Början av huvudsektionen
Typ av resa
Flyg 1
Flyg 2
Flyg 3
Flyg 4
Flyg 5

Drakhålan

Under Wawelslottet kan du utforska en underjordisk grotta som tidigare varit förråd, bordell och, enligt legenden, bostad åt en skräckinjagande drake.

Drakhålan, Smocza Jama, är en grotta som ligger under Wawelslottet på en kulle ovanför Kraków. Du får krypa längs svagt upplysta gångar med läskiga och skrovliga kalkstensformationer på alla sidor. Du förstår snart varför den här grottan har inspirerat till många berättelser sedan den upptäcktes på 1500-talet.

Grottan bildades för över 25 miljoner år sedan, men den var okänd för människan fram till 1500-talet. Sedan dess har den använts som förråd, bordell och bostad. Den är mest känd för legenden om Waweldraken, en skräckinjagande best som en gång sägs ha bott här. Enligt legenden dödades draken av en enkel skomakare som lurade draken till att äta ett lamm som fyllts med svavel. Som tack fick skomakaren gifta sig med kungens dotter. Han lät uppföra ett slott och runt det växte staden Kraków upp.

Grottan är över 250 meter lång, men av säkerhetsskäl får besökare endast gå in 80 meter. Du går ner till grottan via 135 trappsteg i den gamla tegelstensbrunnen som kallas för Tjuvarnas torn. Brunnen är från 1830-talet och leder till den första av tre kammare som utgör Drakhålan.

Följ gången till den andra och största kammaren och blicka uppåt för att se det välvda taket som byggdes när grottan användes som förråd. Den svaga belysningen och de fladdrande skuggorna från de skulpturliknande kalkstensformationerna skapar en läskig atmosfär. Den sista kammaren innehåller klipputsprång och gamla tegelskorstenar.

När du kommer upp på marknivå igen ska du inte missa den stora bronsstatyn av draken. Då och då sprutar odjuret ut eldsflammor till besökarnas förtjusning.

Drakhålan ligger på Wawelslottets ägor, strax söder om centrala Kraków, på gångavstånd från den gamla stadskärnan. Den är öppen varje dag från april till och med november. Du får betala en liten avgift för att gå in i grottan. Du köper biljett från en maskin vid ingången till grottan.


Andra sevärdheter i Stare Miasto


Karta

Hotell nära Dragon's Den

Se alla 735 boenden nära Dragon's Den
Hotel Legend 917 kr
Hotel Legend

Hotel Legend

ul. Sw. Gertrudy 12, Krakow
   
  4,7
  av 5, från 737 recensioner
  3.5 av 5.0

  Detta hotell i Gamla stadskärnan ligger tio minuters promenad från Holy Trinity Church, Wawel och St. Marias basilika. Stortorget och Klädesmarknaden ligger också en kvarts promenad härifrån.

  Metropolitan Boutique Hotel 952 kr
  Metropolitan Boutique Hotel

  Metropolitan Boutique Hotel

  ul. Berka Joselewicza 19, Krakow
    
   4,8
   av 5, från 1 190 recensioner
   4.0 av 5.0

   Detta hotell i boutique-stil i Stare Miasto ligger tio minuters promenad från Gamla synagogan och Galiciens judiska museum. Stortorget och Wawel ligger dessutom 2 km härifrån.

   Antique Apartments Old Town 557 kr
   Antique Apartments Old Town

   Antique Apartments Old Town

   Plac Szczepanski 2/9, Krakow
     
    4,1
    av 5, från 187 recensioner
    3.0 av 5.0

    Denna familjevänliga lägenhet på the Strip i Kraków ligger fem minuters promenad från Konstpalatset, Stortorget och Collegium Maius. Stadshustornet och Klädesmarknaden ligger också fem minuter härifrån.

    Betmanowska Main Square Residence 801 kr
    Betmanowska Main Square Residence

    Betmanowska Main Square Residence

    Ul. Rynek Glowny 44, Krakow
      
     4,9
     av 5, från 1 037 recensioner
     4.0 av 5.0

     Detta hotell i Gamla stadskärnan ligger nära Amber museum, Stortorget och St. Marias basilika. Klädesmarknaden och Stadshustornet ligger också fem minuter härifrån.

     Sheraton Grand Krakow 1,032 kr
     Sheraton Grand Krakow

     Sheraton Grand Krakow

     Ul. Powisle 7, Krakow
       
      4,7
      av 5, från 1 414 recensioner
      5.0 av 5.0

      Detta hotell i lyxstil ligger i Stare Miasto, tio minuters promenad från STU-teatern, Smok Wawelski-statyn och Museet för målat glas. Krakóws filharmoniker och Planty-parken ligger dessutom tio minuter härifrån.

      Hotel Europejski 650 kr
      Hotel Europejski

      Hotel Europejski

      Lubicz 5, Krakow
        
       4,4
       av 5, från 1 005 recensioner
       3.0 av 5.0

       Detta hotell med spa i Stare Miasto ligger tio minuters promenad från Florians port, Kraków Barbakan och Czartoryski-museet. Stortorget och St. Marias basilika ligger också en kvarts promenad härifrån.

       Hotel Polski Pod Białym Orłem 987 kr
       Hotel Polski Pod Białym Orłem

       Hotel Polski Pod Białym Orłem

       ul. Pijarska 17, Krakow
         
        4,6
        av 5, från 391 recensioner
        4.0 av 5.0

        Detta hotell i Gamla stadskärnan ligger nära Stadsarsenalen, Florians port och Czartoryski-museet. Stortorget och Kraków Barbakan ligger också tio minuter härifrån.

        Imperial Hotel 871 kr
        Imperial Hotel

        Imperial Hotel

        ul. Rynek 26 / Wislna 2, Krakow
          
         4,7
         av 5, från 171 recensioner
         4.0 av 5.0

         Detta hotell i Gamla stadskärnan ligger nära Internationella kulturcentret, Stortorget och Collegium Maius. Stadshustornet och Klädesmarknaden ligger också fem minuter härifrån.