Tennessee

USA
Tennessee
I Tennessee kan du njuta av countrymusik, temaparker för hela familjen, sydstaternas gästfrihet och de blånande bergen i USA:s mest besökta nationalpark.

Resor till Tennessee bjuder framförallt på mångfald: lågländer och högländer, roliga temaparker och stillsamma plantager från tiden före inbördeskriget, countrymusik och en av USA:s mest populära rockfestivaler.

I Nashville hittar du Grand Ole Opry, där du kan se och höra populära country and western-stjärnor, nya stjärnskott och okända förmågor som kämpar för att få sitt genombrott. Här finns också ett utmärkt symfonikonserthus och ett Performing Arts Center, samt flera museer med musiktema, däribland Johnny Cash Museum och Country Music Hall of Fame and Museum. I Manchester hålls varje år den fyra dagar lång konst- och musikfestivalen Bonnaroo, som utlovar en riktigt trevlig upplevelse – ”jättetrevligt” är nämligen ungefär vad Bonnaroo betyder på kreolspråk.

Ett måste för musikintresserade besökare som reser till Tennessee är förstås Elvis Presleys hem Graceland i Memphis. Andra populära sevärdheter med musikanknytning är Sun Studio, Stax Museum of American Soul Music, Belz Museum och Orpheum Theater. En mer allvarlig men väl så viktig plats att besöka är National Civil Rights Museum – Lorraine Motel, där Martin Luther King, Jr. mördades.

När du rör dig på gatorna i staden Gatlinburg möts du av ett nästan överväldigande utbud av turistattraktioner: ett akvarium, ett vaxmuseum, en Space Needle, en Sky Lift, en 3D-biograf och mängder av glassbarer och godisbutiker, restauranger och barer, varav några erbjuder whiskyprovning.

Gatlinburg är också Tennessees port till Great Smoky Mountains National Park. Här kan du vandra längs några av parkens närmare 130 mil av vandringsstigar och hålla utkik efter de pyttesmå salamandrar av 31 olika arter som kilar upp och ned i hemlockträden. Över 10000 olika växt- och djurarter lever här i parkens mångsida miljö. Ett tips är att ta bilen till Clingmans Dome, den högsta punkten i Smoky Mountains, där du kan promenera uppför en hög, spiralformad gångbro till ett observationsdäck med 360graders utsikt.

När du är i Tennessee kan du också passa på att besöka Dollywood, Dolly Partons enorma temapark i Pigeon Forge. Här kan du roa dig med vattenrutschbanor, berg- och dalbanor, konserter och hantverk, eller ta en tur runt byn med ångtåget Dollywood Express. Passa på att boka din resa till Tennessee så att du kan vara med på någon av de många festivalerna med allt från barbeque och bluegrass till internationell kultur till sommarfyrverkerier, gospel och skördefester, och inte minst det populära julfirandet i Smoky Mountains.

Populära städer i Tennessee

Nashville
Nashville
Levande musik, Sport och Underhållning
Res till Nashville, en härlig stad med goa gubbar, som är känt i hela världen som countrymusikens hemstad.

Saker att besöka

  • Grand Ole Opry
  • Nissan Stadium
  • Opryland Hotel Gardens
Memphis presenterar en å eller flod och en bro
Memphis
Floder, Levande musik och Museer
Besök Memphis, bluesens och rock'n'rollens hemstad och platsen där Elvis Presley tillbringade den mesta tiden av sin karriär.

Saker att besöka

  • Graceland
  • Beale Street
  • Memphis Museum of Science & History