PĂ„ Chokladmuseet (Schokoladenmuseum) i Köln fĂ„r du lĂ€ra dig om chokladens historia, frĂ„n dess sydamerikanska ursprung till de moderna produktionstekniker som anvĂ€nds vid Lindt & SprĂŒnglis tillverkning av schweizisk choklad. PĂ„ museet kan du följa godbitens resa frĂ„n kakaotrĂ€det till chokladkakan. Museet ligger i den historiska stadskĂ€rnan i omrĂ„det Rheinauhafen, och museets intressanta utformning gör det till ett landmĂ€rke i det förnyade hamnomrĂ„det.
Chokladmuseet har nio omrĂ„den utspridda över 4000kvadratmeter. Smaka en bit av en chokladkaka som tillverkats pĂ„ bandet inne i museet nĂ€r du gĂ„r in genom dörrarna. HĂ€r kan du se hur chokladen tillverkas frĂ„n början till slut. Du fĂ„r Ă€ven veta mer om chokladens historia, bland annat om olmekernas, aztekernas och mayaindianernas âgudadryckâ. Följ chokladens historia genom barock tid till industrialiseringen och de olika sĂ€tten vi tillverkar och Ă€ter den idag.
I chokladbion fÄr du se reklamfilmer för chokladprodukter frÄn 1926 till idag. HÀr finns dessutom porslin frÄn 1600- och 1700-talet samt förcolumbianska mesoamerikanska skÄlar som anvÀndes för att dricka choklad. Museets utstÀllning innehÄller Àven former för chokladen och historiska maskiner som anvÀndes för att producera godis.
I museets vÀxthus finns flera olika kakaotrÀd. Missa inte heller den gyllene chokladfontÀnen som Àr nÀstan tre meter hög. Museets personal doppar ett rÄn i den flytande chokladen sÄ att du fÄr smaka. I souvenirbutiken kan du köpa vÀlsmakande souvenirer. PÄ Chocolat Grand Café kan du Àven prova ett flertal varma choklader och efterrÀtter.
Chokladmuseet ligger i Kölns historiska kvarter Rheinauhafen. Det finns en busshÄllplats nÀra museet, och du kan Àven promenera tio minuter frÄn nÀrmaste tunnelbanestation. Museet har stÀngt pÄ mÄndagar, julafton och juldagen. Det finns guidade rundturer för grupper. IntrÀdet tÀcker smakproven, och för en extra avgift kan du Àven vÀlja ut ingredienser och skapa din egen personliga choklad.