägsta pris per natt som vi hittade under de senaste 24 timmarna, baserat på 1 natt för 2 vuxna. Priser och tillgänglighet kan komma att ändras. Ytterligare villkor kan gälla.

Populära sevärdheter att besöka

Städer nära Riksgränsen