Skottland

Storbritannien
Isle of Skye som inkluderar stillsam natur, ett vattenfall och en å eller flod

Res till Skottland och ta en rundtur på ett whiskydestilleri, besök de skotska öarna, bestig Storbritanniens högsta berg och leta efter det mytomspunna Loch Ness-odjuret.

Med sina höga bergstoppar, klippiga kustlinjer, kanaler, sjöar och högt belägna slott är Skottland ett häpnadsväckande naturskönt land. Passa också på att uppleva en annan sida av landet i någon av de större städerna, där du hittar gallerier och museer i världsklass, fascinerande historiska monument och ett brett utbud av kulturella evenemang.

Många besökare inleder sin semester i Skottland med ett besök i huvudstaden Edinburgh. Här kan du ströva längs Royal Mile genom gamla staden upp till Edinburgh Castle, och beundra kronjuvelerna som drottning Maria av Guise bar vid sin kröning. Ett annat tips är att ta en titt på fåret Dolly, världens första klonade däggdjur, på National Museum of Scotland. Är du shoppingsugen finns mängder av butiker längs huvudgatan Princes Street. Passa på att besöka staden i augusti och upplev Edinburgh-festivalen, världens största konstfestival.

En timmes bilresa västerut från Edinburgh ligger Glasgow, en före detta industristad som har förvandlats till ett av landets främsta kulturcenter. Här kan du få ditt lystmäte vad gäller museer och gallerier – några tips är Kelvingrove Art Gallery and Museum, Glasgow Science Center och Glasgow Police Museum. På George Square i centrala Glasgow finns flera statyer och monument.

Bortanför städerna lockar landsbygden med natursköna vandringar och äventyr: vad sägs om att bestiga det 1 344 meter höga Ben Nevis, Storbritanniens högsta berg, eller vandra längs stigarna i Cairngorms National Park och kika efter ekorrar och vildkatter? Ett måste på varje resa till Skottland är förstås att besöka Loch Ness och försöka få syn på det legendariska sjöodjuret, som går under namnet Nessie.

Du känner säkert redan till att en av Skottlands mest kända exportvaror är whisky. På Malt Whisky Trail mellan Inverness och Aberdeen kan du lära dig mer om nationaldrycken, besöka destillerier som är i full gång och provsmaka olika sorters whisky.

Förutom whisky är Skottland också känt för sina medeltida slott som ligger utspridda över hela landskapet. Ett bra tips är att åka till Aberdeen City and Shire och följa Castle Trail som omfattar 17 olika slott, däribland Dunnottarr Castle och Balmoral Castle, det skotska residenset för drottning Elizabeth II.

Om du har tid så besök gärna någon av de skotska öarna, till exempel Skye, Bute eller Mull, och njut av djurliv, stränder och pittoreska byar.

Populära städer i Skottland

Arthur\'s Seat. som visar en solnedgång, ett slott och utsikter
Edinburgh
Historisk, Slott och Turer
Skottlands huvudstad är full av fina sevärdheter, parker och trädgårdar och här arrangeras kulturfestivaler som lockar miljontals besökare varje år.

Saker att besöka

 • Royal Yacht Britannia
 • Edinburgh International Conference Centre
 • National Gallery of Scotland
The SSE Hydro som inkluderar nattliv och dimma
Glasgow
Shopping, Teatrar och Levande musik
Upplev museerna, konsten och barerna i Glasgow!

Saker att besöka

 • The SSE Hydro
 • University of Glasgow
 • Scottish Exhibition and Conference Centre
Dundee presenterar en å eller flod och en liten stad eller by
Dundee
Trevliga människor, Restauranger och Span
Utforska Dundee: museer, monument, krogar och mycket mer!

Saker att besöka

 • V&A Dundee
 • City Square
 • Dundee Law
Urquhart Castle som inkluderar en ruin och en sjö eller ett vattenhål
Inverness
Utsikt mot floden, Historisk och Promenad
Upplev slottet, flodstranden och det lokala köket i Inverness!

Saker att besöka

 • Urquhart Castle
 • Inverness Castle
 • Eden Court Theatre
Aberdeen presenterar ett torg, nattliv och en stad
Aberdeen
Shopping, Affärsresor och Hamnar
Kom iväg till Aberdeen! Upplev universitetsstämningen, slottet och museerna.

Saker att besöka

 • University of Aberdeen
Lairg
Lairg
Barer vid poolen, Avskilt och Lyx
Lyxiga Lairg väntar: bergsvyer, barer, fiske och mycket mer!

Saker att besöka

 • Loch Inchard