Skotska öarna

Reseguide
Stromness presenterar stillsam natur och klippig kustlinje
Varje liten ort på de skotska öarna har sin egen distinkta karaktär och bjuder på hisnande vacker natur med allt från sandstränder till karga bergskedjor.

När du väljer att resa till skotska öarna öppnar sig en hel värld av över 700 olika öar, var och en med sin eget unika kulturarv. Ett bra tips är att resa runt mellan några av de fascinerande öarna och till exempel utforska nordiskinfluerade Orkneyöarna och besöka whiskydestillerierna på Islay.

De drygt 70 Orkneyöarna utgör en makalöst vacker skärgård som är känd för sitt rika djurliv och sin fantasieggande historia. Håll utkik efter den lilla åkersorken som finns enbart på Orkneyöarna. Öarna är också ett riktigt paradis för fågelentusiaster: tretåig mås, lunnefågel och stormfågel är bara några av de tiotals arter som lever här. Missa inte heller ett besök i Skara Brae, en av norra Europas bäst bevarade byar från yngre stenåldern, eller Stones of Stenness, ett hengemonument och en stencirkel som härrör från det tredje årtusendet före Kristus.

Många som åker på semester till skotska öarna väljer att resa till Isle of Skye, Skottlands näst största ö och en av landets främsta turistattraktioner. Förutom att den majestätiska ön bjuder på karga bergskedjor, förtrollande vackra hedar, vindpinade klippor vid havet och urgamla slott, är den också känd för sin utsökta matkultur. Här kan du avnjuta färska skaldjur, traktens eget öl och kött från djur som har fötts upp eller fällts bland regionens berg och dalar.

Isle of Arran brukar ofta kallas för ett ”Skottland i miniatyr”, och det är lätt att förstå varför när man ser hur dess höglands- och låglandsnatur möts i en förtjusande blandning. Det här är en häpnadsväckande naturskön ö som lämpar sig bäst för att utforskas till fots eller på cykel. Du kan till exempel ta en tur upp på Goatfell, den högsta bergstoppen med sina 874 meter, eller ge dig på den långa Isle of Arran Coastal Way som leder förbi både vattenfall, klippor, stränder och grottor.

Isle of Islay är utan konkurrens Skottlands whiskycentrum nummer ett, med hela åtta destillerier. Följ med på en rundtur på något av dem så får du lära dig mer om traditionell whiskyproduktion – och provsmaka, naturligtvis. Whiskyn från Islay är känd för sin kraftiga, rökiga smak.

Det finns olika sätt att resa till skotska öarna, och vad som passar bäst beror framförallt på vilka öar du vill besöka och hur lång tid du har på dig. De mest avlägset belägna öarna är lättast att nå med flyg, men ett långsammare och kanske charmigare alternativ är att resa mellan öarna med färja.

Kings Arms Hotel
Kings Arms Hotel
2 out of 5
King Street, Kyleakin, Isle of Skye, Scotland
Priset är 1 830 kr per natt mellan 22 juni och 23 juni
1 830 kr
per natt
22 juni - 23 juni
Detta hotell ligger i Isle of Skye. Här har du tillgång till gratis wi-fi, avgiftsfri parkering och 2 barer/lounger. Våra gäster brukar tala väl om den hjälpsamma ...
6,2/10 (683 recensioner)
Undvik detta hotell!
"Här ska du inte boka övernattning. Det var ointresserad personal, smutstigt på rummet, det gick knappt och öppna dörren in i rummet för den slog emot sängen. Man kunde se in på toaletten. Frukosten var den sämsta vi upplevt under alla våra resor. Nästan tomt i alla fat, inga tallrikar, Ointresserad ..."

Recension från 31 juli 2023

Kings Arms Hotel
Dunollie Hotel
Dunollie Hotel