Storbritannien

Reseguide
Inverness som visar historisk arkitektur, nattliv och en bro
Flertusenårig historia, världsstäder och varierad natur är bara några av de dragplåster som lockar turister till Storbritanniens fyra nationer.

I England, Wales, Skottland och Nordirland ryms mängder av kultur, historia och natursköna områden. En semester i Storbritannien har något för alla: från det höga tempot i London till de vilda skotska högländerna, från sömniga fiskebyar till magnifika kungliga palats och slott –

och så inte minst den varierande och hisnande vackra naturen. Här kan du vandra i skotska högländerna eller genom dalgångarna i Snowdonia i Wales, eller ta dig fram på cykel genom engelska Lake District. I Nordirland kan du vandra över de fascinerande vulkaniska klippformationerna som kallas Giant’s Causeway.

Den som gillar historiska sevärdheter har också mycket att välja bland: några tips är Stonehenge, det berömda förhistoriska stenmonumentet i Wiltshire i England, och Londons Buckingham Palace, där den brittiska kungafamiljen bor sedan 1837. Monarker som haft sämre tur och blivit ett huvud kortare kan du lära dig mer om på Towern. I Skottland hittar du Linlithgow Palace, där Maria Stuart föddes, och i Wales finns gott om medeltida slott och lämningar efter romerska fort.

En semester i Storbritannien är perfekt för dig som törstar efter kulturupplevelser: här finns allt från banbrytande teater till museer och konsertlokaler i världsklass. I London kan du boka biljetter till en fars eller musikal i West End eller se internationella artister uppträda i O2 Arena. På Manchesters Museum of Science and Industry kan du delta i praktiska aktiviteter, och Scottish National Gallery of Modern Art i Edinburgh bjuder på omfattande konstsamlingar. Titanic Experience i Belfast är ett bra tips för dig som vill veta mer om det historiska passagerarfartyget och se platsen där det byggdes. Om du besöker Cardiff kan du passa på att boka biljetter till en konsert på Wales Millennium Center.

Längtar du efter att få andas havsluft så har Storbritannien många fantastiska stränder att erbjuda. Några populära strandresorter är Blackpool i England och Sandwood Bay i Skottland. I Wales finns en vandringsled som går längs med landets hela kustlinje.

Du som törstar efter ett intensivt nöjesliv bör i första hand bo i de stora städerna som London, Belfast, Edinburgh och Cardiff. Är det lugn och ro du längtar efter kan du i stället boka ett rum i ett slott eller en avsides belägen stuga vid någon sjö.

Res till Storbritannien och upplev vacker natur, spännande städer och fascinerande historia.

Populära städer i Storbritannien

London presenterar ett höghus, nattliv och en bro
London
Museer, Teatrar och Historisk
Big Ben, Nelson’s Column, Towern och Abbey Road - det väntar en historia bakom varje hörn i London.

Saker att besöka

  • London Eye
  • London Bridge
  • Natural History Museum
Arthur\'s Seat. som visar en solnedgång, ett slott och utsikter
Edinburgh
Historisk, Slott och Turer
Skottlands huvudstad är full av fina sevärdheter, parker och trädgårdar och här arrangeras kulturfestivaler som lockar miljontals besökare varje år.

Saker att besöka

  • Edinburgh Castle
  • Royal Mile
  • Princes Street
Victoria Square som visar en stad, ett torg och historisk arkitektur
Birmingham
Restauranger, Barer och Shopping
Storbritanniens näst största stad är känd för dess museer, shopping, kanaler, mat och musik.

Saker att besöka

  • Birmingham Hippodrome