Brno

Reseguide
Brno presenterar en solnedgång och en stad
Förutom att vara en plats för konstgallerier, medeltida landmärken och livliga barer är den här stora tjeckiska staden också en ingång till det böljande landskapet i södra Mähren.

Gör en resa till Brno och upplev Mährens avslappnade charm. Tillbringa en weekend med att utforska en stad som är utsmyckad med monument med imponerande arkitektur, stämningsfulla barer, gallerier, vackra parker och museer. Brno etablerades som ett militärt fäste på 1000-talet och är idag Tjeckiens näst största stad och centralort i regionen Mähren.

Här kan du beundra de arkitektoniska mästerverken i Brnos gamla stadsdel i närheten av torget Náměstí Svobody, som exempelvis Peter och Paul-katedralen från 1300-talet och det gamla stadshuset. I kapucinerklostrets kusliga krypta kan du få syn på mumifierade kroppar. Se spöklika samlingar av ben från pest- och krigsoffer i ossuariet i Jakobskyrkan.

Umgås med lokalbefolkningen bland färgglada matstånd på Zelný trh (kålmarknaden). Håll utkik efter Parnassosfontänen, som symboliserar det babyloniska, grekiska och persiska imperiet. Delta i en guidad rundtur i underjordiska tunnlar som tidigare använts som gömställen, lager och tortyrkammare.

Lär dig mer om den lokala historien på det utmärkta Mährenmuseet. Botanisera bland utställningarna på Mähriska galleriet i Brno och Brnos konsthall. Utanför stadskärnan finns Masaryk-universitetets Mendelmuseum, det romska kulturmuseet och Brnos tekniska museum. Promenera eller ta en spårvagn till kullen med borgen Špilberk och Villa Tugendhat i funkisstil.

Soliga dagar passar det bra med ett besök i Brnos parker och trädgårdar. Koppla av på de öppna gräsmattorna i Lužánky-parken, se och känn doften av växterna i botaniska trädgården och titta på de exotiska djuren på Brnos zoo. Följ med på en båttur längs underjordiska floder till de vidsträckta grottorna iMacocha-ravinen. Gå på motortävlingar och prova att köra gokart på Brno-banan.

Delta i nattlivet på barerna och restaurangerna i de gamla stadskvarteren, som ofta har uteserveringar med utsikt över storslagna torg. Prova lokalt tillverkad Starobrno-öl, och vin som odlats på vingårdarna i södra Mähren. Se en balett- eller operaföreställning eller en konsert med filharmonikerna på Mahen-teatern eller Reduta-teatern.

Brno ligger 3 timmars tågresa från Prag. Du kan bekvämt ta dig till de mest populära sevärdheterna till fots eller med buss och spårvagn. Njut av Tjeckiens charm utan Prags stora folksamlingar.

Var kan jag bo i Brno?

Brno

Brno-střed

5/5(1 områdesrecension)

Om du ska tillbringa lite tid i Brno-střed är Nya stadshuset och Peter och Paul-katedralen några av de främsta sevärdheterna.

Brno-střed
Default Image

Brno-Líšeň

Om du är ute efter något riktigt trevligt att se och göra i Brno-Líšeň med omnejd, kan du besöka Villa Tugendhat eller Gamla stadshuset.

Brno-Líšeň
Barceló Brno Palace
Barceló Brno Palace