Saker att göra i Dubrovnik

Aktiviteter, attraktioner och turer
Dubrovnik, Södra Dalmatien presenterar en kuststad och en hamn eller havsbukt

Att göra i Dubrovnik under ditt besök

Staden Dubrovnik vid Kroatiens kust är det perfekta resmålet för hela familjen. Här kan du på samma gång uppleva nutidshistoria, mysiga gränder, vacker skärgård, god mat samt sol och bad. Det spelar ingen roll om du är här för total avkoppling eller om du vill ha en semester full av aktiviteter – i Dubrovnik har du kommit rätt!

När du besöker Dubrovnik är ett besök i stadens Unescomärkta, vackra och muromgärdade gamla stadsdel Stari Grad ett måste. Här kan du följa med på en guidad rundtur som visar upp stadens historiska gator och byggnader, eller strosa runt på egen hand och besöka hippa butiker och slå dig ner på något mysigt café längs med den långa gågatan Stradun. En tidig morgon eller en eftermiddag framemot solnedgången, när det är svalare och färre turister, kan du ta en promenad utmed Stari Grads storslagna stadsmurar. Härifrån är utsikten över de terrakottafärgade hustaken och det azurblå Medelhavet fantastisk. Muren är cirka två kilometer lång och en promenad utmed med hela dess längd tar mellan 45 minuter och en timme.

Vill du uppleva en storslagen utsikt över Dubrovnik med Medelhavet i bakgrunden är en mycket populär Dubrovnik-aktivitet att ta linbanan upp till toppen av berget Srđ. Vid klart väder kan du se ända upp till 60 km omkring dig. Känner du för ett träningspass kan du istället promenera upp till toppen!

Annorlunda saker att göra i Dubrovnik

När du är i staden är ett tips att passa på att ta del av någon lite annorlunda aktivitet Dubrovnik har att erbjuda. För att få en bit nutidshistoria kan du besöka War Photo Limited. I byggnadens översta våning visas mycket starka bilder upp från Dubrovniks belägring i början av 90-talet, och i galleriets nedre våning visas tillfälliga utställningar från andra krigszoner runt om i världen. Ett besök här kommer garanterat att beröra.

Kroatien är kanske inte det land runt Medelhavet du tänker på i första hand när du tänker på viner, men landet producerar faktiskt en hel del goda viner. Är du intresserad av att prova på några av dessa ska du besöka Dubrovniks första riktiga vinbar D’Vino. Här finns över 100 olika nationella viner, varav ett 70-tal erbjuds på glas.

Är du ett fan av den populära tv-serien Game of Thrones kan du passa på att uppleva Dubrovnik genom den fiktiva staden King’s Landing. Sedan 2015 anordnas guidade vandringar till stadens alla 13 inspelningsplatser.

Dubrovnik-aktiviteter på havet

En populär aktivitet i Dubrovnik är att följa med på en tur med någon av båtarna som går till de olika öarna utanför kusten. Skärgården utanför Dubrovnik är känd för att vara mycket vacker, och här finns många öar med olika karaktär. Öarna Lokrum och Koločep når du på bara 10–20 minuter med båt, medan resan till öarna Lopud och Šipan tar omkring en och en halv timme.

Ett annat mycket populärt sätt att upptäcka skärgården och njuta av havet är att hyra en kajak. Du kan antingen följa med på en organiserad utflykt eller hyra en själv och åka iväg på en egen upptäcktsfärd.Populära platser att besöka

1. Lapads strand

Lapad-stranden ligger vid foten av kullen Petka, på kort avstånd från Dubrovniks gamla stadskärna. Stranden är en av flera stränder på Lapad-halvön och ligger vid en vacker bukt där du kan utöva vattensporter, koppla av på stranden eller vandra längs strandpromenaden.
Läs mer
Koppla av på stranden, utöva en vattensport eller ta en promenad längs Dubrovniks vackra kustlinje.

2. Walls of Dubrovnik

Dubrovniks ringmur går runt stora delar av Dubrovniks historiska stadskärna. Den utgörs av ett komplicerat system av vapenförråd, fort, slott och portar som byggdes under medeltiden. Muren sträcker sig nästan två kilometer och är mellan 1,5 och sex meter tjocka. Under modern tid har den använts som inspelningsplats för tv-serien Game of Thrones.
Läs mer
Besök utsiktstorn, fästningar och ett akvarium, och njuter av den vackra utsikten över staden medan du strosar runt på dessa fortifikationer i Dubrovniks medeltida hjärta.

3. Pile port

Pile-porten ligger vid Dubrovniks västra mur och är huvudingången till gamla staden. För många besökare utgör portalen det första intrycket av områdets vackra medeltida arkitektur.
Läs mer
Börja din rundtur i Dubrovniks gamla stad genom att gå genom den här imponerande porten som en gång var en viktig försvarsport.

4. Banje strand

Ta en paus från sightseeingen i några timmar och koppla av på Banje, Dubrovniks mest kända strand. Denna pittoreska sand- och småstensstrand ligger precis utanför stadsmuren som omger den gamla stadskärnan och har utmärkta vyer mot ön Lokrum och Dubrovniks gamla hamn. Du kanske till och med får syn på en kändis här, då stranden är känd för att locka celebriteter.
Läs mer
Stranden som ligger närmast den gamla stadskärnan har fantastiska vyer, kristallklart vatten och en elegant restaurang och nattklubb.

5. Lokrum

I havet precis utanför Dubrovnik ligger skogbeklädda Lokrum, en fascinerande och naturskön ö. På den här ön kan du vandra bland tallar, utforska historiska byggnader och simma i avskilda vikar. Här finns varken bilar eller övernattningsgäster, vilket bidrar till en riktigt avkopplande dagstur.
Läs mer
Gör en utflykt från stadslivet i Dubrovnik och utforska de naturliga och historiska sevärdheterna på ön som ligger precis utanför stadens kust.

6. Tvrđava Lovrijenac

Lovrijenac-fästningen har skyddat staden Dubrovnik under hundratals år och är idag en symbol för invånarnas återhämtningsförmåga. Den här historiska sevärdheten har fått smeknamnet Dubrovniks Gibraltar eftersom den ligger på en klippa som skjuter ut i Adriatiska havet. Många turister kommer hit eftersom fästningen är känd från tv-serien Game of Thrones.
Läs mer
Klättra upp för de branta trappstegen i sten till den här respektingivande fästningen och beundra utsikten över staden.

7. Copacabana-stranden

Copacabana är en attraktiv halvmåneformad strand med klappersten och ett praktiskt betongparti på Lapad-halvön i Dubrovnik. Det är en av stadens längsta stränder, känd för utbudet av familjevänliga aktiviteter och den vackra utsikten.
Läs mer
Tillbringa en solig eftermiddag på den här populära och bekväma stranden som bjuder på massor av aktiviteter för alla åldrar.

Populära sevärdheter i Dubrovnik-Neretva

Områden i Dubrovnik-Neretva

Städer nära Dubrovnik-Neretva