På grund av reseråden i samband med coronaviruset (covid-19) kan vissa destinationer vara otillgängliga under vissa datum. Läs mer.
På grund av reseråden i samband med coronaviruset (covid-19) kan vissa destinationer vara otillgängliga under vissa datum. Läs mer.
Typ av resa
Flyg 1
Flyg 2
Flyg 3
Flyg 4
Flyg 5

Sök bland fler än 1 000 000 boenden och 550 flygbolag runtom i världen

Medlemmar sparar 10 % mer på utvalda hotell, hyrbilar och semesterboenden. Registrera dig idag.

Gratis avbokning på de flesta boenden. Eftersom vi förstår vikten av flexibilitet.

Vatikanmuseerna

Glöm Louvren, Metropolitan Museum och Eremitaget – du hittar några av världens främsta konstsamlingar i Vatikanmuseerna.

Världens kanske bästa samling av utställningsföremål, de otroliga Vatikanmuseerna, kombinerar himmelska renässansmästerverk med fascinerande romerska fornlämningar.

Vatikanmuseernas samling skapades 1506 av påven Julius II – samma år som grunden bröts för Peterskyrkan – för att visa upp alla mästerverk som förvärvats av den katolska kyrkan under de föregående århundradena. Dessa verk – som omfattar målningar, skulpturer och historiska föremål – lockar numera över fem miljoner besökare varje år.

Vatikanmuseernas hela utbud utgörs av många mindre samlingar, som alla stoltserar med spektakulära konstverk, men det finns ett antal höjdpunkter som besökarna bör prioritera. Konstmuseet Pinacoteca Vaticana bjuder på berömda målningar och altartavlor av gamla mästare som Giotto, Rafael och da Vinci samt Caravaggios mest kända verk, Gravläggningen. I Museo Pio-Clementino hittar du exempel på grekiska och romerska skulpturer. Det finns även stora samlingar av antika egyptiska föremål, modern religiös konst och dekorativa italienska kartor genom tiderna.

Framför allt finns det en rad rum tillägnade renässansmästaren Rafael. Dessa rum var ursprungligen menade som boende för påven Julius II, men är numera ett tempel till den store konstnären. De fyra rummen visar upp några av Rafaels finaste bevarade fresker samt andra verk som Skolan i Aten, Adam och Eva och Parnassus.

Däremot är det kändaste rummet av alla inte ens i museets samling, utan på vägen till den. Det Sixtinska kapellet utformades och målades av den mest imponerande grupp inredare som någonsin samlats på samma ställe. Väggarna är täckta med fantastiska fresker av Pietro Perugino, Sandro Botticelli, Cosimo Rosselli och andra stora renässanskonstnärer, medan taket pryds av Michelangelos fantastiska takmålningar föreställande scener ur skapelseberättelsen.

Vatikanmuseerna ligger i centrala Rom och är öppna måndag till lördag samt sista söndagen i varje månad, då inträdet också är gratis. De har stängt flera helgdagar under året. Du hittar mer information på museets webbplats.

Du kan promenera dit från stadens centrum, den rakaste vägen är att korsa Tibern och följa Via della Conciliazione. Tunnelbanestation Ottaviano ligger en kort promenad bort längs med Via Ottaviano.


Andra sevärdheter i Vatikanen